Skocz do zawartości

E 39 TEST LICZNIKA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wykonuję u siebie test licznika w 520d z 2001r, zegar z jednym przyciskiem po lewej stronie i pojawiają mi się cyfry i numery testu: 1.1 1.2 1.3 aż do 1.7. Czy wie ktoś co dokładnie oznaczają poszczególne testy?Jak wykonać test znalazłem, ale nic nie ma na temat oznaczeń tych testów. Może jest ktoś kto rozgryzł ten temat.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
pierwszą pozycję rozkodowałem, jest to 5 ostatnich cyfr numeru VIN, reszta to zupełnie mi nic nie mówi.
Opublikowano

Powiem ze tez tego szukałem. u mnie rozgryzlem tylko dwie pierwsze 1.1 i 1.2

1.1 - pokazuje ile zostało do wymiany oleju kiedy bylu robione servisy itp

1.2 - test zegarow

a o reszcie nie mam pojecia

e39 525i se 2002r

Opublikowano
  • Autor
A jak przy pozycji 1.2 rozpocząć test zegara? Bo mi po przyciśnięciu guzika wskakuje na 1.2 i dalej się nic nie dzieje.
Opublikowano
z tego co pamietam to trzymasz przycisk od kasowania licznika, kluczyk do pozycji 1 ustawiasz 1.2 i jeszcze raz wciskasz i trzymasz przycisk do kasowania licznika. jakos tak :)
Opublikowano
chyba wprowadziłem w błąd to nie 1.2 tylko 2.0 :)
Opublikowano
  • Autor
U mnie 2.0 nie występuje. Ale możliwe, że to 2.0, bo przy 1.2 nic z zegarami się nie dzieje.
Opublikowano
jutro sprawdze jak to jest u mnie dokladnie
Opublikowano

no wiec dzis sprwdziłem i tak...

wciskasz i trzymasz przycisk od zerowania licznika kluczyk do pozycji 1

pokazuje sie test puszczasz przycisjk i ustawiasz na 2. czekasz chwilke pokazuje sie 2.0 i naciskasz jeszcze raz przycisk do kasowania licznika

i masz test zegarów :)

Opublikowano
  • Autor

witam

zrobiłem tak jak poradziłeś i wychodzi na to, że u mnie jest trochę inaczej tzn, testy się załączają ale tylko w przedziale 1.0 ... 1.7 , nie mam dojścia do 2.0, czekałem po ok 15s na każdym teście, żeby wskoczyło 2.0 , ale niestety nie udało się. Dodatkowo porównywałem wyniki pokazane w teście z wynikami testu po przejechaniu 20km i okazuje się że te dane w ogóle się nie zmieniły. Wygląda na to, że są to dane stałe, niezmienne, jak np: test 1.0 wyświetla 5 ostatnich cyfr z VIN-u, ale to tylko przypuszczenia, niestety żadnych konkretów.

Po znikomym zainteresowaniu tym tematem sądzę, że wiedza na temat testu licznika i wszelkich informacji o nim jest mierna, myślę, że warto będzie odświeżyć ten temat za jakiś czas.

Dzięki montehristo za odp.

Pozdrawiam

Opublikowano

Szukaj w moich postach, ostatnio pisałem krok po kroku jak wchodzić w poszczególne, a już daaaano temu podawałem link do skanów z artykułu BMW Trends, gdzie wszystkie testy były rozpisane i wyjaśnione...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
  • Autor
ok, poszukiwań część dalsza...
Opublikowano

witam,

mam foto które wszystko Ci objasni być może ze jest to z postu " thenygoos " sciagnałem jakis czas temu a nie pamietam kto był autorem...

hmm mam problem bo nie wiem jak wstawiac foto a najbynajmniej nie znam zadnej trony gdzie moge wrzucac fotki i wysyłac link :cry2:

napisz mi na priv swojego maila to przesle Ci całe objasnienie OBC

pozdr.

Opublikowano
normalni tez tego szukałem dzieki :)
Opublikowano
normalni tez tego szukałem dzieki :)

Cieszy mnie, ale uważam, ze powinieneś jeszcze trochę poszukać w słowniku pod hasłem "montechristo" :mrgreen:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pod poniższym linkiem masz skany z artykułu z NMW TRENDS o testach w poszczególnych modelach BMW...

http://rapidshare.com/files/82075434/artykul_obc.rar.html

link jest ok dzisiaj sprawdzałem

a jak nie dasz rady to wyślij mi na PW adres mail to ci podeślę

powodzenia i pozdrawiam :cool2: