Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy. Mam pytanie odnośnie symbolu silnika. Mam BMW E36 Coupe. 1996 r. 320 i 24v z VANOSem. i teraz nie wiem czy to jest silnik m50, czy m52.? Ostatnio kupowałem gumę przepływomierza w autoryzowanym serwisie BMW w Mikołowie - Katowice. Podałem 7 ostatnich cyfr z dowodu rejestracyjnego i gość z obsługi przyniósł mi całkowicie inną gumę niż jest u mnie. Jeśli to pomorze do ustalenie symbolu, to prawdopodobnie jest to model z dwiema sondami lambda.

Pozdrawiam

Opublikowano
Według rocznika powinieneś mieć M52B20. Poznać go można po tym ze korek wlewu oleju znajduje się w przedniej części silnika, a górna pokrywa filtra oleju jest plastikowa. Silniki M50 mają wlew oleju przy podszybiu i aluminiowy górny dekiel filtra oleju. Pamiętaj że serwisant mógł się pomylić. W M50 były dwa rodzaje tej gumy ( wersja z ASC i bez ), w M52 też może było więcej niż jeden rodzaj.