Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jeśli temat już się pojawił to przepraszam, ale nie mam czasu szukać ;-)

Dziś, przy okazji przeglądu, dowiedziałem się, że moje E36 posiada lampy od angola. Zdziwiło mnie to, bo jazda w nocy nie była uciążliwa pod względem złego oświetlenia drogi, odnosiłem wrażenie, że lampy prawidłowo świecą. Niemniej diagnosta stwierdził, że lampy przednie są od wersji angielskiej.

To oczywiście wiąże się z ewentualnymi problemami w razie bliższego kontaktu z nazbyt upierdliwym stróżem prawa.

Moje pytanie brzmi zatem; czy konieczna jest wymiana reflektorów na nowe czy istnieje jakiś sposób przerobienia starych, tak aby świeciły prawidłowo ( powtarzam, że według mnie prawidłowo świeciły )? Może jest jakieś oznaczenie na lampach, po których dojdę czy to jest lampa wyspiarska czy nie?

Z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam

Opublikowano
jesli sa to lampy boscha soczewkowe to da sie sama soczewke przekrecic ( jest oznaczenie L i P ) o jakies 30 stopni i juz masz wersje europejska. Jak jest w innych lasmpach tego nie wiem
Opublikowano
Mi kiedyś "diagnosta" też sprzedał taką rewelację. Dzień wcześniej coś grzebałem w lampie E36 z soczewą i tam jest takie cuś do przestawiania na ruch lewo i prawo stronny, miałem to źle ustawione. Może poprostu musisz to przestawić. W E39 też jest ta regulacja.
Opublikowano

Lampa jest Boscha, symbole ( od środka, po podniesieniu maski, tam gdzie trzeba zajrzeć wymieniając żarówki ):

0 301 087 431

63 12 8363 0839

<----> E13

RL

W którym miejscu znajduje się ta regulacja do soczewki?

Opublikowano
musisz kolego wyjąć lampe zdjąć szkło z lampy odkrecic soczewke od metalowego stelarzu i tam jakby pod soczewka bedziesz widział blaszke wycieta tak zeby swieciała w twoim przypadku tak\___ ona jest przykrecona na 2 srubki musisz je poluzowac i przekrecic w przeciwnym kierunku do oporu sa podłuzne otwory i wtedy bedzie ci swiecić ___/tak ogólnie prosta sprawa pozdrawiam
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano

Tak jak napisał kolega wyżej, soczewka z odbłyśnikiem przykręcona jest wewnątrz lampy na 3 śruby na śrubowkręt krzyżakowy. Otwory na śruby wykonane są w taki sposób że można soczewkę obrócić o parę stopni. Powinno udać się to zrobić bez demontażu reflektora. Stajesz ok. 2-3 metry od ciemnej ściany, lub jakiegoś ekranu. Granica światła i cienia powinna przebiegać wzdłuż czerwonej linii widocznej na obrazku.

http://images41.fotosik.pl/158/01cc0295d6f34681med.jpg

Światło powinno "unosić" się w prawą stronę. Światło ma świecić w taki sposób żeby doświetlić pobocze. W Anglii jeździ się po drugiej stronie drogi więc żeby doświetlić pobocze światło unosi się w lewą stronę. Sprawdż najpierw w jaki sposób świecą Twoje reflektory. Jeżeli doświetlają lewe pobocze to przekręć soczewkę. Możliwe że światło będzie rozmyte i nie wiadomo w którą stronę doświetla. Dzieje się tak gdy soczewka lub odbłyśnik są brudne.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, dziękuje za cenne rady.

Rzeczywiście udało się rozwiązać problem, przestawiając soczewki.

Trzeba było wyjąć lampy.

Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam.