Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy jest taka mozliwosc,zeby przeprogramowac modul LCM tak zeby w dzien swiatla dlugie byly uzywane jako swiatla do jazdy dziennej??Jesli tak to gdzie mozna takie przeprogramowanie zrobic ( jestem z malopolski ) i jaka jest jej cena??

Potrzebujesz porad car detailingu,kosmetyków - pisz na PW :)
Opublikowano

Światła długie jako dzienne?? :duh:

Możesz zakodować tak żeby światła mijania zapalały się automatycznie po przekręceniu stacyjki (i automatycznie się gasiły).

Opublikowano
I ktoś w ogóle robi coś takiego ? To nie lepiej jednak wymienić raz na jakiś czas żarówki czy tam żarniki w ksenonach zamiast bawić się w takie rzeczy ? Poza tym kolega nie napisał nić o świeceniu na pół gwizdka więc może naprawdę chciał jeździć na długich :mrgreen:
Opublikowano
I ktoś w ogóle robi coś takiego ? To nie lepiej jednak wymienić raz na jakiś czas żarówki czy tam żarniki w ksenonach zamiast bawić się w takie rzeczy ? Poza tym kolega nie napisał nić o świeceniu na pół gwizdka więc może naprawdę chciał jeździć na długich :mrgreen:

Nie wiem czy ktoś coś takiego robi i czy jest to możliwe ( z tego co czytałem na anglojęzycznych forach to jest możliwe ) ale na dzień dzisiejszy jest to jak najbardziej zasadne, dotychczas nie było takiego zapotrzebowania bo polskie przepisy nie zezwalały ( co oczywiście było niezgodne z prawem europejskim ) na używanie tylko świateł dziennych bez włączonych świateł pozycyjnych tylnych i oświetlenia tablicy rejestracyjnej co oczywiście było idiotyzmem. Przepisy te zostały dostosowane do przepisów UE i na teraz można takich świateł używać bez kombinacji żeby światła z tyłu się świeciły.

Ja widzę tylko same zalety takiego rozwiązania: światła dzienne zapalają się samoczynnie po zapaleniu silnika wykorzystując w niewielkim stopniu używane światła drogowe, nie zapomnimy sobie ich włączyć co chroni nas przed niepotrzebnymi wydatkami na mandaty, nie rozładujemy aku gdy zapomnimy wyłączyć światła, nie włącza się kilkanaście żarówek które zupełnie bez potrzeby świeciły się w dzień, nie zużywają się nadmiernie żarówki które są bardziej potrzebne czyli światła "krótkie", dbamy o środowisko przez mniejsze zużycie paliwa :D

Jednym słowem same zalety :D