Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hello wszystkim

w zeszlym roku kupilem sobie e34 touring. po zakupie nabilem klime i tak sobie przejezdzilem zeszly sezon. w tym roku chlodzenia juz nie bylo, a to za sprawa, jak sie okazalo, uszkodzonej chlodnicy klimatyzacji (rozszczelnienie na jednym ze zlacz). no ale chlodnice wymienilem, nabilem klime, i tak smigalem ze 3tygodnie... az nagle znowu skonczyl sie chlodek....

jak zdjalem te zakretki plastikowe na przewodach klimy, w miejscu gdzie sie podlacza przewody przy nabijaniu, i wcisnalem ta kulka, to widac ze cisnienie jest, bo syczy :-). zreszta musi byc, bo sprezarka sie zalacza po wlaczeniu przyscku na desce. ale przewody nie staja sie zimne tak jak powinny byc, a w srodku nie wieje chlodem. czyli wszystko sie odpala jak nalezy a zimna jak nie ma tak nie ma.... wentylator klimy tez zasuwa.

gdzie szukac przyczyny?

pzdr

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano

niekoniecznie sprężarka, ja tu widze znów jakieś nieszczelności, szkoda że nie nalałeś gazu z barwinikiem to by wyjaśniło gdzie ucieka, bo skoro chłodził to oki, a teraz gaz sobie uciekł i zostało tylko na tyle zeby sprężarke załączyć. Tej kulki wg mnie nie wciśniesz palcem jak jest odpowienie ciśnienie. także znów gdzieś ci ucieka gaz, teraz nabij z ultrofioletem i badaj gdzie ucieka. ja co rok musze nabijać (tez mam jakieś minimalne niesczelności) jednak na cały rok w zupełności mi wystarcza bo nabijam zawsze przed latem a po roku jest taki efekt jak piszesz, lekko chłodzi a w zasadzie niezauważalnie w gorące dni ale sprężarka jescze chodzi. Raz do roku 120 zł wole dać nież bawdać gdzie ucieka.

Przy odpowiednim ciśnieniu gazu sprężarka powinna chodzić cyklicznie, jak pracuje juz cały czas lub wyłącza sie bardzo żadko to już znak że troche gazu uciekło.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

niestety tez obawiam sie ze to sprezarka.....

tej kulki w miejscu gdzie sie podlacza kable do napelniania nie wciasnalem oczywiscie palcem, bo sie nie da, tylko kluczem od mieszkania, i to bylo ciezko. dlatego sadze ze cisnienie jest ok. a klime zaladowalem gazem z barwnikiem, ktore widac w uv, wiec ewent nieszczelnosci dla sie wylapac.

w dalszym ciagu czekam na Wasze sugestie.

pozdrawiam

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
jedyny sposób na sprawdzenie tego to pojechać tam gdzie napełniali ci gaz niech podłączą manometry i sprawdzą cisnienie po stronie tłoczenia. Jeżeli gazu jest dużo a ciśnienie nie pojdzie do góry to faktycznie sprężarka.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW