Skocz do zawartości

[e34]Moja 1 BEEMKA, pare broblemów (klima, zegary)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku chciałbym serdecznie wszytkich powitac. Troche przypadkiem stalem sie wlascicielem BMW e34 524 td automat z 91 roku. Samochod kupilem w okazyjnej cenie, po lekkiej stluczce, z nietknieta geometria itp jedynie blachy przetarte. Mechanicznie chodzi ok, silnik cyka jak zegarek, pali od dotyku, zawieszenie miodzio.

Niestety ma tez mankamenty z nad torymi sie mocno zastanawiam:

Po wlaczeniu autka licznik kilometrów i ten od dziennego przebiegu, oba cyfrowe(ten kasowalny) swieci ok ale po jakims czasie zanikaja elementy cyferek, w stylu z 8 robi sie szesc czy cos w tym stylu. Czego to jest wina?

To samo dzieje sie z wyswietlaczem biegow skrzyni automat, tam wogole jest jakac dziwna mieszanka:P

Cos z tylu mi huczy zaczyna sie od predkosci 50 km/h. Nadmieniam ze mam opony zimowe, czy moze byc to tego zasluga? Dzwiek sie nie zmienia podczas zakretów.

No i najwieksza bolączka: Klimatyzacja. Wlacznik dziala, swieci sie ,slychac ze cos po wlaczeniu klimy zaczyna dzialac(brzeczec czy cos) ale niestety z nawiewu leci sobie ochoczo gorące powietrze. Wlaczam klime w nastepujący sposób: guziczek z sniezkiem i dwa pokretla na najmniejsza temperature. Czy brakuje mi czynnika chladzacego czy to moze byc co innego?

I ogolnie to tyle, cala reszta, elektryka, podgrzewane fotele itp dziala ok.

Bym był zadowolony gdyby ktos pomogl mi zmoimi problemami:)

Dodam jeszcze, ze w aucie sie zakochalem. Jest takie jak chcilaem, wygodne, przemyslane i jakies takie majestatyczne:)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Po wlaczeniu autka licznik kilometrów i ten od dziennego przebiegu, oba cyfrowe(ten kasowalny) swieci ok ale po jakims czasie zanikaja elementy cyferek, w stylu z 8 robi sie szesc czy cos w tym stylu. Czego to jest wina?

To samo dzieje sie z wyswietlaczem biegow skrzyni automat, tam wogole jest jakac dziwna mieszanka:P

To jest normalna przypadłość tych wyświetlaczy - wada materiałowa. Na forum jest osoba, która je naprawia - flash - http://www.bmw-klub.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=4905

Cos z tylu mi huczy zaczyna sie od predkosci 50 km/h. Nadmieniam ze mam opony zimowe, czy moze byc to tego zasluga? Dzwiek sie nie zmienia podczas zakretów.

Może któryś z tłumików ma już dziury i przy zwiększaniu prędkości hałasuje bardziej, opony zimowe na pewno też przyczyniają się do hałasu, letnie są cichsze (chociaż np. nowe zimowe yokohamy są bardzo ciche w porównaniu do innych marek)

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano
Widzę, ze masz Beti(tak nazwala nasze bmw moja 5 letnia córka) w tym samym kolorze i z tym samym silnikiem co moja:)
Opublikowano

No i najwieksza bola˛czka: Klimatyzacja. Wlacznik dziala, swieci sie ,slychac ze cos po wlaczeniu klimy zaczyna dzialac(brzeczec czy cos) ale niestety z nawiewu leci sobie ochoczo gora˛ce powietrze. Wlaczam klime w nastepuja˛cy sposób: guziczek z sniezkiem i dwa pokretla na najmniejsza temperature. Czy brakuje mi czynnika chladzacego czy to moze byc co innego?

I:)

Pozdrawiam.

Zacznij od sprawdzenia czy jest czynnik chlodzacy. Podjedz gdzies gdzie nabijaja klime. Majatku nie wydasz a to jest przyczyna w 9 przypadkach na 10. Ja tak mialem jak kupilem E36. Po uzupelnieniu czynnika dzialalo wszystko jak ta lala.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

witam..

ja zaczołbym sprawdzanie klimatyzacji od kontroli sprężarki czy po załączeniu guzika śnieżki sprzęgło się załącza i kompresor klimy chodzi, jeżeli nie to pod zbiorniczkiem na płyn do spryskiwaczy znajduje się skraplacz z dwoma kostkami elektrycznymi i trzeba tam zrobić mostek na tych 2 kostkach i wtedy sprawdzic czy chodzi, bo jężeli jest mało czynnika w układzie to się nie załącza, a jeszcze sprawdz czym powinieneś nabić klime w okolicach chłodnicy jak spojrzysz z góry powinieneś zobaczyć tabliczke znamionową do klimy i tam pisze czym nabić r12 czy r134a. ewentualnie na kompresorze z tyłu lusterkim sie da podejrzeć. pozdrawiam miłego dłubania