Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z elektryką w swojej buni- nie mam sterowania szybami, szyberdachem oraz centralnym zamkiem. Jak naciskam dowolny przycisk odz szyb (obojętnie góra czy dół) i od szyberdachu to z Relay Module słychać pstrykania przekaźników, ale nic się więcej nie dzieje. Po wciśnięciu przycisków słychać jedynie cichy chwilowy pisk z obsługiwanych drzwi lub szyberdachu. O co kaman? Czy ktoś wie jak to ugryźć? RM i GM wyjęte, styki wyczyszczone, w RM styki przelutowane (w GM nie robiłem bo od groma tej elektroniki tam siedzi i nie mam odpowiedniego sprzętu).

EDIT: Po zbadaniu tematu stwierdzam, że wszystkie przekaźniki w GM działają, ale po wciśnięciu dowolnego przycisku sterującego zaczyna "piszczeć "przekaźnik bezpieczeństwa" K11. O co chodzi z tym przekaźnikiem, jaka pełni funkcję?

Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano

Naprawiałem kiedyś podobny przypadek w E34. Pod tylną kanapą znajduje się połączenie kabli prądąowych (czerwone przewody różnej grubości). Jest ono zaizolowane i zakończone gumowym kapturkiem. Do tego połączenia dochodzi jeden gruby przewód prądowy od akumulatora. Musisz znaleźć to połączenie, odizolować je i zdjąć tą gumkę. Prawdopodobnie dostało się tam trochę wilgoci, przewody zaśniedziały i część z nich się urwała. Teraz (oczywiście jeżeli jest tak jak napisałem) należy skrócić wszystkie te przewody i wykonać nowe połączenie.

Mam nadzieje, że pomoże. Powodzenia!

BMW - Like No Other
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam dokładnie ten sam problem z moją E32. Brak szyb, centralnego zamka i szyberdachu ...

Elektryk przekopał już pół instalacji i nie udało mu się doszukać problemu. Moduł komfortu był wymieniany, przekaźniki sterowane z modułu komfortu zostały przelutowane, kable które schodzą się w jedno miejsce też sprawdzone.

Dodatkowo u mnie czasami sam bez powodu uzbraja się sam fabryczny alarm i zaczyna bez powodu wyć, nie daje się rozbroić z pilota, pomaga zdjęcie klemy z akumulatora ale za jakiś czas dzieje się to samo.

Po za tym zanim padły szyby, centralny i szyber alarmu nie dawało się od dłuższego czasu uzbroić, tak samo od jakiegoś czasu trzeba było zamykać auto na 2 razy, po pierwszym zamknięciu sam się otwierał, dopiero drugie przekręcenie kluczyka w zamku skutkowało zamknięciem drzwi. Czasami bywało odwrotnie, otwierać trzeba było na 2 razy, po pierwszym otwarciu z klucza auto się zamykało, dopiero drugie otwarcie kluczem powodowało otwarcie auta. Czasami centralny nie reagował w ogóle na przekręcenie kluczyka w zamku ... bywało też że wszystko działało jak należy i nie było z niczym problemu.

Opadły mi już ręce ... szkoda mi się pozbywać autka ponieważ włożyłem w nie dużo pracy i pieniędzy. Nie wiem już czego szukać.

Opublikowano

A sprawdzaliście pod tylna kanapa czy nie ma tam nigdzie wilgoci? Ja kiedys tez mialem podobny problem.

Stalo sie tak, ze podczas mycia samochodu mialem delikatnie odgięta uszczelke w tylnych drzwiach, woda spływala po korytku prosto pod tylna kanapę. Jakis czas wszystko działało, ale z czasem zaczely sie schody, szyber i szyby działały kiedy chciały aż wreszcie wszystko wysiadło - jak zasniedziały styki... trzeba przekopać połączenia pod kanapa - moja rada.

Pozdrawiam,

Marcin

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Wierzcie bądz nie miałem ten sam problem 2lata temu tak samo oddawałem wszystkie kompy z pod kanapy do sprawdzenia wszystko było dobre i teraz najlebsze spadła mi wsówka z rozrusznika i odziwo odpalał gdy wsunełem wszystko zaczeło dzialać prawidłowo uwierzy ktoś? pewnie ktoś napisze że bzdury wypisuje jak to bywa ale nawet takie przypadki bywają.