Skocz do zawartości

alternator nie laduje akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z alternatorem.

Caly czas swieci kontrolka akumulatora (ladowania).

Wczoraj ze 2 razy wlaczyla mi sie na kilkanascie sekund w trakcie jazdy, pozniej zgasla. Disiaj zaswiecila sie wtrakcie jazdy, proby wylaczenia/wlaczenia silnika nic nie pomogly. Pozniej po 3 godzinach postoju zapalilem i swicila sie, ale po 10min znow zgasla na 5min i taraz swieci sie juz caly czas (ok 40 min jazdy autkiem i juz kilka prob wl/wyl silnika).

Badalem teraz miernikiem akumulator i alternator wogole nie laduje akumulatora. Caly czas mam teraz ok 11,8V a po wlaczeniu silnika spada do ok 11,6V.

Sprawdzalem pasek i jest dobrze naciagniety. Stukalem w obudowe alternatora i nic to nie dalo. Przy zwiekszaniu obrotow tez nic sie nie zmienia.

W czym dokladnie moze byc problem?

Opublikowano

hehe postukaj się się w głowę :P:P

a tak na poważnie, wyjmij alternator i zobacz stan szczotek, czy jeszcze są.

Jak tak to zostaje sprawdzenie regulatora napięcia i diody.

Sprawdź szczotki i napisz co i jak.

Tuning is not a crime it's a way of life!!
Opublikowano
Kolega BorysKrystian dobrze radzi, sprawdź szczotki a przy okazji regulator i diody multimetrem.
Opublikowano
  • Autor
ok, wlasnie czytam w sam naprawiam o alternatorze i jutro postaram sie go wymontowac i rozebrac.
Opublikowano
Witam ale najpierw bym zaproponował sprawdzenie czy jest ładowanie bo może Ci tylko coś nie łączy :mrgreen: Po co masz dokładać sobie pracy weź miernik i zmierz.pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Witam ale najpierw bym zaproponował sprawdzenie czy jest ładowanie bo może Ci tylko coś nie łączy :mrgreen: Po co masz dokładać sobie pracy weź miernik i zmierz.pozdrawiam

ale chodzi ci o sprawdzenie napiecia na akumulatorze czy jeszcze gdzies w innym miejscu? Na akumulatorze w bagazniku nie ma ladowania po wlaczeniu silnika

Opublikowano
  • Autor

dzisiaj znow caly dzien mi dziala ladowanie, wiec narazie nie bede wyjmowal alternatora bo przy tym jest troche roboty.

Tylko znow zaowazylem ze w chwili wlaczenia silnika resetuje sie zegar elektroniczny na panelu oraz w radiu, czyli tak takbym odlaczyl kleme a nic przy akumulatorze nie ruszam

Akumulator jest troszke slaby (ok 11,8V wskazuje), ale silnik odpala bez problemu. Ładowanie po zapaleniu na obrotach postojowych wynosi 13,5V, a jak wlacze wszytskie swiatla to spada do ok 13,2-13,3V.

Czy tak powinno byc?

Czemu resetuja sie zegarki w chwili wlaczenia silnika? Czy to przez slaby akumulator?

Opublikowano

Podłącz miernik do akumulatora i zakręć rozrusznikiem. Jak masz słaby aku to zdziwisz się jak potrafi na nim siąść napięcie przy kręcenniu, przez co mogą się resetować zegrki ewentualnie pamięci w radiu. Objawy jakie podałeś pasują do kończących się, bądz przytartych w prowadnicach szczotek. W pierwszym wypadku pomoże wymiana szczotek, w drugim czyszczenie prowadnic. Może też nie być styku między regulatorem a diodami zasilającymi go. Nie wiem jak bedzie u Ciebie ( ja mam alternator Boscha 3 fazowy 9 diod) ale u mnie z alternatora wystaje blaszana spręzyna widoczna po wyjęciu regulatora która po włożeniu regulatora na miejsce dotyka do specjalnego pola zasilając regulator.

13,2 V to troche mało. Tu problemem może być brak dobrej masy alternator-->silnik-->buda. Przy obciążeniu sprawdz napięcie między wyściem alternatora i jego obudową , a następnie między wyjściem alternatora i klemą ujemną w aku (ewentualnie między obudową alternatora a klemą " - " w aku) Jeżeli bedą znaczne różnice to znaczy kolo 1V to nie ma odpowiedniej masy . Wartości typu 0.1V czy 0.2V możesz pominąć

Opublikowano
wlasnie mam na stole rozebrany alternator wiec jak by ktos chcial to moge przeslac zdjecia i co nieco podpowiedziec taki stan bedzie do wtorku az mi lozyska pzyjda SKFa mam VALEO pozdrawiam
jedynakk
Opublikowano
  • Autor

Wzialem sie dzisiaj za wymontowanie alternatora i niestety nie udalo mi sie odkrecic dolnej sruby mocujacej alternator do silnika.

Od gory odkrecilem filtr paliwa i wypialem z zatrzaskow zbiornik z plynem chlodniczym i juz mialem pelny dostep od gory do alternatora. Niestety od gory nie ma jak wlozyc klucza zeby odkrecic dolna srobe. Z dolu tez probowalem ale rowniez w zaden sposob nie moge wlozyc tam klucza.

Przygladalem sie temu i wydaje mi sie ze pomoglo by chyba odkrecenie calego zbiorniczka z filtrem olejowym ale troche boje sie to zrobic.

Mam wiec pytanie, najlepiej do uzytkownikow 318tds ktorzy juz wymontowywali u siebie alternator:

w jaki sposob najprosciej odkrecic dolna srube?