Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam w moim aucie czujnik temperatury podający sygnał na zegary prawdopodobnie jest nie do końca sprawny ponieważ wskazówka od temperatury silnika na zagarach porusza sie nie równomiernie tylko skacze .Wiem ze są dw czujniki w termostacie jeden niebieski podający sygnał do komputera a drugi czarny podający sygnał na zegary choc na allergo wyszukałem tez czarny rzekomo podający sygnał do komputera.

czy ktoś wie jaki jest nr części czujnika podającego sygnał na zegary

wyszukałem w katalogu, najprawdopodobniej jest to czujnik nr 16 niestety nie ma tej pozycji w opisie czesci. nr 13 to czujnik podający sygnał na komputer

http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/Cabrio/Europe/325i-M20/LHD/A/1991/april/browse/engine/cooling_system_thermostat_housing/

ceny czujnika podającego sygnał na komputer wahają sie od 16do 60 zł mysle ze z tym drugim jest podobna sytuacja niestety nie wiem gdzie go zakupić poza aso na allegro takiego nie ma

Opublikowano
Na deskę idzie sygnał z czujnika oznaczonego na rysunku nr 12. Dostaniesz m. in. tu:

http://katalog.fota.pl/Katalog/(S(zm31frvvlgn0eq55mpsyu4m3))/Artykul.aspx (skopiuj cały link i wklej do przeglądarki)

W ASO - 75 zł.

PS. Może o tym wiesz ale dopiszę - czujnik podający sygnał do kompa ma 2 piny, a ten na deskę - 1 pin.

dzieki za podpowiedź zasugerowałem sie tym co jest na rysunku czujniknr 16 z wtyczką plastikową a nr 12 na rysunku jest ze standardową wsuwką ale to zapewne tylko na rysunku. bo powinien być również z wtyczką plastikową

.

sprawdziłem to ze czujnik na zegary jest z 1 pinem . czy nie ma tych czujników tańszych niż 75 zł bo nie wydaje mi sie zeby jego produkcja była bardziej skomplikowana niz tego podającego sygnał do komutera a takowy mozna juz nabyc za 16 zł

Opublikowano

Są tańsze, zajrzyj do tego linka, który Ci podesłałem, wpisz tam numer części nr 12 z bmwfans.info, zaznacz pole "Numer OE" i kliknij "Zastosuj".

Zobaczysz wtedy ori czujnik BMW za 74,15 zł i firmy FACET EPS za 28,51 zł. Spróbuj zrobić tak - idź do jakiegoś sklepu motoryzacyjnego i zapytaj, czy sprowadzą Ci tę część. Ja tak robię - podaję kobiecie numer OE właśnie, ona wstukuje w kompa, podaje mi cenę, ja się godzę (albo i nie :D) i następnego dnia część mam do odbioru.

Opublikowano
Niekoniecznie masz czujnik do wymiany. U mnie też wskazówa wariowała. Głównie na jakichś dołkach. Czasem potrafiła się obić o ogranicznik za czerwonym polem. Problem był z zegarmi. Już nie pamietam dokladnie ale zegary od temperatury i poziomu paliwka są z przykręcone do płytki drukowanej chyba dwiema śróbami, przez które jednocześnie płynie sygnał do nich. U mnie nie było tam dobrego styku po wyjęciu zegarów i czyszczeniu styków wskazówa pracuje jak powinna.
Opublikowano
wczoraj wymieniłem sprzegło wiskotyczne bo bylo niesprawne temperature wychylała sie poza połowe nie załączało sie kiedy temperatura osiągneła 90stopni. po wymianie wskazówka temperatury działa poprawnie po osiągnieciu pułapu 90 stopni stoi ja wryta sprawdzone w korkach ,wtedy tez po dodaniu gazu słychac ze wisko działa.