Skocz do zawartości

Auto stalo rok. Zalozono za duze tarcze(tyl)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem nowym forumowiczem wiec jeszcze raz witam serdecznie. Mam pare pytan. kupilem e90 320d 2005 51tys przebiegu. Auto Mialo wypadek w czerwcu 2008 (tylna cwiartka wgnieciona i wachacz urwany) i praktycznie od tego czasu auto nie jezdzilo. Ja kupilem auto w marcu i dopiero za dwa tygodnie auto bedzie zrobione(powod-brak funduszy). A wiec moje pytanie brzmi: czy musze sie o cos obawiac jak zaczne jezdzic tym autem z tego powodu ze stalo prawie rok? Auto bylo odpalane kilka razy w miedzyczasie(przezemnie). Acha i jeszcze jedno, mimo ze tylko wachacz byl uszkodzony postanowilem wymienic cale zawieszenie z tylu tzn. sanki, poloski wachacze(amorki i sprezyny zostawiam stare). Problem w tym ze mam to zawieszenie od mocniejszej e90( wnioskuje to po tym ze sa w nim wieksze tarcze). Czy te wieksze tarcze nie beda wplywaly negatywnie na eksploatacje? I czy ma jakies znaczenie ze poloski i wachacze oraz sanki sa od mocniejszej e90(ale wszystko pasuje)? Ja chcialem miec spowrotem zalozone te oryginalne hamulce ale w warsztacie co mi robia to auto powiedzieli ze to za duzo zachodu. Bo zeby przelozyc te tarcze to trzeba jakies lozysko sciagac czy cos takiego i moze sie ono rozsypac (to drugie zawieszenie kupilem kompletne-nie w czesciach).

Przepraszam za tak dlugi post i z gory dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam. Krzysiek

Opublikowano
mnie sie wydaje ze większy tarcze nic nie zmienią poza tym ze tył będzie lepiej troszkę hamował i tyle
Opublikowano

No i .. na zimę tylko 17" koła bo 16" nie wejdą. Albo mogą wejść, zależy od średnicy tarcz. Sprawdź jaki mają rozmiar.

Pzdr.

Opublikowano

Witam ponownie.

Zmierzylem tarcze i sa wieksze o 1cm na promieniu- czy to jest duzo czy malo?) to zmienia sie rozklad sily hamowania. Czy ktos mi moze powiedziec jaki powinien byc rozklad sily hamowania dla e90 320d?

pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Wydaje mi sie ze nie masz sie czym zbytnio przejmowac.

ABS i kontrola trakcji powinny zadbac o to zebys nie odczul zadnej roznicy w skutecznosci hamowania.