Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostanio pobiłem rekord w spalaniu ekonomicznym

zrobiłem trase 250 km i średnie spalanie wyszło mi 4,3 l , przy czym nie przekraczałem 120 km/h , pół trasy było po krakowskiej , pół trasy po nazwie to kretych trasach wiejskich i dziurawych , nie śpieszyło mi się , jechaliśmy na 2 samochody , stosowałem się do wszyskich zaleceń jazdy ekonomicznej , czyli super ekonomiczna jazda

wiem że trudno w to uwieżyć ale tak mi wyszło , mam świadków :) jechaliśmy na 2 samochody , po za tym dla niedowiarków moge to powtórzyć , na krakowskiej pokazywało mi 4,1 jak wjechałem na gorsze drogi zwiększyło mi się do 4,3 , nie stałem praktycznie w żadnym korku

co wy na to ?

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
a realne jakie bylo ? moj komp pokazywal 0.5 - 0.8 mniej niz realne na calym baku ... korekta DISem i teraz blad wacha sie w granicach 0.1 - 0.2 ... ja nigdy nie zszedlem ponizej 5 - 320D.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Znając życie, to niech tylko temat namierzą forumowi pieniacze, wtedy kilka mądrych postów i temat zostanie zamknięty. Z resztą roberto ma rację, na temat spalania powiedziano już chyba wszystko.

A żeby nie był tylko OT, to ja w trasie (wył. autostrada, zero miejscowości, zjazdów itp.), tempomat ustawiony na 110km/h, bez dodawania i odejmowania gazu, jedna osoba, bagaż może z 10kg, opony letnie, wył. klima, silnik 320d i nigdy poniżej 5l/100km.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ostanio pobiłem rekord w spalaniu ekonomicznym

zrobiłem trase 250 km i średnie spalanie wyszło mi 4,3 l , przy czym nie przekraczałem 120 km/h , pół trasy było po krakowskiej , pół trasy po nazwie to kretych trasach wiejskich i dziurawych , nie śpieszyło mi się , jechaliśmy na 2 samochody , stosowałem się do wszyskich zaleceń jazdy ekonomicznej , czyli super ekonomiczna jazda

wiem że trudno w to uwieżyć ale tak mi wyszło , mam świadków :) jechaliśmy na 2 samochody , po za tym dla niedowiarków moge to powtórzyć , na krakowskiej pokazywało mi 4,1 jak wjechałem na gorsze drogi zwiększyło mi się do 4,3 , nie stałem praktycznie w żadnym korku

co wy na to ?

Rado już tyle o tym było... Pozatym to co pokazuje komputer można sobie w buty wsadzić, przy bardzo delikatnej jeździe komp potrafi się dużo mylić !!!!!!!!

Obstawiam że realne spalanie wynosiło około 6,5L

Zrób tak zalej zbiornik do pełna pojeżdzij 100km na max ekonomisznie i zalej znów do pełna, jeśli wejdzie tylko 4,3 litry to stawiam browca

[/code]

Pozdrawiam
Opublikowano

Rado już tyle o tym było... Pozatym to co pokazuje komputer można sobie w buty wsadzić, przy bardzo delikatnej jeździe komp potrafi się dużo mylić !!!!!!!!

Obstawiam że realne spalanie wynosiło około 6,5L

Zrób tak zalej zbiornik do pełna pojeżdzij 100km na max ekonomisznie i zalej znów do pełna, jeśli wejdzie tylko 4,3 litry to stawiam browca

[/code]

nie chodzi żeby się kłócić tylko porozmawiać kto nie chce niech nie gada , weźcie to pod uwage że mam silnik 204PS , do tego leje zawsze tą lepszą rope , ostnio wymieniłem koło pasowe i paski i zdecydowanie silnik mi inaczej tak równo zaczął chodzić ,kiedyś próbowałem ekonomicznej jazdy wyszło mi jakieś 5,1l

samochód miałem zatankowany do fulla a na wskaźniku paliwa wskazówka mi ze 2 milimetry drgneła , co do kompa kiedyś sprawdzałem i to mi się pokrywało mniej wiecej z wyjeżdżonymi km , też jechałem na tempomapie i pzy 100-120 chwilowe spalanie oscyluje midzy 3-4 litry , moge nagrać i pokazać

zresztą powtórze że była to super ekonimiczna jazda , bez przyśpieszeń , bez hamowań gwałtownych itd , to mój rekord

całego zbiornika wyjeździć w ten sposób jest bardzo ciężko zrobić , tu akurat po prostu musiałem sie za kimś wlec wiec z nudów zrobiłem sobie super ekonomiczną jazde , trzeba sie czymś zająć a wcale tak łatwo się tą metoda nie jedzie

wieżcie lub nie

aha jechałem na klimie

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
A kto tam patrzy na spalanie jak diesla kupuje :D:D:D

W ogóle kto tam patrzy :D

Pzdr.

generalnie ja też nie patrze ale nigdy bym nie przypuszczał że 3 l disel potrafi tak mało spalić

jak by mi kiedyś ktoś tak powiedział to bym go wyśmiał ,

w mieście w korkach pali mi od 7-9 w zależności jak długo się stoi w korku co w warszawie teraz przy tych remontach to korki ma się wszędzie

jestem ciekawy czy ktoś też z was próbował tak ekonomicznej jazdy i ile mu wyniosło

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
A kto tam patrzy na spalanie jak diesla kupuje :D:D:D

W ogóle kto tam patrzy :D

Pzdr.

generalnie ja też nie patrze ale nigdy bym nie przypuszczał że 3 l disel potrafi tak mało spalić

jak by mi kiedyś ktoś tak powiedział to bym go wyśmiał ,

w mieście w korkach pali mi od 7-9 w zależności jak długo się stoi w korku co w warszawie teraz przy tych remontach to korki ma się wszędzie

jestem ciekawy czy ktoś też z was próbował tak ekonomicznej jazdy i ile mu wyniosło

To fakt 330d to silnik rewelacyjny pod względem spalanie/moc, mi w e46 palił po mieście średnio ~9,6 przy normalnej jeździe bez oszczędzania, a na trasie raz zszedłem do 5,9 ;) ale to taka jazda dziadkowa ;). W e90 spalanie ostatnio się uspokoiło i spadło do 9,2 z 12,5 ;)

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam , jak miałem w tamtym roku jeszcze moje e46 2002 rok 320d to średnie spalanie według komputera pokładowego 5,5l cieszyłem się jak małe dziecko , no to była teoria ale w praktyce okazało się że około 6-6,5 litra potwierdzone wielokrotnie na stacji benzynowej dodam że skrzynia w manualu , tyle do 320d chwilowo mam od dwóch tygodni e39 530d w touringu(manual) i samochód zalany pod korek zobaczymy jak ten wypadnie w praktyce , choć chętnie pogodziłbym się z wynikiem komputera który wskazuje jak dotąd 6,8 l ale nawet jak będzie 7 czy 8 to i tak mnie to nie rusza ten silnik to poezja ,jak na diesla oczywiscie .

pozdrawiam :D :D :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
E60 530dA, miasto Wrocław i okolica, jazda z klima - 9 l, trasa Wrocław - Katowice (jazda po miescie) i powrót do Wrocławia - 6,9 l (tempomat na 150 km/h). Do Katowic spalil tylko 6,5 ale droga powrotna była dosc szarpana - duzy ruch i w sumie wyszlo 6,9 l
Opublikowano

530dA 193PS - bicie rekordu eko-driving na maksa itp, w trasie w nocy 6.1 litra, a normalna jazda w trasie 7 litrow czyli zgodnie z katalogiem, w miescie (Wawa) sporo na zimnym silniku - w granicach 12litrow, czyli tez zgodnie z katalogiem

poprzednie auto (Laguna I, 3.0 benzyna) w trasie palila mi z 10 litrow, w miescie 18, wiec po przesiadce na diesla przestalem w ogole patrzec na spalanie :P jak bym nie jezdzil, i tak bedzie 2x taniej :D

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

525D e39 w manualu:

miasto (Wrocław) - 7,5 l (normalna jazda - bez ostrego katowania oraz bez dziadkowego wleczenia się)

trasa poza miastem - 6.0-6.5l (prędkości 120 - 150 z płynnym przyspieszaniem bez gwałtownego ciśnięcia w podłogę i agresywnej jazdy)

Pzdr.

Opublikowano
Moje E39 3,0d w mieście pali 11,5l na trasie jeszcze nie sprawdzałem bo mam ją od niedawna ale i tak wynik dobry w porównaniu byłego mojego samochodu Vectry 2,0Dti co w mieście łykała 10l