Skocz do zawartości

318 | Problem z gazem - nie odpala po zgaszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mój znajomy poszukuje auta, chce kupić E36 z 1993 r 1.8 l benzyna + gaz, autko stoi w Niemczech, jest eleganckie ale pojawił się problem: w rozmowie o usterkach auta, właściciel powiedział, że czasem auto po zgaszeniu, nie może od razu odpalić. Mówię tu o zgaszeniu na gazie i odpalaniu na benzynie, wtedy trzeba poczekać lub chechłać. Jest to instalacja gazowa nie sekwencja. Co o tym myślicie? Muszę szybciej wiedzieć.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jeżeli objaw występuje tak jak opisaleś tylko po zgaszeniu na gazie to reduktor do wymiany lub regeneracji.(nie jest szczelny)Po zgaszeniu gaz wydostaje sie do kolektora i jest za bogato gdy odpala na pb.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

zależy. czesto tak jest gdy samochód jest zimny.

odpalasz, jedziesz ok 1km, oczywiście w miedzyczasie samochód jedzie juz na gazie. kończysz jazde o wtedy samochód rzeczywiście moze nie odpalić od razu. nie wiem czym to jest spowodowane ale w tak sie dzieje.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
nie wiem czy nie powinno zniechęcać. kolega poprzedzajacy mnie tez moze mieć racje... ale nowy reduktor mieszalnikowy to ok 250-350pln.
Opublikowano

Witam

Kolego nie przejmuj sie tym u mnie M40B18 jezeli sie zapomne i wczesniej przelaczy mi sie na gaz (II generacja) i zgasnie to pozniej tez ciezko zapalic na PB. Trzeba troche pokrecic. Prosta zasada przy LPG zanim przelaczysz na LPG musisz dobrze rozgrzac silnik. Gasić też jest dobrze na PB z racji na to, że przy gaszeniu mimo wylączenia zapłonu może dochodzic do samozapłonu, to znaczy silnik nie odrazu zgasnie po przekreceniu kluczyka lecz pocyka jeszcze z 2 do 3 sekund wydając przy tym niepokojące dzwieki. Ja na LPG w moim bocianie zrobilem jakies 60 może 70 kkm i jak narazie wszystko gra sytuacja o ktorej pisalem zdarzyla mi sie może z 2 czy 3 razy do tego byl 1 mały strzal ale to tylko i wyłącznie z mojej winy autko zgaslo na skrzyżowaniu a ja do zapalania nie przelączylem na PB. Na szczęscie klapki i antywyuch sprawdzily sie. Ogólnie jeżeli dbasz o instalacje i wiesz co robisz to z LPG nie ma problemów.

Opublikowano
Tak jak piszą poprzednicy jest to prawdopodobnie problem związany z nieszczelnym parownikiem, a dokładnie z zaworem elektromagnetycznym który odcina dopływLPG do mieszalnika. Zawór ten jest prawdopodobnie nieszczelny, lub się nie zamyka.