Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam koleżanki i kolegów

mam pytanie dotyczące oleju silnikowego, wiem że temat wałkowany wiele razy, ale postanowiłem zmienić olej z dotychczasowego valvoline maxlife 10w40 na 5w40 pomimo faktu iż wiele osób odradza taki zabieg, właściwie wybór od początku padł również na valvoline ponieważ jestem zadowolony z produktu ale przypadkowo natknąłem się na tą

http://www.allegro.pl/item617505778_total_quartz_9000_5w40_5w_40_5_litrow_promocja.html

iż aukcja cieszy się dużym zainteresowaniem, jednak firma jakoś nie jest mi za bardzo znajoma, czy ktoś jeżdził z Was na olejach total?

pytam bo cena jest całkiem atrakcyjna, wiem że na oleju nie można ale jakoś dużo się tego tutaj sprzedaje może ja po prostu nie jestem doinformowany

Opublikowano

Odnośnie oleju:zmienisz z 10w na 5w jeśli masz jakieś drobne wycieki oleju to powiększą się.Stanowczo odradzam.

Filtr powietrza: założenie takiego filtra spowoduje że twój portfel wyszczupleje a w jezdzie różnicy nie zauważysz.Miałem zabudowany stożek + przewód doprowadzający zimne powietrze i różnicy nie widziałem żadnej poza większym chałasem.Więc uważam że montowanie takich filtrów ma sens wówczas gdy przerobimy układ wydechowy bo po co silnikowi więcej powietrza skoro nie będzie mógł większej dawki wydalić. Pozdro!

:cool2:

Opublikowano
i jeszcze jedno co daje zmiana filtru powietrza np na coś takiego

http://www.allegro.pl/item626657329_bmw_316_318_528_628_sportowy_filtr_powietrza_kn.html

pytam z ciekawości czy w normalnej codziennej jeżdzie coś zauważę?

na czym polega różnica

Jak byś był zainteresowany filtrem powietrza to mam coś takiego na zbyciu. Resztę informacji znajdziesz w linkach poniżej:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=108100

http://www.allegro.pl/item627986035_filtr_sportowy_simota_bmw_e34_e36_e39_e46_z3_m3.html

Dodam tylko że kupując nowy filtr trzeba go zaimpregnować specjalnym preparatem (koszt takiego środka wraz z detergentem do czyszczenia to 58zł)

Odnośnie odczuć czy przyrostów mocy. Na przykładzie silnika m52b25 wycięcie katalizatora dało wzrost mocy o 6KM a dołożenie wkładki bawełnianej kolejne 5KM - wszystko było sprawdzane na hamowni

Opublikowano

daniello320i

zastanowię się co do tego filtra jeszcze, niestety wypadł przegląd + oc + babka dzisiaj zadrapała mi błotnik+zderzak :/ jak coś to się odezwę

Opublikowano
Odnośnie oleju:zmienisz z 10w na 5w jeśli masz jakieś drobne wycieki oleju to powiększą się.Stanowczo odradzam.

Filtr powietrza: założenie takiego filtra spowoduje że twój portfel wyszczupleje a w jezdzie różnicy nie zauważysz.Miałem zabudowany stożek + przewód doprowadzający zimne powietrze i różnicy nie widziałem żadnej poza większym chałasem.Więc uważam że montowanie takich filtrów ma sens wówczas gdy przerobimy układ wydechowy bo po co silnikowi więcej powietrza skoro nie będzie mógł większej dawki wydalić. Pozdro!

:cool2:

wycieków większych brak, tylko świece od góry troszkę na 14 tys km dolałem jakieś 1200ml więc nie wiele więcej niż książka mówi, no właśnie część odradza a część zachwala i co tu zrobić w takiej sytuacji przebieg auta 243 tys raczej org przemyślę to jeszcze ale wiele osób mówi że góra silnika dużo ładniej pracuje pozatym różnica pomiędzy 5w40 a 10w40 jest stosunkowo nie wielka wbrew pozorom

a wracająć do tematu jeżdził ktoś na tym total quartz?

Opublikowano
ja w zeszłym roku zrobiłem taki manewr zmieniłem z 10w40 na 5w40,silnik m52b20 95r 241tys km.Po zmianie zaczął odzywać się jeden popychacz,jak postoi 2 dni to popychacz klepnie kilka razy przy uruchomieniu.Wcześniej tego nie było.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
u mnie też czasami klepnie a poza tym objawem coś jeszcze zauważyłeś np większe branie oleju inna kultura pracy silnika?
Opublikowano
u mnie też czasami klepnie a poza tym objawem coś jeszcze zauważyłeś np większe branie oleju inna kultura pracy silnika?

kultura pracy się nie zmieniła,ale po 7tys km musiałem dolać 0,5l oleju.

Przedtem nie dolewałem nic,chociaż nie sądzę żeby to była wina oleju raczej niekorzystne warunki pracy silnika.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Ten olej z linku który podałeś - TOTAL to jest chyba olej HC (hydrokrakowany), a więc nie jes to olej pełnosyntetyczny.

Jak chwilę poszukasz to pewnie uda Ci się znaleźć taki tekst o olejach, z jakiegoś niemieckiego forum przetłumaczone na polski. Jakiś magik z mercedesa dość dokładnie w nim opisuje o co chodzi z olejami.