Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pare dni temu kupilem moje pierwsze bmw - 320 touring z 90. jest obute w stalowki z oponami zimowymi. do kompletu dostalem 4 alusy (dla laika takiego jak ja przypominajace raczej wzor z 5tek tyle, ze na 4 otwory) oznaczone BMW e47 TO 1128944 z oponami michelin TDX 200/60VR365... nie wiem czy cos takiego wogole sie nadaje a szkoda mi tak kasy jak zawieszenia.

ew chetnie sie wymienie na czarne 14' stalowki z oponami letnimi

Opublikowano

r365 - jest to opona metryczna - mam tez metryczne felgi bbs'a tylko r390 - bardzo ciezko do nich dostac oponki - za jedna moja zimowa michelin trx ( z mozliwoscia wkrecenia kolcow ) panowie z michelina krzycza ok 1300zl - bo sa produkowane na zamowienie !!!!!!!! - wiec 4 oponki ponad 5 tys zlotych

na szczesci ja mam moje w dobrym stanie , a ponadto kupilem jeszcze 2 prawie nowe od handlarzy za 100 zl po sezonie bo nie mogli sprzedac przez 8 miesiecy !!!! - fart :cool2:

Opublikowano

Witaj,

Na takich oponach raczej się juz nie jezdzi. Ale są za to idealne do sprzedaży z autem - czego niestety dośwadczyłeś :).

Jeżeli opony nie mają wiecej niż 10 lat to zjezdzij je do końca i kup 195/65/14 i załóż na stalówki albo alu 15 i 205/55/15 .

Pozdro

loco

'08 530iA touring xdrive; '05 118iA; '04 F650GS Dakar

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]

Opublikowano (edytowane)

Nie próbuj zakładać calowych opon na felgi metryczne systemu Michelina :!: To się może dramatycznie skończyć. Calowa niby pasuje, ale przy większych obciążeniach bocznych może "zejść" z felgi, pomimo odpowiedniego ciśnienia.

Często spotykają się z tym problemem posiadacze francuskich weteranów z lat 50. i 60. Dziewiętnastu na dwudziestu traci cierpliwość i montuje w samochodach felgi calowe. Nieliczni dbający o absolutną zgodność z oryginałem twardo szukają opon metrycznych.

Kupowanie opon metrycznych przez polskie przedstawicielstwa Michelin absolutnie nie ma sensu, ze względu na paskarskie ceny. Jeżeli chcesz wykorzystywać te felgi i kupić do nich nowe opony, poszukaj przez internet w firmach brytyjskich z tej branży. Nietypowe opony (metryczne, weterańskie ze starymi wzorami bieżnika) są najtańsze w Wielkiej Brytanii.

Możesz jeszcze wejść w kontakt np. z laweciarzem jeżdżącym regularnie do Francji po samochody i części, żeby ci przy okazji poszukał używanych opon metrycznych w dobrym stanie.

Edytowane przez 130rapid

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).