Skocz do zawartości

Niedziałający tempomat + termometr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam mały problem z dwiema rzeczami.

1) termometr zew. - na komputerze wciąż wskazuje 50.0 C, inne funkcje komputera w porządku, klimatronic działa dobrze. Problem jest tylko z termometrem zewnętrznym. Niby pierdoła ale fajniej by było gdyby działał. Ktoś miał już taki przypadek?

2) tempomat - po włączeniu tempomatu zapala się zielona kontrolka na desce ale nic poza tym. Niby jest włączony ale zero reakcji także po wciśnięciu +/-... Tak jakby w ogóle nie reagował - gdzie może leżeć problem?

Pozdrawiam

Opublikowano

ad1. Sprawdz czujnik temp zew. Znajduje sie w zderzaku w prawej czesci u dolu. Widocznie brak polaczenia.

ad2. Aby tempomat dzialal, potrzeba jechac pow 20km/h, czujniki sprzegla i hamulca musza byc sprawne. Podepnij kompa i zerknij czy nie ma bledow w tym temacie.

Opublikowano
termometr zew. - na komputerze wciąż wskazuje 50.0 C, inne funkcje komputera w porządku, klimatronic działa dobrze. Problem jest tylko z termometrem zewnętrznym. Niby pierdoła ale fajniej by było gdyby działał. Ktoś miał już taki przypadek?

Miałem taki przypadek - obluzowana wtyczka czujnika. Czujnik jest tam gdzie napisał Mauro. Najlepiej od razu przeczyścić i psiknąć Kontaktem czy innym podobnym.

Opublikowano
tylko czy jak nie ma połączenia to nie wskazuje -40 przypadkiem
Opublikowano

Tempomat już sprawdziłem i faktycznie działa ale powyżej 20 km/h. Pech chciał, że sprawdzałem go przy ok. 20 km/h :D.

Odnośnie termometru jeszcze się nie bawiłem ale zmartwiliście mnie trochę. Jak sprawdzę czujnik to dam znać... Ale jeśli to nie tego wina to gdzie szukać dalej przyczyn?

Opublikowano

Jak po odpieciu bedzie -40 to z polaczeniami jest ok i chyba czujnik walniety (na allegro orginal okolo 70 zl). Zeby byc pewny to mozna od kogos pozyczyc na chwile.

Marwic sie nie ma co bo jak bys mial to -40 to gorzej bo samoczynnie zaczyna grzac tylnia szybe i lusterka.

Opublikowano

Panowie,

Dziś podczas jazdy wskazania temperatury zaczęły mi skakać z +50.0 C do -40.0 C na okrągło czemu towarzyszyło denerwujące pikanie z każdą zmianą (takie coś występuje przy spadku temperatury poniżej zera?), więc już wiedziałem co jest grane. Jutro sprawdzę czy po prostu się odłączyło czy czujnik do wymiany.

Dzięki za pomoc!

Opublikowano
takie coś występuje przy spadku temperatury poniżej zera?

Przy +3 już piszczy. Sprawdź wtyczkę, wyczyść, psiknij kontaktem, ewentualnie obejrzyj przewody wychodzące z wtyczki (czy nie są zmęczone).

Opublikowano

Niestety dziś okazało się, że czujnik jest zepsuty + dodatkowo jest zerwany jeden kabelek.

fornal

Gdzie dokładnie na Allegro widziałeś ten czujnik za 70zł ? Z kabelkami?