Skocz do zawartości

Brak mocy na goracym - M50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobny z tym ze odwrotny temat znalazlem :

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=108154

Mi natomiast chodzi o to, że jak jest silnik zimny, ladnie smiga. Jak lekko goracy, czyli jazda do okolo 40-60min tez.

Ale jak smigam w korkach po warszawie czasami sporo ponad godzine, dwie to chyba odczuwam ze troche ciezej sie silnik wkreca, zamula lekko, brakuje mocy itd.

Czym moze to byc spowodowane ? Starym olejem ? Bo faktycznie ma juz równy rok i chyba ponad 10.000 przebiegu (dziasiaj dopiero zmieniam na Texaco 10w40 ). Czy moze jakas inna przyczyna ? Nie ma roznicy czy gaz czy pb.

Temperatura w normie, kata nie mam wiec nic nie jest tam zapchane.

Obroty przy tak dlugiej jezdzie spadaja zawsze do 700, nie faluja ( normalnie mam ustawione okolo 850).

Opublikowano
  • Autor
sprawdz czujnik położenia wałka.

Eeeh, ten czujnik to mnie chyba przesladuje :mrgreen:

Jak mialem problemy z gubiacymi tzw zaplonami to tez na to stawiali :8)

Opublikowano

Moze lambda?

Ogolnie u siebie widze cos podobnego czasami, ale mysle, ze to takie uroki lpg i wysokich temperatur.

A przebieg mam podobny na tym samym oleju i wymieniany rok i pare dni temu dokladnie, ja bym raczej wykluczal te ewentualnosc, z tego wzgledu, ze raz - komputer pokazuje 3 zielone kwadraciki, dwa - nawet mu nie ufajac olej powinien byc ok spokojnie do 15tkm i przeciez nie jest tak, ze dokladnie jak stuknie mu rok to odrazu sie pogarsza...

Pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W przypadku zasilania gazem < i niezbyt dobrej instalacji > to takie zjawisko jest normalne.

Mocno rozgrzany gaz w mniejszej ilości dostaje się do cylindrów. Jest go po prostu mniej. To powoduje ubogą mieszankę.

Jak ruszysz i trochę przejedziesz to gaz będzie chłodniejszy a co za tym idzie będzie go więcej w cylindrach.

Ale w przypadku benzyny to nie powinno występować.

Ja bym stawiał na przepływomierz lub czujnik temperatury powietrza w dolocie.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
ja w swojej e39 2,5 tez odczuwam cos takiego, ale nie mam gazu, moze to takie przyzwyczajenie jakies...
Opublikowano
  • Autor

Instalka to sekwencja Stag 300, raczej b.dobrze zestrojona. Olej wczoraj wieczorem dopiero wymienilem. Jeszcze filtr powietrza musze wymienic bo tez ma ponad rok.

Zamulenie wystepuje na gazie i na benzynie ale zawsze po ponad godzinnej ciaglej jezdzie w zakorkowanej Warszawie.

Sprawdze ten czujnik powietrza.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To może nie za bardzo się zrozumielismy co znaczy pojecie " lekkie zmulenie" ?

Naprawdę lekkie zmulenie w takiej sytuacji uznaję za coś zupełnie normalnego.

Poprostu temperatura wzrasta i olej jest coraz mniej lepki. I coraz słabiej uszczelnia silnik.

Do tego bardzo ciepłe powietrze ujmuje mocy.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor

dyzio, wiem o co chodzi :wink:

zmienlem oleji sprawdze czy cos sie zmienilo bo moj stary byl mocno zmeczony, pewnie zero lepkosci itd. narazie nie mialem mozliwosci sprawdzenia buni w warszawskich korkach..obecnie smiga jak ta lala :8)