Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Strasznie skrzypi tylne zawieszenie od strony kierowcy. Prawdopodobna przyczyna to tuleja tylnego dolnego wahacza (ten duży - H). Czy istnieje możliwość wymiany samej tulei - tuleja od strony belki. Niestety podejrzewam ze do wymiany będzie cały wahacz - czy ktoś orientuje się jaki jest koszt nowego wahacza?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL91&mospid=47540&btnr=33_0519&hg=33&fg=30

nr 8 na rysunku

tuleja przy 11;12;13

Opublikowano

Wahacz kosztuje ponad 1000 zł. Nawet nie wiem czy jest zamiennik.

Ale chodzi mi coś innego po głowie. Czy to na pewno wahacz?

Wahacz raczej by stukał. Jeżeli skrzypi, to ja bym stawiam na tuleje gumowe w tylnej belce. Jest ku temu dobra pora. Zrobiło się ciepło po zimie, sucho i popękane gumy zaczęły skrzypieć. Sprawdź te gumy.

Opublikowano
Tym bardziej myślę, że to tuleje. Ostatnio to robiłem u siebie. Płaciłem za 4 tuleje w belce 700 zł, robocizna 500 zł (w robocie wliczona wymiana 2 piast i 2 wahaczy). Po rozebraniu okazało się, że pęknięte są gumy, te dwie z trzech, które od dołu trzymają wał. Dopłaciłem 200 zł za materiał i robotę. Ceny za części Lemfordera.
Opublikowano
Długi weekend się zaczyna więc spróbuje wszystko dokładnie sprawdzić jeszcze raz. Domyślałem się że ten wahacz do najtańszych nie należy i wymiany tulei na samym wahaczu nieprzewidziano. Sam chciałbym żeby to była tylko tuleja pływająca ale raczej na tym się nie skończy.
Opublikowano
Dziękuje za podpowiedzi, okazało się jednak że to tuleja pływająca narobiła tyle problemów. Przy okazji posprawdzałem całe zawieszenie z tyłu i posmarowałem co trzeba. Koszt tulei niewielki ale jeszcze musiałem zbieżność ustawić.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Niedawno byłem w serwisie okazało się, że do wymiany tuleja pływająca.

Wszystko było by ok gdyby mechanik nie dodał, aby wymienić ją razem z "ósemką". Co to jest? Która to część?