Skocz do zawartości

Mam prolem z komputerem silnika EWS TDS 318!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:)

Juz od sporego czasu miałem taki problem ze jak zapale silnik to ładnie mi na gaz reagował,przyspieszał a raz po odpaleniu byl troszkę mulny nie miał siły... Ciekawiło mnie to co to możne być :?: :!: Jeździłem tak przez ok 1 rok czasu :( az w kancu podjechałem do servisu BMW i podpięli mi go pod KOMPUTER!! Na początek wszystko jest ładnie żadnych błędów itd. bylem zadowolony :P Az zaczęli sprawdzać po koleji i zauważyli błąd :!: :? co się okazało ze komputer nie widzi czujnika co steruje turbem!! Znajduje sie on kolo filtra paliwa od strony bezpieczników i od niego idzie wężyk po kolektor ssący!! Raz go wykrywa(rzadko) a raz nie :roll: I mechanik mi powiedzal ze to mogą być 3 przyczyny :!: Ten czujnik , instalacja(sprawdzali miernikiem prąd dochodzi) lub Komputer silnika!!

Czujnik kupiłem i wymieniłem troszkę pomogło lecz nie dokanca :? myślę jeszcze zmienić komputer silnika....

O to moje pytanie :!: :!: :!:

Czy jest jakaś różnica jak wsadzę komputer z nowszego rocznika np. z 99r a ja mam 95r :?: :?:

są jakieś inne parametry czy coś takiego??

Czy to nie przeszkadza??

nie wiem czy tak ma być ale po zgaszeniu silnika to przez jakiś czas strasznie buczy od strony pasażera :!: :!: Wydobywa się właśnie z komputera silnika.... Ma tak być :?: :?: :?: to normalne :roll:

Było e36 318 z 92r. M-technic . Piekna maszyna i bez awaryjna z 340tys.km:D
Opublikowano
Jeżeli Twoje auto posiada EWS to po zamianie kompów nie uruchomisz nawet auta. Chyba że elektronik przerzuci Ci ze starego kompa do nowego układ scalony odpowiadający za EWS
Opublikowano
Jeżeli Twoje auto posiada EWS to po zamianie kompów nie uruchomisz nawet auta. Chyba że elektronik przerzuci Ci ze starego kompa do nowego układ scalony odpowiadający za EWS

A miales u siebie takie buczenie komputera po zgaszeniu silnika????

Opublikowano
w sprawie tego buczenia ,zapewne masz( clima-tronica ) jeśli tak to po zgaszeniu auta clima ma za zadanie pozamykać wszystkie (klapy)( nie wiem jak to fachowo nazwać ) ale chodzi oto aby powietrze na postoju nie dostało się do wnętrza auta i z tond to buczenie .
Opublikowano
w sprawie tego buczenia ,zapewne masz( clima-tronica ) jeśli tak to po zgaszeniu auta clima ma za zadanie pozamykać wszystkie (klapy)( nie wiem jak to fachowo nazwać ) ale chodzi oto aby powietrze na postoju nie dostało się do wnętrza auta i z tond to buczenie .

Climatronik swoja droga... Ale to wlasnie sie wydobywa z komputera silnika ten dzwiek:/

moze jest cos nie tak z nim??