Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy czy isnieje możliwość zczytania błędów z kompa za pomocą 2 kabli i zarówki 12v ?? ? Jeśli tak to pod które piny należy się wpiąć by żarówka zaczeła dawać sygnały świetlne??? Wiem że się da ale nie wiem jakie piny są za to odpowiedzialne. Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź czy da rade w BMw to zastosować.

Pozdrawiam

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Koledzy czy isnieje możliwość zczytania błędów z kompa za pomocą 2 kabli i zarówki 12v ?? ? Jeśli tak to pod które piny należy się wpiąć by żarówka zaczeła dawać sygnały świetlne??? Wiem że się da ale nie wiem jakie piny są za to odpowiedzialne. Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź czy da rade w BMw to zastosować.

Czego to ludzie nie wymyślą zamiast podpiąć się pod komputer ....

Rozumiem, że żarówka daje sygnały w postaci alfabetu morse'a

Opublikowano

Hej !

"Mrugadełko" działa dla silników z osprzętem BOSH'a - DME 3.1 i DME 3.3.1.

W wersjach na stany zjednoczone kody łatwo było odczytac bezpośrednio bo miały kontrolke CHECK-ENGINE która była "wyświetlaczem" kodów.

W większości wersji europejskich (a przynajmniej tych które miałem okazję widzieć), kontrolka jest nie podłączona, jednak na szczęście kabelek z DME jest doprowadzony do złącza żeńskiego przy skrzynce bezpiecznikowej na pin8 (mówię tutaj o sytuacji gdy jest tylko jedna wtyczka).

By zrobić "fabryczną" wersję potrzeba pin do gniazda i przepdowadzić przewód do IKE (bodajże pin 16 na którejś z kostek).

Można też po partyzancku żarówką do pinu 8 i mas.

Pozdr

M.K.

Opublikowano
dzięki za odpowiedzi ..Moja beta jest z 96'go więc nie wiem czy da rade odczytać...Ale polak jest skąpy no nie???? Jak tu obejść żeby nie zapłacić...ale chyba dam se siana i zapłace :mad2:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

U ciebie w autku masz OBD II - wystarczy zrobić sobie jakiś interface diagnostyczny i jazda (o ile lubisz lutownicę ;-) ).

Pozd.