Skocz do zawartości

Klimatronic-zimno z kratek na szybe i na nogi ZAWSZE ciepłe!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam E46 (2003) i problem od samego zakupu-kiedy włączona jest klimatyzacja( climatronic ) mimo sprawdzenia wszelkich możliwych kombinacji w najlepszym wypadku zimne powietrze wieje tylko z kratek a na nogi i na szybę zawsze jest ciepłe powietrze. Sytuacja wzmaga się przy większej prędkości auta i dynamicznej jeździe. Dodam, że zrobiłem już kontrolę szczelności instalacji i napełniłem od nowa czynnikiem-efekt jest taki, że z kratek faktycznie leci zimniejsze powietrze - na nogi i szybę nadal wrzątek :(. W serwisie BMW w Poznaniu zaśpiewali mi na dzień dobry diagnozę przez podłączenie do kompa za "jedyne" 300 zł - nawet nie pytałem o dalsze koszty naprawy . Znacie jakiegoś specjaliste z okolic Poznania ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Nie wiem czy to cos pomoze ale w mojej E36 z manualna klima byly takie same objawy tylko, ze w jednej strefie (pasazer).

Okazalo sie, ze problem stanowi elektrozawor, ktory puszczal caly czas wrzatek do nagrzewnicy. Nie wiem jak wyglada konstrukcja klimayzacji w E46 ale przypuszczam, ze podobnie.

Oprocz elektrozaworow, rozebralem przedni panel sterowania klimatyzacja, poniewaz dolot do czujnika temperatury wewnatrz samochodu byl zapchany kurzem itp.

pozdrawiam,

AB

Opublikowano
alealek jesli mozesz to opisz w jaki sosob wyciagnąles elektrozawory,czy zdejmowales kolektor ssacy czy nie.Pytam bo mam ten sam problem z ogrzewaniem co kolga wyzej i probowalem juz sie za to zabrac ale tam jest strasznie malo miejsca i nie mam pomyslu od czego i jak sie za to wziąsc.
Opublikowano

Sprawdze, ciepło się robi i ciężko wytrzymać .

pozdrawiam

Opublikowano

witam

Mialem ten sam problem. Ale kilka dni temu został rozwiązany :)

Uszkodzony był zawór nagrzewnicy. ( Ten ktory reguluje przeplyw cieplego i zinego powietrza)

Ale na poczatek sprawdz bezpieczniki jesli sie okaże ze jest ok pozniej zostaje wymiana tego zaworu.

Pozdrawiam

Opublikowano

arturoo też mam ten problem. Ale kolega wyżej widze ma 318 więc tam nie ma większego problemu , bo jest więcej miejsca najzwyczajniej.

Ja ostatnio pytałem też oto , ale bez większego odzewu niestety. Na innym forum ktoś mi odpisał że ponoć sobie poradził bez ściągania kolektora... :worried: Ja nie wiem , ja tam dłoni nawt nie mogę włożyć. po drugie pytanie gdzie dostać ewentualnie te oringi z elektrozaworów kóre napewno z czasem się z fatygowały...

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=106926&highlight=

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/