Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałem wymienić sprzęgło w moim autku, na mechanice troche sie znam , tylko mam 1 pytanie, czy ktoś to robił samemu, i czy trzeba wyjmować silinik w 325 , bo coś mi sie wydaje że tak, a jeśli tak to czy da sie nim "wyjechać" przodem czy trzeba podwiesić??

Kwaq

Opublikowano

Rowniez wymienialem sprzeglo buda e36 silnik m40 1.6 obeszlo sie bez zadnych kombinacji typu ruszania silnika.

Respect !

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano
Dokladnie jak piszesz wyciagnac skrzynie odkrecic wal 4 sruby , na obudowie skrzyni tj laczeniu z silnikiem sztuk 8 w tym 2 od rozrusznika i 4 sztuki podpora skrzyni .
BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano
Witam

Chciałem wymienić sprzęgło w moim autku, na mechanice troche sie znam , tylko mam 1 pytanie, czy ktoś to robił samemu, i czy trzeba wyjmować silinik w 325 , bo coś mi sie wydaje że tak, a jeśli tak to czy da sie nim "wyjechać" przodem czy trzeba podwiesić??

Kwaq

Kwaq, jedna podpowiedz, uwazaj na kupno sprzegla w Intercars. Maja tam bledy w ich katalogach i ostatnio sprzedali mi sprzeglo do auta z wersja z klima (a roznia sie zasadniczo te sprzegla).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Co do tego sprzęgła to nie jest to takie proste, w tym opisie jak sie wczytasz to pisze ze on to robil w 318 a w 6 cylidrowym silniku to on nie wie jak to sie robi, ja pełny zapłu wziołem sie do pracy z kuplem, odreciłem wał i inne pierodły od skrzyni , zaczołem odkręcać skrzynie od siłnika i po kilku godzinach walki i rozebraniu połowy silnika, wyszło na to że nie da rady odręcić 2 śrub , nie było jak do nich dojść, i poskładaliśmy fure spowrotem , wczoraj byłem u takiego mechanika w Wojkowicach koło Piekar SL. niby szpeca od BMW i powiedział mi za wymiane 160 zeta,myśle że on ma na to jakiś sposób bo za te pieniądze chyba by nie wyjmował silinka, jestem umówiony na wtorek , a sprzęgło kupiłem właśnie w Intercarsie za 560 zł , mam nadzieje że to będzie to sprzęgło,

Kwaq

Opublikowano

NO TAK! teraz to zabiliscie mi cwieka!!!!!!!!!!!!!!

właśnie kupiłem sobie sprzęgło sachsa nowy cały komplet za 510zł do mojej E36 M40 a teraz dowiaduje sie że jest różnica w sprzęgle jak auto ma klime!!!!!!! a co ma klima do sprzęgła?? i dlaczego jak pytałem w kilku sklepach o sprzęgło to nikt nie zapytał o klime? jutro chcę to wymieniac i teraz zaczynam sie obawiac czy mam odpowiednie sprzęgło???

Opublikowano
No akurat klima ma tutaj wiele do rzeczy bo mi tez przywieźli sprzęgło do wersji bez klimy no i nie pasowało.
Opublikowano

no i po robocie !!

sprzęgło wymienione lecz niepotrzebnie ale jak już skrzynie wyjołem to założyłem nowy komplet!

cały problem jaki miałem to było szumiące juz łożysko i ułamany plastykowy dzyngiel przy siłowniku wysprzęglika i to on mi wszystko kaszanił bo ramie wysprzeglające miało za duzy luz!!

a jeśli chodzi o sprzęgło i klime to w E36 316 M40 nie ma znaczenia czy klima jest czy nie bo kupiłem sprzegło SACHSA nic nie mówiac o klimie i tarcza oraz docisk były identyczne!!

wiec jeśli jest ktoś zainteresowany to odsprzedam w 100% sprawny docisk i tarczę do M40

tel 601837826

• 6 lat później...
Opublikowano
Witam, temat zaczynam u siebie, mam do wymiany sprzęgło, nie mam zielonego pojęcia jak odkręcić górne śruby skrzyni biegów. O jakiej zaślepce w skrzyni grodziowej mowa? Czy mogę po prostu odkręcić mocowanie skrzyni i opuścić tak, aby mieć do nich dostęp?
Opublikowano
Witam, temat zaczynam u siebie, mam do wymiany sprzęgło, nie mam zielonego pojęcia jak odkręcić górne śruby skrzyni biegów. Czy mogę po prostu odkręcić mocowanie skrzyni i opuścić tak, aby mieć do nich dostęp?

Jak najbardziej z tym ze musisz się zaopatrzyć w długą przedłużke żeby sięgnąć do śrub - ja użyłem 3 przedłużek z 2 kompletów kluczy.

Musisz uzyskać długość od 60cm powiedzmy do 70cm tak jak skrzynia biegów długa inaczej nie dojdziesz.

Opublikowano
wyjasni mi ktos co ma klima do sprzegla?? bo naprawde nie wiem, wymieniałem kilka sprzęgieł w e36 fakt bez klimy ale nikt nigdy nie zapytal sie sklepie czy auto ma klime