Skocz do zawartości

Dziwny stukot podczas przyspieszania?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Ostatnio jadąc moim e36 coupe 320i usłyszałem dziwne stukotanie. Stukotanie było pojawiło się gdy jechałem na 4 biegu przy dosyć niskiej prędkości tzn miałem około 2tys obrotów. Był to metaliczny stukot który trwał bardzo krótką chwilę. Od tamtego czasu zacząłem dokładnie sie przysłuchiwać. Otwierałem okno i próbowałem różnych kombinacji. Nie ma reguły, raz stuka a raz nie ale jak już to tylko gdy mocniej przyciskam na niskim biegu. Dodam że w czasie postoju silnik oprócz mojego grzechoczącego vanosa nie wydaje z siebie żadnych dziwnych dźwięków tzn słychać lekkie klikanie w od strony kolektora wydechowego. Zastanawiam się co to może być bo nie chciał bym " się obudzić" np z wysypaną panewką więc bardzo proszę o porady. Dodam że mój silnik to M52 z przebiegiem 226129km A jego dźwięk jest taki: http://www.youtube.com/watch?v=k2ooxdNvuKg
Opublikowano
Nie nie chodzi o ten na wolnych obrotach. Filmik jest bardzo złej jakości i może się tak wydawać ale nie jest to tak źle. Na wolnych obrotach słychać delikatne chrupanie ale takie lekkie no i przy dodawaniu gazu odzywa się vanos. Dźwięk który mnie niepokoi brzmi całkiem inaczej. Pojawia się na 2 sek przy przyspieszaniu i natychmiast ginie. Dziś zrobiłem trasę z warszawy do domu to jakieś 360km i wszystko jest jak należy ale nie daje mi spokoju co to mogło być.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Muszę odświeżyć temat ponieważ mój problem zaczyna się pogłębiać. Chodzi o to że jadąc np na 3 biegu i mam około 2tys obrotów wciskając gwałtownie gaz już wyraźnie słychać stukot. Stukot jest rytmiczny i trwa 2 sekundy. Kiedy dam 4 bieg i tak samo jadę znowu słychać ten dźwięk! Co to może być?! Dodam że odpalając rano mocno słychac przez kilka sekund stukot popychaczy. Czy sądzicie że powinienem zalać inny olej? Teraz mam 5w40.
Opublikowano
Dźwięk pojawia się w wąskim zakresie obrotów przy ok 2tys.obr. przy dużym obciążeniu. Stawiam na to że coś wpada w wibracje. Obejrzyj od spodu i opukaj dokładnie cały układ wydechowy.
Opublikowano
Dokładnie brzmi to tak jak by coś przy obciążeniu wpadało w wibracje. Oglądałem już dokładnie spód ale nic nie znalazłem! Czy może być że coś wali w katalizatorze?
Opublikowano
Może być. Weź gumowy młotek i opukaj dokładnie cały układ wydechowy, a także sprawdź ekrany termiczne nad wydechem i dokładnie obejrzyj mocowanie rury wydechowej do korpusu skrzyni biegów.