Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Poprzedni kilku watkowy temat w ktorym pytalem m.in. o olej pozostal bez odp. wiec teraz pytam tylko i wylacznie o olej.

Obecnie polsyntetyk Valvoline Maxlife 10w40, w ciagu 10tys dolane mniej jak litr.

Waham sie nad zmiana na inny badz tez kupnem znowu valvoline.

Rozwazam opcje zmiany na syntethic.

CASTROL EDGE Sport / FORMULA RS 10W60

(Zalecenia dot. olejów silnikowych: Edge 0W-30 / Edge 5W-30 / Edge Sport 0W-40 do wszystkich silników, z wyjątkiem S62/E39 produkowanych do lutego 2000 r.; wolno także stosować Edge Sport 0W-40 / Edge 0W-30 / Edge 5W-30 we wszystkich silnikach, z wyjątkiem N42, N62, W10-z doładowywaniem (i S62 /E39 produkowanych do lutego 2000r.); Longlife-01FE (Fuel Economy) wolno używać tylko w silnikach N42, N62 i W10)

myslalem tez nad

CASTROL EDGE SPORT 0W/40

badz

0w30

5w30

5w40

- lecz o niektorych brak wzmianki na stronie jak zniosl by to m50.

Aprobaty maja wszystkie wyzsze niz wymagane, oraz niektore Longlife01 - czyli najwyzszej jakosci, pytanie tylko czy warto probowac, czy tez moze sie cos stac.

Gdzies znalazlem rowniez info, ze starsze silniki raczej nie lubia olejow ponizej 10, 5w, natomiast w gore spokojnie moze byc to czy 50, czy tez nawet 60, chociaz niby nie zalecane na codzien.

Ponadto mysle nad:

VALVOLINE VR1 RACING MOTOR OIL 5W-50

VALVOLINE VR1 RACING MOTOR OIL 10W-60

VALVOLINE SynPower Motor Oil 5W-30 4L (BMW LL01)

oraz:

MOBIL 1 5W50

MOBIL 1 0W40 (BMW LL01)

MOBIL 1 SPECIAL V 5W/30 (BMW LL04, wydaje mi sie ze moglby byc 'za dobry')

Co z tego warto wybrac?

Jakie macie doswiadczenia u siebie z ktorymkolwiek z tych olejow?

A jesli chodzi o filtry to czy jest cos na rynku lepszego niz oryginalny bmw (czasem na allegro bywaja) czy tez mann?

Spotkal sie ktos z tym cudem: http://allegro.pl/item602305748_filtr_oleju_bmw_3_5_z3_m3_e36_e34_wro.html ?

Pozdrawiam
Opublikowano

pierwsze ci mi się nasuwa to to że valvoline maxlife jest olejem półsyntetycznym a Ty rozważasz zmianę na sytetyk co w rezultacie może(a raczej na pewno spowoduje wypłukanie już niemłodego silnika z nagarów, jego rozszczelnienie itp) i po takim przejściu silnik zwiększy apetyt ma olej dodatkowo mogą się pojawić rozszczelnienia uszczelek i wycieki

według mnie valvoline maxlife jest bardzo dobrym olejem to silników starszych z większym przebiegiem, możesz też zapoznać się z ofertą firmy liquid molly (technologia MoS2 - z powodzeniem używam takiego oleju w kilku autach min. E36 M43B18 ) i to tyle o olejach z mojej strony bo to temat rzeka a każdym ma inne upodobania i inne doświadczenia co do tego

może niech posiadacze M50 się wypowiedzą

Opublikowano

Gdzies spotkalem sie z dosc negatywnymi opiniami jesli chodzi o pozadany skutek dzialania olejow typu castrol magnatec lub tez liqui moly lub jakikolwiek inny z mos2.

W sumie tak wczoraj glebiej zaczalem analizowac, i tez doszedlem do wniosku, ze najlepiej to nie zmieniac, skoro jest ok (ale zawsze jest ta chec poszukiwania czegos innego).

Po wlaniu nowego oleju, jaki to by nie byl, zamierzam uzyc srodku liqui moly na popychacze, a takze bralem pod uwage mozliwosc wlania 'motor clean' rowniez od liqui moly, lecz to rowniez moze spowodowac rozszczelnienie...

Spotkalem sie z kilkoma opiniami osob ktore uzyly motor clean i rowniez mialy mocne watpliwosci przed zastosowaniem, lecz po wypowiadaly sie w samych superlatywach, m.in. spuscili z olejem caly 'syf' i silnik zaczal pracowac lepiej, zuzycie oleju wzroslo ale tylko przez jakis czas - potem sie ustabilizowalo i w efekcie po nastepnej wymianie oleju nawet zmalalo.

Pytanie tylko czy aby napewno warto to sprawdzac na sobie.

Co do dodatku na popychacze - nie mam watpliwosci - napewno go uzyje (do tej pory nie widzialem sensu przy starym oleju). Podnosi lepkosc i jest zalecany przy kazdej wymianie.

A z motor clean chyba poczekam do nastepnej wymiany, chyba ze ktos mnie przekona swoim przykladem (i to jeszcze na bmw) - bo jakos inne opinie mimo ze bardzo pochlebne mnie do konca nie przekonaly.

Nie ma tez sensu robic ilus zmian naraz bo z takiego mixu nie wiadomo co wyniknie - mam tu na mysli np zestaw - syntetyk - motor clean - popychcze, lepiej rozlozyc na kolejne wymiany oleju osobno te zmiany.

Nie wiem czy spotkaliscie sie z ta lektura:

http://rapidshare.com/files/222044014/oleje.pdf.html

Pozdrawiam
Opublikowano
Uzylem kiedys oleju liqui moly z tym jakims dodatkiem i faktycznie wyciszyl troche silnik M40 w poprzedniej beemce. Klepac zaczela dopiero po okolo 8 tys. Kolejny wlasciciel zmienil olej ale nie pamietam jaki i ponownie sie wszystko wyciszylo.
Opublikowano

Witaj, z tego co czytam jestem osoba ktorej szukasz :D Generalnie zawsze bylem otwarty na uzytkowanie produktow zmiejszajacych eksplatacje silnika. Generalnie jestem zwolennikiem firmy Liqui Moly, uzywalem wspomnianego przez Ciebie cleana. Nic sie nie stalo strasznego tak jak to opisuje kolega wyzej. Mozliwe ze czytales tez jakies z moich postow tu na forum.

U siebie uzylem plukanki silnika z seri pro-line, dodatku do paliwa do czyszczenia wtyskow diesla, zalalem go TopTec 4100 i na koniec dalem do niego ceramizera Panther P52-Sport. Bajka. Nic mi oleju nie chlapie a silnik nie jest pierwszej mlodosci 200tys. na blacie (a kto wie ile cofniety bo nie jestem pierwszym wlascicielem). Smialo mozesz go lac, nagaru sobie nie wypluczesz bo nie tak dziala ta plukanka silnika.

Bardzo ladnie dla silnika dziala wlasnie ceramizer - niewiem jaki masz przebieg ale skoro pewnie wiekszy niz ja. Gdybym mial taka bunie jak Ty zrobil bym dokladnie to samo co u sibie - plukanka + top tec 4100 + 2x panther p52 sport. A ten srodek na popychacze tez dziala rewlacyjnie. Co prawda nie w swoim wozie bo u mnie niema potrzeby ale widzialem na wlasne oczy w e36.

BTW: link do pdf-a z olejami to pewnie sciagales poczatkowo z tad hę? :?: :mrgreen: http://hein-podesty.pl/oleje.pdf Sam wrzucilem go na serwa :)

Pozdrawiam

w razie czego gg: 6944671 - jesli zdecydujesz sie na LM daj znac mam wejscie z dobrymi cenami.

Opublikowano
Generalnie jestem zwolennikiem firmy Liqui Moly, uzywalem wspomnianego przez Ciebie cleana. Nic sie nie stalo strasznego tak jak to opisuje kolega wyzej

ÖL SCHLAMM SPÜLUNG

Środek do usuwania osadów z silnika. Czyści wewnętrzne części silnika.

Zapewnia prawidłowy dopływ oleju i pokrycie nim wszystkich elementów silnika. Można stosować ze wszystkimi dostępnymi na rynku olejami silnikowymi. Przeznaczony do silników benzynowych i Diesla.

ENGINE FLUSH

Oczyszczacz silnika. Czyści silnik ze szkodliwych osadów i resztek oleju.

Przeznaczony do silników benzynowych i Diesla. Zalecane jest oczyszczanie silnika przed każdą wymianą oleju.

MOTOR CLEAN

Wysoko technologiczny dodatek do czyszczenia systemu smarowania silnika, przeznaczony do usuwania nalotów, zanieczyszczeń i osadów oleistych z silników, przed zastosowaniem dodatku Motor Protect.

którego?

Podejrzewam, ze ostatni miales na mysli.

Na dobra sprawe trudno sie zdecydowac ktorego uzyc bo wszystkie sa niby do tego samego...

Bardzo ladnie dla silnika dziala wlasnie ceramizer - niewiem jaki masz przebieg ale skoro pewnie wiekszy niz ja.

251, o ile nie cofniety, ale raczej nie.

1x dawka ceramizer.pl - przy zmianie oleju niedlugo chyba pomysle o drugiej, bo jestem przy takim przebiegu granicznym wg zalecen 1 czy 2 dawek.

BTW: link do pdf-a z olejami to pewnie sciagales poczatkowo z tad hę? Question Mr. Green http://hein-podesty.pl/oleje.pdf Sam wrzucilem go na serwa Smile

Nie, znalazlem na google na jakims forum byl.

jesli zdecydujesz sie na LM daj znac mam wejscie z dobrymi cenami.

Jeszcze sie na nic na 100% nie zdecydowalem, chyba najbardziej zaczely do mnie przemawiac jedynie aprobaty bmw. Waham sie nad przejsciem na syntetyk, a jaki to juz inna kwestia. O LM tez myslalem, ale jakos bardziej chyba biore pod uwage Mobil/Castrol/Valvoline.

W jakich cenach mozesz miec jakies fajne LM?

Valvoline 10w40 najtaniej udalo mi sie znalezc 5l - 93zl. (w intercarsie za 4l chca 128)

Pozdrawiam
Opublikowano

Kwestia dogadania ceny ndywidualnie, fv czy bez, do kad przesylka, ile oleju bys zamowil etc. Zglossie na gg jeli bedziesz chcial albo na PW.

Jesli nie jestes przeciwnikiem ceramizerow, to naprawde polecam ci Panther P-52 Sport - tez mam u siebie a dziala LEPIEJ niz autorepair z ceramizer.pl. Pather jest dostawca ceramizera dla cer..pl - kiedys pisalem o tym caly elborat tu na forum i niechce mi sie znowu calosci pisac, eneralnie maja lepsze produkty. Sporta jest w opakowaniu wiecej i generalnie lepiej ceramizuje - slyszalne nawet na ucho. Naprawde szczerze polecam.

Z L-M polecalbym ci TopTeca 4100 - naprawde rewelka olej do bmy