Skocz do zawartości

co daje wstawienie mocniejszej pompy paliwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam :) mam takie pytanie :arrow: co daje wstawienie mocniejszej pompy paliwa ( z wiekrzym ciśnieniem ) ? jakie ciśnienie daje pompa w E36 320i ?
Opublikowano

cisnienie wynosi 0,3MPa

wstawienie większej pompy nic nie daje bo regulator cisnienia i tak nie puści więcej cisnienia

0,3MPa to ciśnienie na wtryskiwaczach pompa daje więcej

Opublikowano
  • Autor
bo zastanawia mnie jedno czy pompa tak jak moja z 91roku z przebiegiem 25000km daje właściwe ciśnienie na wtryski ? to trochę spory przebieg jak na taką pompkę :? przecież ile to musiało paliwa przepompować :shock:
Opublikowano
bo zastanawia mnie jedno czy pompa tak jak moja z 91roku z przebiegiem 25000km daje właściwe ciśnienie na wtryski ? to trochę spory przebieg jak na taką pompkę :? przecież ile to musiało paliwa przepompować :shock:
No Krystian z takim przebiegiem to pompka jest ledwie dotarta :D a poważnie zmierzyc ciśnienie i wydajnośc nie zaszkodzi bo przy takim przebiegu +/- 250 000 km oczywiście ,pompy padają także można przyjąc że nie trzyma fabrycznych parametrów .
Opublikowano
  • Autor
bo miałem problemy ostatnio z mocą i zmieniłem filtr paliwa pomogło :wink: ale nie w 100% czasem ma jeszcze jakieś delikatne spadki mocy i podejrzewam iż pompa paliwa może coś w tym mieć elektronika jest ok błędów nie ma ... a pompa na pewno kondycyjnie rarytasem nie jest nie wiem jak sprawdzić czy ta pompa daje właściwe ciśnienie :? czy tej firmy pompa z linku jest ok ? http://moto.allegro.pl/item596755416_pompa_paliwa_bmw_e36_316_318_320_325_328_m3_filtr.html
Opublikowano

żeby sprawdzić wydajność pompy paliwa należy wyjąć przekażnik i zewrzeć styki 30 i 87b

zdjąc przewód powrotny paliwa

w ciągu 30sek. pompa powinna napompować 1l paliwa

żeby zmierzyć cisnienie trzeba założyć manometr na przewód powrotny

o ciśnieniu pisałem

Opublikowano
Krystian poszukaj info o tym sprzedawcy dużo się dowiesz , odradzam i pewnie nie tylko ja :norty: całkiem prawdopodobne że pompa nie daje odpowiedniego ciśnienia sprawdzisz np; http://moto.allegro.pl/item595546904_miernik_cisnienia_paliwa_i_sprezania_przejscia.html to oczywiśc ie przykład ale jak dłubiesz przy aucie to zdecydowanie polecam bo przydatny gadżet .
Opublikowano
  • Autor
więc jaką pompę kupić ?? :? emir55 ten przekaźnik jest tam gdzie bezpieczniki ??
Opublikowano

tak w tej skrzynce

1.Pompa paliwa

2.Glowny przekaznik silnika

3.Grzalka lambdy

4.Klakson

5.Przednie swiatla i przeciwmgielne przednie

6.wolny kierunkowskaz

7.szybki kierunkowskaz (gdy przepalona zarowka?)

8.Awaryjne

9.Nawiew

10Nawiew na tylna szybe

11.Abs system

12.Abs pompa

13.Wentylator ekektryczny chlodnicy szybki

14 ?

15 Wentylator elektryczny chlodnicy woln

cholera nie wkleił się rysunek

Opublikowano
  • Autor
zdaje się że fabrycznie pompa daje 3,5 bara widziałem pompę też do bmw taką http://moto.allegro.pl/item583529719_pompa_paliwa_audi_bmw_ford_mercedes_vw_volvo_6_bar.html nada się ? :?
Opublikowano
Z tej aukcji też nie bardzo ponieważ to pompa zewnętrzna Ty musisz kupic wewnętrzną.
Opublikowano
zdaje się że fabrycznie pompa daje 3,5 bara widziałem pompę też do bmw taką http://moto.allegro.pl/item583529719_pompa_paliwa_audi_bmw_ford_mercedes_vw_volvo_6_bar.html nada się ? :?

pompa daje wieksze ciśnienie a 3,5 bara jest na listwie wtryskowej w silniku 2,5 L a ty masz 2,0 i cisnienie 3 bary

Opublikowano
  • Autor
a jeśli jest ciśnienie mniejsze to czytałem że mogą występować problemy z przyspieszaniem i mocą :/ to tak się zastanawiam czy taka pompka co ma 200.000km jest w stanie dać właściwe ciśnienie na listwę ... co myślicie o tym ??
Opublikowano

Kolego to trochę wróżenie czy akurat Twoja pompa daje dobre ciśnienie

moje auto ma pewnie ze 300tys i pompa chodzi

zmierz ciśnienie na listwie wtryskowej i wszystko będziesz wiedział

Opublikowano
  • Autor
dobra tylko załatwię jakiś przyrząd do pomiaru (tylko jaki ??? ) żadnych specjalnych prz. nie mam a takim zegarem do ciśnienia w kołach - tylko samym zegarem odkręconym i wkręconym w wężyk zasilający :? da radę ??
Opublikowano
dobra tylko załatwię jakiś przyrząd do pomiaru (tylko jaki ??? ) żadnych specjalnych prz. nie mam a takim zegarem do ciśnienia w kołach - tylko samym zegarem odkręconym i wkręconym w wężyk zasilający :? da radę ??

Kolego czy to żart?

po drugie pomiaru dokonuje się na powrocie a nie na zasilaniu

podjedż do mechanika to nie jest droga usługa

Opublikowano
  • Autor
:mrgreen: nie chodzi o pieniądze a o to by maszyna ładnie śmigała :twisted2: pojadę do mechanika :wink:
Opublikowano
jake moga byc objawy padajacej pompy :?: :?: :)
Opublikowano
jake moga byc objawy padajacej pompy :?: :?: :)

silnik może słabo ciągnąć na wyższych obrotach

Opublikowano

kurde wlasnie ciekawy temat z tym cisnieniem paliwa. Zawsze sie zastanawialem co by gdyby podkrecic cisnienie na regulatorze troszke.

Czy auto niedostawalo by ciut wiecej paliwa w calym zakresie obrotow?

ewentualnie czy po dorzuceniu dolotu,kolektorow jakis lepszych i wydechu cos by to dalo?? hmmmmm popatrze jak bede grzebal w swojej za jakis czas

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano

kurde wlasnie ciekawy temat z tym cisnieniem paliwa. Zawsze sie zastanawialem co by gdyby podkrecic cisnienie na regulatorze troszke.

pamiętaj że do większego ciśnienia trzeba też inne wtryskiwacze

a do większej ilości paliwa wiekszą dawkę powietrza itd.

inżynierowie z Monachium już dawno to wszystko przemyśleli

Opublikowano

@ emir55

tak inzynierowie wymyslili ale ale ale..... sam jestem inzynierem ( prawie bo koncze studja w tym roku ) i jeden z moich profesorkow pracowal kiedys w fordzie i tam ustawiali silniki tzn programowali wtryski i optymalizowali je pod poszczegolne auta i na wersje w zaleznosci do jakiego kraju szly te autka. I powiedzial mi ze spore rezerwy mocy sa w silnikach bo fabrycznie sa one bardzo bardzo bezpiecznie ustawiane pod wzgledem mocy i emisij spalin. napewno mozna troszke je podkrecic poprzez lepszy dolot ktory doda wiecej powietrza do cylinrda i jakby zwiekszyc troszke cisnienie paliwa to seryjne wtryski podadza wiecej paliwa.Wtryski sie zmienia na wieksze tylko jak silnik potrzebuje o wiele wiecej paliwa niz seryjny czyli pod turbo ,kompresor albo cala mase przerobek mechanicznych.

Ale zaglebie sie w to troszke jak znajde minutke lub dwie hehehe

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano
  • Autor
ja wstawię pompę o mocy 2,8 bara i zobaczę jaki to da efekt :twisted2: