Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Czy mozliwa jest sprzedaż pojazdu, ktory nie jest zarejestrowany na faktycznego wlasciciela? Poprostu koleś kupił i jezdzil nim tak. Mowi, ze bedzie wszystko OK tylko dołączy umowe swoją z tamtym właścicielem. Dzieki za odp
Opublikowano

Najlepsza metoda to idź do urzędu - wydziału komunikacji.

Albo prościej zadzwoń do nich, to Ci najdokładniej wyjaśnią.

A jeśli będą coś niejasno mówić, to złóż pytanie na piśmie na dziennik podawczy - napiszą Ci odpowiedź urzędowo i będziesz miał "full serwis"

Opublikowano (edytowane)
Sprzedać możesz bez problemu, masz umowe i jest ok tylko nie zapomnij o skarbówce bo oni nie zapominają :mrgreen: Edytowane przez ralfsc
Opublikowano
możesz kupić, ale żeby przerejestrować potem na siebie musisz mieć tamtą umowę tego gościa z poprzednim właścicielem, nie powinno być problemów.
Opublikowano

Można zbyć/zakupić pojazd bez rejstracji.

Musisz mieć tylko dowód, że pojazd stanowi własność sprzedającego najlepiej umowa kupna/sprzedaży z poprzednim właścicielem lub potwierdzenie ze Skarbówki opłacenia za niego podatku.

Możliwe, że to jakiś przekręt - co za idiota jeździ niezarejstrowanym (czyli bez badań technicznych) i nieopłaconym (parking policyjny) pojazdem ??

Opublikowano

Możliwe, że to jakiś przekręt - co za idiota jeździ niezarejstrowanym (czyli bez badań technicznych) i nieopłaconym (parking policyjny) pojazdem ??

Niezarejstrowane to nie znaczy bez przeglądu bo jedno nie wyklucza drugiego, po za tym po co obrażać innych :?: może kupił i sprzedaje po tygodniu bo trafiła się okazja na lepszą furke :?:

Opublikowano
Fakt - trochę się zagalopowałem z brakiem przeglądu, co do określenia chyba jednak nie odstąpię jeśli badań nie ma, jeśli są przeproszę :P
Opublikowano

Przeciez w temacie nic nie ma o badaniach technicznych, tylko o braku przerejestrowania na obecnego wlasciciela.

Z tego, co wiem, wydzialy komunikacji rejestruja takie pojazdy, jezeli przedstawimy kopie poprzedniej umowy sprzedazy - mowiac prosto, musi byc ciaglosc. No, ale najlepiej faktycznie dowiedziec sie w swoim WK, czy nie bedzie problemow.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Przegląd to OT, ale nawiązując jak będzie czy zmienisz określenie na geniusz hehe :?: :mrgreen:

W zawiązku z tym qveer będzie musiał zrobić skan dowodu :twisted2:

Opublikowano
mowiac prosto, musi byc ciaglosc.

dokładnie :cool2:

a to czy ma badania czy nie, czy jest opłacony czy nie itp itd nie ma tu żadnego znaczenia.

Opublikowano
Aha czyli potrzebne sa 2 umowy. Moja z tym kolesiem co go teraz ma i jego z wlascicielem na dowodzie ? I to wszystko?
Opublikowano
A co jeśli koleszka też zakupił od jakiegoś pośrednika? Muszą być wszystkie umowy pośrednie, oraz jeśli minęło 30 dni od daty zakupu, OC przepisane na ostatniego własciciela w umowie.
Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano

Ja właśnie miałem dokładnie taką sytuacje.

Zakupiłem auto od gościa który nie rejestrował go na siebie, tylko nim jeździł 3 miesiące (podatek opłacony, przegląd i ubezp. na rok też). po czym ja je kupiłem pojeździłem tydzień i musiałem wyjechać za granice. Auto po tym stało nierejestrowane 8 miesięcy (przez cały ten okres było ubezpieczone i miało ważny przegląd).

Przy rejestracji pani w WK poprosia tylko o ORYGINAŁY obydwu umów. Auto zarejestrowane bez problemu, nawet tak długa przerwa nie była problemem.

Opublikowano
Przy rejestracji pani w WK poprosia tylko o ORYGINAŁY obydwu umów.

Tak jak kolega pisał - jedyny problem to konieczność posiadania oryginałów poprzednich umów/faktur zakupu. Cała reszta przebiega standardowo.

Opublikowano

Można tak zrobić, sam sprzedałem w ten sposób auto.

Musiałem przekazać następnemu właścicielowi umowę kupna-sprzedaży auta + ewentualnie opłacony 2% podatku od umowy cywilno-prawnej.

Sprawdzone w WK w Krakowie.

ps. Shogun070 ano np. ja.... jeździłem 6 mc autem zarejestrowanym na poprzedniego właściciela po czym je sprzedałem. Auto miało cały czas ważny przegląd techniczny i OC... O US nie pytaj bo to inna para kaloszy. Dlaczego tak zrobiłem ?? Z lenistwa i dlatego,że nr. rejestracyjny wg. był mnie ciekawy.