Skocz do zawartości

Problem z nagrzewaniem silnika. Nieszczelna chłodnica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj zrobiłem około 100km poza miastem i dostrzegłem problem z nagrzewaniem silnika (M43 316). Wskazówka temperatury nie potrafiła dojść do pionu. Temperatura wahała się w okolicach drugiej kreski a nawet chwilami spadała poniżej.Temperatura na zewnątrz wynosiła około +1st. Po chwili postoju auto osiągnęło właściwą temp. natomiast podczas dalszej trasy temp. znowu spadła. Dodam, że jeżdżę głównie po mieście i w podanych wcześniej warunkach silnik osiągał właściwą temperaturę pracy po około 10km (więc to chyba za długo). Według tego co przeczytałem na forum, głównym podejrzanym powinien być termostat. Czy mam rację?

Druga sprawą jest nieszczelna chłodnica. Mój mechanik zlokalizował dwa wycieki w dolnej części chłodnicy, natomiast są one niewielkie (w ciągu miesiąca dolałem niewiele ponad litr płynu). Zdecydowałem, że nie będę stosował żadnych uszczelniaczy tylko wymienię chłodnicę. I tu pytanie: czy kupić tani zamiennik powiedzmy na allegro (za ok.250zł) czy szukać używanej oryginalnej w dobrym stanie?

http://imageshack.us/a/img22/2969/p1070367s1.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/25837/icon3.png

Opublikowano

Ja mialem takie same objawy, kiedy padl czujnik temperatury. Wskazowka chodzila jak chciala a czasami zdarzalo sie rowniez, ze dzialala prawidlowo.

Czujnik nie jest drogi ale ciezko sie do niego dostac :? (pod kolektorem ssacym).

Warto podpiac autko pod kompa, to powinno potwierdzic usterke odpowiednim bledem.

Warto rowniez sprawdzic visco, jezeli sie zapieklo to chodzi caly czas na maksymalnych obrotach.