Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem z obrotami strasznie skacza na niskich obrotach na bezynie a na gazie to juz wogole czasem zdarzy sie ze zgasnie calkiem silnik instalacje mam sekwencyjna dodam jeszcze ze czyscilem dzis silniczek krokow... poprzedni wlasciciel mowil ze albo silniczek albo przepustnica cos szwankuje czy mozliwe ze to przepustnica ??..jak taak czy mozna ja jakos przeczyscic ??
Opublikowano
jedz na kompa, coś zawsze pokaże, a jak chcesz to poczytaj troche temat "mam problem z obrotami" mojego autorstwa
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
Opublikowano

Zależy czy skaczą tylko na wolnych obrotach bez dodawania gazu.

Po czyszczeniu krokowego przeważnie jest taki objaw ale do momentu aż nie wyschnie i odparuje w środku mogą falować.

Mi pomogło też "nauczenie" sterownika pracy po ponownym podłączeniu krokowego i przepustnicy bo też falowały i to bardziej niż przed czyszczeniem.

Przepustnica, a dokładniej jej potencjometr uchylenia, też może powodować taki objaw.

P.S

Zależy jeszcze czym i jak czyściłeś krokowego ,bo to ważne, i czy jak miałeś go w ręku to klapka w środku chodziła luźno przy potrząśnięciu.

Jak tak to powinien być ok.

Opublikowano

u mnie wariował m52 jak brał lewe powietrze... tak jak Boggy e36 pisze tps też może być podejrzany... na kompie może pokazać kilka rzeczy, ale będziesz miał jakiś początek... a co do czyszczenia krokowca musisz go zaadoptować czyli najlepiej reset komputera... sporo tego na forach.

Najprościej:

-odłącz akku na noc, rano odpal i niech pochodzi sobie na wolnych obr. póki nie osiągnie temperatury, potem normalna jazda przez jakiś czas i tyle...

P.S swojego krokowca potraktowałem myjką ultradźwiękową, dało super efekt. Po kąpieli w benzynie ekstrakcyjnej zostało sporo syfu jeszcze w nim, po myjce czyściusi :mrgreen:

Opublikowano
... a co do czyszczenia krokowca musisz go zaadoptować czyli najlepiej reset komputera... sporo tego na forach.

Najprościej:

-odłącz akku na noc, rano odpal i niech pochodzi sobie na wolnych obr. póki nie osiągnie temperatury, potem normalna jazda przez jakiś czas i tyle...

P.S swojego krokowca potraktowałem myjką ultradźwiękową, dało super efekt. Po kąpieli w benzynie ekstrakcyjnej zostało sporo syfu jeszcze w nim, po myjce czyściusi :mrgreen:

AD1. Reset kompa przebiega troszkę inaczej:TU MASZ OPIS, mi pomógł.

AD2.Benzyna nie jest najlepszym rozwiązaniem do czyszczenia. Czyści ale jest sucha.

Lepsza jest nafta ,która też czyści ale jest tłusta i zostawia element nasmarowany. Kiedyś czyściłem benzyną ale od kiedy polecono mi naftę uważam że to lepsze rozwiązanie.

Opublikowano
jezeli mas zwykla instalacje lpg to za puszka filtra i przeplywomiezem musisz miec taka gumke sprawdz czy jest cala powieszchnia na dziurach ktore chronia przeplywomiez przed skutkami wybuchu
jedynakk
Opublikowano
Rzeczywiście tak jak pisze Boggy e36 można i naftą ta zostawia tłustą warstwę a pył i kurz to lubią, natomiast odnośnie resetu komputera w sieci znalazłem tych sposobów kilkanaście i każdy mówi co innego- podałem łopatologicznie bez udziwnień ale fakt jest jeden trzeba go adaptować.