Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem nawiew działa mi bez zarzutu,równo pracuje,nie rozładowuje akumlatora.Ale słychac z panelu klimatronika jakby pracował cały czas wentylator.Jest to dosc głośny szum ,słychac go przy właczonym silniku,jak po wyłaczeniu kluczyka.Z kratek wentylacyjnych nie czuc powiewu powietrza. Co to moze byc i jak to naprawic odgłos jest strasznie denerwujacy. :cry: Będe wdzieczny za podpowiedzi.Pozdrawiam
Opublikowano
Witam mam taki problem nawiew działa mi bez zarzutu,równo pracuje,nie rozładowuje akumlatora.Ale słychac z panelu klimatronika jakby pracował cały czas wentylator.Jest to dosc głośny szum ,słychac go przy właczonym silniku,jak po wyłaczeniu kluczyka.Z kratek wentylacyjnych nie czuc powiewu powietrza. Co to moze byc i jak to naprawic odgłos jest strasznie denerwujacy. :cry: Będe wdzieczny za podpowiedzi.Pozdrawiam

Nie wiem jak jest w e46 ale miałem podobny wkurzający hałas w alfie romeo. Hałasował wiatraczek od czujnika temperatury wnętrza. Czujnik jest za taką kratką. Spróbuj go wymontować i oczyścić z kurzu. Jeżeli nie pomoże to trzeba wymienić.

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano
Dzieki za odpowiedz ,ale gdzie znajde ten czujnik konkretnie gdzie szukać ?

:idea:

Przecież napisałem Ci że "Czujnik jest za taką kratką" ale jeżeli nie wiesz co to jest kratka to zaznaczyłem ci na zdjęciu :8)

http://img293.imageshack.us/img293/6733/img0225ze4.jpg

http://img293.imageshack.us/img293/img0225ze4.jpg/1/w563.png

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano
Ok. juz wiem co to " taka kratka " i jeszcze jedno pytanie jak sie do tego czujnika dostać cxhodzi mi oto aby czegos nie uszkodzic połamac uchwytów.
Opublikowano
Ok. juz wiem co to " taka kratka " i jeszcze jedno pytanie jak sie do tego czujnika dostać cxhodzi mi oto aby czegos nie uszkodzic połamac uchwytów.

nie wiem jak w e46 ale w e36 za ta kratka znajdowal sie tylko czujnik temp w aucie a wentylator znajdowal sie za nim tzn na samym tyle przykrecony na 2 srubki aby sie do niego dostac trzeba bylo wydostac na zewnatrz panel. Ale nie sadze zeby ten wentylator sie zakurzyl czy cos bo to tam jest tak strzelnie pozamykane ze w moim aucie 13 letnim nie bylo tam grama kurzu. Jedynie kurz byl na czujniku od temp bo jest za kratka. Tez mialem ten szumek ale ustalo jakies 3 miesiace temu i narazie spokoj

poZdro

Opublikowano

Hej.

Klimatronic wystarczy podwazyc z obu stron srubokretem(podluz cos pod srubokret by nie uszkodzic tapicerki deski rozdzielczej) i wyjdzie lub mozesz wyjac radio i pchnac klimatronica od tylu i tez wyjdzie. Klimatronic skrecony jest torxami 6.

Opublikowano
:cry: Witam ponownie czyszczenie nic nie pomogło hałas nadal słychać.Podobno,aby ustał szum trzeba wymienić panel klimatronika,bo wyrabia się,oś od wentylatora.Tak słyszałem,nie wiem czy to jedyny sposób.Jeśli ktoś zna inny,lub może coś podpowiedzieć inne rozwiązanie bede wdzięczny.Pozdrawiam
  • 1 rok później...
Opublikowano
hej.mam pytanie.jak dlugo po wyłączeniu zapłonu powinien chodzić ten wentylatorek w panelu klimatronica ? wczoraj "regenerowalem" rezystor nawieru (jeż'a) bo mi wariował wiatrak i rozladowywal aku...gdyż samoczynnie załączał mi wentylator....przypadkiem to zaobserwowalem siedzac w aucie....i slysze jka załącza sie wiatrak pokresi 10sekund i wylacza...po 3 min znowu to samo...po regeneracji juz sie tak nie dzieje...ale slychać wentylatorek w panelu klimatronica i stad moje zapytanie jak dlugo powinien sie krecic w srodku po zgaszeniu zapłonu... mialem juz wymieniac akumulator i bym tylko pare setek wyrzucił w bloto...prosze oszybka odpowiedz.bo chcialbym poskladac auto.
Opublikowano
Mam prawdopodobnie pokrewny problem. Przy niższych temperaturach, kiedy otworzę drzwi z pilota przez kilkanaście- kilkadziesiąt sekund za tą "jakąś kratką" coś mi się tłucze w cyklach 3 sek działa 3 sek nie działa. Po jakimś czasie ustaje, niezależnie czy w międzyczasie włączę silnik czy nie. Dźwięk przypomina wiatraczek.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
hej.mam pytanie.jak dlugo po wyłączeniu zapłonu powinien chodzić ten wentylatorek w panelu klimatronica ? wczoraj "regenerowalem" rezystor nawieru (jeż'a) bo mi wariował wiatrak i rozladowywal aku...gdyż samoczynnie załączał mi wentylator....przypadkiem to zaobserwowalem siedzac w aucie....i slysze jka załącza sie wiatrak pokresi 10sekund i wylacza...po 3 min znowu to samo...po regeneracji juz sie tak nie dzieje...ale slychać wentylatorek w panelu klimatronica i stad moje zapytanie jak dlugo powinien sie krecic w srodku po zgaszeniu zapłonu... mialem juz wymieniac akumulator i bym tylko pare setek wyrzucił w bloto...prosze oszybka odpowiedz.bo chcialbym poskladac auto.

Dokładnie nie pamietam ale krótko to on sie tam nie kręci. 5 albo 15 min

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Dokładnie nie pamietam ale krótko to on sie tam nie kręci. 5 albo 15 min

dzieki wielkie za odp...faktycznie posiedzialem troche w aucie i po paru minutach wiatraczek w klimatronic'u sie wyłączyl.