Skocz do zawartości

wezyk odprowadzajacy wode z klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jak wlacze klime to nistety ale nie wydostaje m isie woda na zewnatrz i musze sprawdzic droznosc w/w wezyka. gdzie on sie znajduje w e39 i czym go najlepiej wyczyscic???
Opublikowano
po pierwsze , nie zawsze leci woda , po drugie jest obecnie za zimno ,aby cos sie skraplalo. u mnie latem nigdy woda sie nie skraplala, a klima chodzila ok !
Opublikowano
  • Autor
a powiedz mi kolego. jak wlacze klime i np na zewnatrz jest 5-7 stopni na plusie. wchodze do auta mokry z deszczu i zaparuja mi szyby. wlaczam klime i niestety nie odparowuja mi szybko szyby. niewazne czy mam klime wlaczona czy nie szyby odparowuja tak samo. klima sie zalacza, filtr kabinowy nowy, wentylator klimy tez nowy z tym ze przy takiej temp sie nie wlacza. w innych autach jak wlaczylem klime to szyby moment odparowywaly.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W e39 są dwa takie wężyki.

Są one pod podłogą przy skrzyni biegów.

Po obu stronach skrzyni.

Bez kanału lub podnośnika nie zobaczysz.

Dodam , że u mnie też nigdy nie widać wody a klima działa prawidłowo.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
no u mnie tez niby wszystko dziala ale denerwuje mnie to ze nie odparowuja szyby jak ja wlacze a przeciez powinny bo to tez jest osuszacz. a jak ma byc ustawiona kratka srodkowa???? na cieplym czy na zimnym czy jak/???/
Opublikowano
no u mnie tez niby wszystko dziala ale denerwuje mnie to ze nie odparowuja szyby jak ja wlacze a przeciez powinny bo to tez jest osuszacz. a jak ma byc ustawiona kratka srodkowa???? na cieplym czy na zimnym czy jak/???/

Kratka środkowa służy do regulacji temperatury powietrza "na twarz" niezależnie od temperatury ustawionej na klimatroniku (im cieplejsze powietrze na twarz, to tym chłodniejsze na pozostałe kratki, aby ogólna temp w aucie dążyła do takiej jaka jest ustawiona na klimatroniku)

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
  • Autor
no to teraz rozumiem ustawienie kratek. ale dlaczego po wlaczeniu klimy nie odparowuja szybciej szyby????
Opublikowano
Tego nie wiem... U mnie odparowują "w oczach"... Może robiłeś próbę w taką pogodę jak teraz i klima rzeczywiście nie działa...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
  • Autor
no kurde sprezarka sie zalaczyla i rura co idzie do auta jest lodowata a ta co na chlodnice ciepla wiec klima dzialala. wlasnie o to mi chodzi dlaczego nie odparuja szyby. w kazdym aucie jakie mialem to byl moment tu niestety nie. generlnie szyb nie mam zaparowanych tylko tak jak pisalem ze w momencie jak wsiade z mokra kurtka czy z nart jak wracalem i buty byly ze sniegu to tyl mielem caly zaparowany i wlaczylem klime i zadnej roznicy.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Włącz nawiew na szybę a jak to nie pomoże to sprawdź czy filtry pyłkowe są czyste i sprawdź czy działają przysłony sterujące przepływem powietrza.

No bo nie masz chyba włączonego obiegu zamkniętego?

Wtedy zaparują momentalnie.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
filtr nowy, wentylator klimy nowy, obieg otwarty.