Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem zapytać jak rozpoznać reflektory w e36. Mogą być zamontowane Bosha lub ZKW. Na obudowie nic nie jest napisane. Puki co jeszcze ich nie wyciągałem. Mam tylko naklejki ze wyprodukowano w Czechach.... Spisałem też jakieś numery ale nigdzie nie mogę znaleźć "dekodera".

Cena uszczelek do e36 w ASO w Krakowie to :

1. Bosh 27 zł brutto

2. ZKW 17 zł brutto

Pozdarwiam

T.

Opublikowano
Oryginalne lampy mają logo wytłoczone z przodu na szybie, zarówno Bosch jak i ZKW. Przyjrzyj się uważnie, jeżeli nic tam nie ma, to musi być jakaś kombinacja.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano
Reflektory w e-36 dzielą się na wersje przed i po liftingu. Rocznik 91-94 miał reflektory z soczewką i żarówki H1+H1, po 95 bez soczewki i żarówki H7+H7. Do tego było dwuch producentów przed liftingiem i trzech po liftingu. Znak producenta znajduje zię na szkle w dolnym zewnętrznym rogu. Dodatkowo ZKW miało wypustki na szkle, a ramka szkła była mocowana do puszki metalowymi blaszkami. BOSCH nie miał wypustek, a ramka mocowana jest plastikowymi zatrzaskami. Hella była podobna do ZKW. ZKW ma prostokątny dekielek zewnętrznej żarówki, a Bosch okrągły. Oczywiście są już zamienniki innych firm. Jest też reflektor do modelu Compact który występuje zawsze bez soczewki i jest produkcji HELLA. Mozna go łatwo rozpoznać po żarówkach HB3+HB4 i nie ma jak na razie zamienników.
Opublikowano

hmmm

Czy z takiej fotki ktos jest w stanie ocenic jaka to lampa?

%5B384%3A480%5Dhttp%3A//lh3.ggpht.com/_QxCEXpB586c/RjEOG1UGJUI/AAAAAAAAAOo/Z0uP8QiVVxg/s512/P1010008.JPG

Opublikowano
Faktycznie. Mój błąd. Bosch w wersji bez soczewki też ma wypustki. Kolego Kangurczak, zrób zdjęcie reflektora z otwartą maską żeby było widać górną częśc puszki, ewentualnie puszkę od strony komory silnika. Zdjęcie które zrobiłes jest za moło wyraźne. Na szkle w dolnym rogu przy kierunkowskazie powinno być widać napis ZKW, lub BOSCH. Ewentualnie na górze puszki powinna być naklejka z marką producenta. Nożliwe ze masz założone zamienniki i dlatego jest problem z określeniem producenta,lub było wymieniane szkło.
Opublikowano

hmm, wiecej zdjec wykonam jak wkoncu wyzdrowieje ;/

Rudy102 - trafiles obie kwestie, lampa po 95 i zarówki stosuje H7, tylko dalej nie mam pewnosci jakie uszczelki zamowic. Problem polega na parowaniu kloszy...

To co zobaczylem na lampie to tylko naklejka ze wyprodukowano w czechach...

Opublikowano
ostatno kupiłem 2 nowki lampy po załozeniu okazało sie ze pieknie mi zaparowały myslałem ze spazmy dostane nowki z nowymi uszczelkami zdjełem lampy jeszcze raz wyjełem uszczelki na noc na kaloryfer rano wsadziłem spowrotem do lampy smarując ją cała silikonem zeby nie nabierała wody one sa z gąbki zamiast z gumy i nasiakaja .. po zabezpieczeniu ich przed nasiakaniem wody lampki czysciutkie bez malutkiej pary
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

Też miałem problem z parowaniem klosza w jednej lampie...

Rozwiązałem go dość brutalnie :shock: Zdjąłem te plastikowe klapki chroniące dostęp do żarówek. Ciepło reflektorów samo usunęło parę. Założyłem z powrotem, po paru dniach problem wrócił... To zdjąłem i już nie zakładam :) I nic nie paruje :norty:

(mam nadzieję, że nie zardzewieją odbłyśniki ;/ Ale jak coś to i tak mam w planach wymianę lampek na jakieś z soczewą :) )

Opublikowano

OK, temat mozna zamknąć. Dzisiaj duzo dokladniej przygladnalem się reflektorom i znalazlem znaczki Bosh'a.

Jesli ktoś miałby problem to obserwujcie szkła pod różnymi kątami ! Znaczki są prawie przy kierunkowskazach w dolnym rogu każdego z reflektorów.