Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na początek podam kilka danych:

po włączeniu zapłonu i wyłączeniu go od razu

pobór około 2A przez 3min

potem spada do 0,5A po około 20 min

0,15A

sprawdzałem to nie rozłączając zasilania po włączeniu zapłonu

jeśli normalnie odepnę klemę i sprawdzę pobór około 0,3A

ładowanie 13,9(na światłach niewiele się zmienia)

Akumulator Warta 74Ah ma około 2 miesiące

był sprawdzany niby OK (powiedziano mi że mam złodzieja prądu)

potrafi się rozładować jak np. stoi 3 dni i zakręcę nim 2 razy, ponieważ ciężko pali jak postoi.

i taka jeszcze jedna rzecz, na postoju radio ze wzmacniaczem pobiera mi 1,6A

Moje pytanie: czy to normalne, jeśli tak to co może powodować padanie akumulatora?

jeżdżę na odcinkach 7km-30-100km żadko go gaszę często zostawiam żeby pochodził.

Opublikowano
pobor pradu do 0,5 A jest normalny . wszystkie podane pobory sa ok. ale pobor radia 1,6 A jest juz duzy . u mnie padniete webasto pobieralo 1,9 A i po dwoch dniach bylo po aku ! problem TDS polega na grzaniu swiec zarowych ,ktore pobieraja multum pradu.
Opublikowano
jest jeszcze taka sprawa - gdy przejadę c na trasie 100-200km po zgaszeniu napięcie na aku jest 12,8W i szybko spada do 12,5-12,4W
Opublikowano
czyli jest cos nie tak z radiem? może być jakieś zwarcie czy cos takiego sprawdzić napięcie na przewodach? jak to zrobić normalnie na kablach przy głośnikach?
Opublikowano

jak duże przebiegi robisz ?

w jakim stanie rozrusznik ?

czemu ciężko kręci ?

u mnie miałem problemy z rozladowującym się aku - okazało się że winny był rozrusznik, który przy każdym uruchomieniu megamocno ssał prąd. Efekt końcowy był taki że 10 minut z radiem na parkingu i informacja ze aku zdycha. Naprawiłem rozrusznik, i sie kłopot skończył. Po pierwsze zaczeło palić normalnie, po drugie akumulator przestał tak po tyłku dostawać i wszystko wróciło do normy.

Opublikowano
Jakie masz napięcie spoczynkowe rano, gdy auto całą noc stało nieuzywane? Powinno byc w granicach 12.5V-12.6V (akumulator ma 6 cel x 2.1V napięcie kazda cela = 12.6V napięcie spoczynkowe).
Opublikowano
zauważyłem że jak wcześniej podgrzewałem rano 2 razy świece to i tak ciężko palił. teraz podgrzewam raz i krótko nie pali na dotyk ale znacznie lepiej.
Opublikowano
a odgłos kręcenia - ociężały i się rozpędza czy od początku jak kluczyk przekręcisz to kręci szybko i ładnie tylko po prostu zapalać od razu nie chce ?