Skocz do zawartości

zmiana oswietlenia wnetrza ze zwykłego na jupiterki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, chciałem zmienic oswietlenie wnetrza ze zwykłego na takie z jupiterami. Z przodu wszystko pasowało (oswietlenie działało poprawnie), z tyłu zas, stare oswietlenie było na 2 kable(brazowy z czerwonym i czerwony z brazowym) te z jupiterami jest na 4(brazowy, brazowy z czerwonym, czerwony z brazowym, fioletowy). w wiazce w samochodzie mam komplet kabli (brazowy, dwa brazowe z czerwonym, dwa czerwone z brazowym).

Problem z tym ze musiałem gdzies zrobic zwarcie. i oswietlenie w ogole nie działa.

zobaczyłem bezpieczniki padł 21 (10A), wymieniłem go ale nadal nic.

Co to moze byc ? Z gory dziekuje za odpowiedzi, serdecznie pozdrawiam

Opublikowano
Ja tak samo zmienialem na jupiterki w calym aucie ale seryjnie z tylu bylo za malo kabelkow, nie pamietam teraz dokladnie jak ale trzeba troche pokombinowac z nimi ( pomagal mi kolega). Bezpieczniki tez mi sie przy pierwszym montazu spalily.
Opublikowano (edytowane)

pinczer, moje bmw to 524. dzis sprawidziłem te bezpiczniki pod kanapa i wszytskie były ok, choc, nie do konca, jeden nie był przepalony, ale widac było na nim przegrzanie(plastik) powyginany, wymieniłem go na nowy. ten o ktorym wczesniej pisałem ze sie spalił nr 21, dzis tez wymieniłem na 10A tak jak powinien byc, ale nadal nic z tego.

sprawidziłem ktory bezpiecznik jest od oswietlenia. to 34 bezpicznik (innenbeleuchtung), ale z nim jest wszytsko ok

Edytowane przez masco1
Opublikowano
Ja tak samo zmienialem na jupiterki w calym aucie ale seryjnie z tylu bylo za malo kabelkow, nie pamietam teraz dokladnie jak ale trzeba troche pokombinowac z nimi ( pomagal mi kolega). Bezpieczniki tez mi sie przy pierwszym montazu spalily.

witaj 325 ACS, miałbym prosbe mogłbys zdjac tapicerke tylnego słupka i podejrzec, jak masz podłaczone te jupiterki? byłbym wdzieczny

Opublikowano
nie ma sprawy, najpierw musze doszukac sie przyczyny dlaczego w ogole nie działa to oswietlenie, chociazby z przodu bo wczesniej działało
Opublikowano
witam, chciałem zmienic oswietlenie wnetrza ze zwykłego na takie z jupiterami.

cześć

czy możesz podesłać zdjęcie tych jupiterków?

też chcę sobie tak zrobić!

P

Opublikowano

spoko nie spieszy sie, najpierw niech ktos mi podsunie pomysł czemu w ogole nie działa chociazby ta przednia ktora juz dzialała?

sa gdzies jeszcze jakies bezpieczniki, oprocz tych pod maska i tylna kanapa?

Opublikowano

Witam! Ja mam fabrycznie zamontowane. (jupiterki - czyli małe,okrągłe,lampki do czytania?). Więc jak chcecie to chętnie zrobię zdjęcia jak to jest połączone - tylko trzeba mi powiedzieć gdzie. Mam jupiterki z tyłu, z przodu, elektr. przeciwsłoneczniki i elektr. tylna roletę. Nie wiem gdzie trzeba "odkryć" by coś udokumentować na foto, poza oczywiście samymi lampkami (do których dostęp jest prościutki).

ps: choć tak naprawdę to nie wiem po co to instalować. Ja już mam 6 lat ten samochód i jeszcze nie zdarzyło mi się, aby ktoś z tyłu podróżował i czytał książkę. Jak dla mnie bezużyteczne.

Opublikowano
witam, troche jest w tym racji co mowiasz DAN-LZ, ale skoro trafiła mi sie okazja kupilem. dziekuje za chec udzielenia pomocy, ale wydaje mi sie jesli masz jupitery oryginalne, to masz cała wiazke. z przodu działa(a raczej działało), ale chodzi o to ze z tyłu mam dwa kable a lapmka jest na 4. 325 ACS miał powiedziec jak to zrobic, ale cos zamilkł, ale badzmy cierpliwi
Opublikowano

Zrobiłem póki co tylko zdjęcia lampek - jak są połączone.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/962736243277892d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e2d778bf88f3d3ca.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/74541cd0eaf38641.html

i przód: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e16f6fcfac6fd0b0.html

Mam nadzieję że kolega 325ACS Ci pomoże w szczegółach, bo ja się za bardzo nie orientuję. Mogę tylko porobić zdjęcia tu i tam jak potrzeba.Pozdrawiam.

Opublikowano

Siema, sorry ze dopiero teraz ale jak zwykle wypadlo mi to z glowy. Juz siedzialem w dresikach i przy drineczku jak przeczytalem kilka odpowiedzi a mojej nie bylo wiec zszedlem i zrobilem fotki. Wklejam jedna bo tylko na niej cos widac.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img440.imageshack.us/img440/9356/20090315390.jpg

U mnie w oryginale szly chyba tylko 2 kable: brazowy i czerwony. Czerwony po prawej stronie rozchodzi sie na dwa kabelki, jeden z nich "brazowy" prowadzi do pstryczka, drugi "brazowo-czerwony prowadzi chyba do plusa zaroweczki.

Natomiast z glownego brazowego po lewej stronie rozchodzi sie znowu na dwa kabelki, jeden prowadzi do zaroweczki, drugi chyba tez ale do tej wiekszej.

Ogolnie wszystko dziala, do fotki wylaczylem maly okragly jupiterek.

Opublikowano

Robilem to z kumplem ktory ma troche pojecia o elektonice/elektryce i po wyjeciu moich starch swiatelek powiedzial ze to banał. Cala akcja z laczeniem kabelkow trwala gora 5 min wiec Ty tez powinienes poradzic sobie z tym dosyc szybko.

ps. ja mam niestety 2 lewe raczki i kompletnie nie wiem co powinno isc do plusa i do minusa wiec sam sie za to nie zabieralem.