Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W mojej e30 316i M40 puka wałek rozrządu. Należy go więc wymienić lub zregenerować. Będę wymieniał także pasek rozrządu.

Zależy mi na tym, zby auto po remoncie było takie jak z fabryki, mało paliło i zrobio na tym wałku 300kkm. Jeżdżę na LPG. Osiągi bez znaczenia. Liczy się trwałość i małe spalanie.

pyt. 1. Jaki wałek polecacie?

pyt. 2. Czy lepiej wymienic wałek czy regenerować stary?

pyt. 3. Zna ktośdobrego mechanika w Bydgoszczy, który by to zrobił?

pyt. 4. Ile kosztuje nowy wałek, a ile regeneracja?

pyt. 5. Co warto dodatkowo zrobić przy okazji takiej ingerencji w silnik?

z góry dzięki

pzdr

Opublikowano

Z zamienników podobno Febi są niezłe.

Nie wiem czy jest sens regenerować wałek, skoro i tak nie masz pewności ile wytrzyma, a poza tym koszt może być dość spory.

Ja niestety nie znam ;)

Na Allegro nówki Febi widziałem niedawno za 400PLN. O nowy wałek oryginalny lepiej nie pytaj, chyba że chcesz się pośmiać...

AA, no i jeszcze sobie przypomniałem - zestaw naprawczy rozrządu (popychacze, dźwigienki, wałek, rura smarowa): 3385PLN :shock: ot, taka ciekawostka...

Opublikowano
W mojej e30 316i M40 puka wałek rozrządu. Należy go więc wymienić lub zregenerować. Będę wymieniał także pasek rozrządu.

Zależy mi na tym, zby auto po remoncie było takie jak z fabryki, mało paliło i zrobio na tym wałku 300kkm. Jeżdżę na LPG. Osiągi bez znaczenia. Liczy się trwałość i małe spalanie.

pyt. 5. Co warto dodatkowo zrobić przy okazji takiej ingerencji w silnik?

z góry dzięki

pzdr

Skad wiesz ze to "walek puka" tzn skad ta diagnoza? Krzywki sa zuzyte?

O wiele czestsza przyczyna z okolic rozrzadu sa popychacze.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

witam

a swiatek w bydgoszczy nie regeneruje wałków ?

:D podobno nawet fazy mozna pozmieniac wzniosy krzywek itp

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano

Wystarczy zdjac pokrywe zaworo i obejrzec krzywki w jakim sa stanie. Kup uzywke lub oddaj do swiatka (wez ostrzejasz wersje).

Pozostaje tez walek Schrick lub Dbilas z rajchu

przykladowe ceny:

- Asym. Nockenwelle 288°/280° - BMW M40 - DBilas - NEU - 299euro - podnosi moc ok 17-19 PS i jest na niego rok gwarancji

- Kit do M40 seryjny firma MKG (walek,dzwigienki,popychacze) 189,90euro

- sam walek MKG - 89 euro

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg

Opublikowano
Skad wiesz ze to "walek puka" tzn skad ta diagnoza? Krzywki sa zuzyte?

O wiele czestsza przyczyna z okolic rozrzadu sa popychacze.

chodzi głośno jak diesel, zarówno na niskich jak i wysokich obrotach - więc to raczej nie zawory ani krzywki. to, że to wałek powiedział mechanik, który wcześniej wymieniał miskę olejową. może chce sobie więcej zarobić i mnie oszukuje.
Wystarczy zdjac pokrywe zaworo i obejrzec krzywki w jakim sa stanie.
niestaty nie znam się na silnikach, więc nawet jeśli zdejmę pokrywę, to nie będę wiedział co jest do wymiany.
wez ostrzejasz wersje
nie chcę ostrzejszej wersji, żandego tuningu. ma być trwłe i mało palić
sam walek MKG - 89 euro
ten byłby dobry, bo tani. o ile jest taki sam jak oryginalny. wiesz może gdzie go kupić (najlepiej w Polsce)?
Opublikowano

Jak wąlek jest uszkodzony to dźwigienki napewno też. Ja bym na poczatek wymienił dźwigienki (oczywiście tylko te popsute). Komplet naprawczy o którym pisze Slawo jest w rewelacyjnej cenie. Nawet jak trzeba by było dorzucić 50Euro to sie opłaca.

Cena dźwigienki jak i regulatora hydraulicznego nie schodzi poniżej 40zł, więc 16x40=640zł, a wałek widziałem na allegro za 450zl (z bydgoszczy ktoś sprzedaje).