Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Może to głupie pytanie ale muszę je zadać ponieważ nie wiem czy mam całkiem sprawny climatronic. Czy aby wszystko działało automatycznie (kierunek nawiewu, włączanie sie spręzarki od klimy, włączanie się ogrzewanie) trzeba włączyć przycisk "AUTO" i przycisk od klimatyzacji z płatkiem śniegu ? U mnie jak włączony jest ten przycisk AUTO to tylko zmieniają się kierunki nawiewu. Natomiast przy upale klimatyzacja się nie włącza sama. Dopiero jak włącze ten przycisk z płatkiem śniegu to sie włącza sprężarka. Natomiast ogrzewanie włącza i wyłącza się nawet bez włączonego przycisku AUTO. Szukałem wcześniej na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie.

Pozdrawiam.

Bartek

Opublikowano
Tak więc rozumiem, że spręzarka nie włącza się automatycznie aby zchłodzić w środku tylko trzeba ją włączyć. Natomiast ten przycisk AUTO służy tylko do włączania automatycznej zmiany kierunków nawiewu ? Własnie tak z tego wszystkiego wynika a myślałem, że wystarczy nastawić temperaturę a on już sam bedzie sobie wszystko włączał w miarę potrzeb.

Pozdrawiam.

Bartek

• Członkowie klubu
Opublikowano

Funkcja AUTO służy jedynie (albo aż :wink: ) do automatycznego ustawienia siły i kierunku nawiewu.

Aby włączyć ogrzewanie czy klimatyzację trzeba to zrobić ręcznie dodatkowo. Bo skąd funkcja AUTO ma wiedzieć czy chcemy się chłodzić czy grzać? :lol:

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Nie daje mi spokoju możliwość automatycznego sterowania siłą nadmuchu ! Skąd to coś ma wiedzieć na jaką siłę nadmuchu mam ochotę i od czego zależy czy będzie mi dmuchało na nogi, na szybę czy na mnie ?

No własnie tak mi się wydawało, że klimatyzację trzeba włączać samemu anie robi się to automatycznie.

Pozdrawiam.

Bartek

Opublikowano

wlasnie o to chodzi !

dopoki nie wlaczysz klimatyzacji to sprezarka nie dziala - a auto sluzy tez do utrzymania takiej samej tem w roznych miejscach kabiny przy wlaczonej klimie - w kabinie jest kilka czujnikow temp , w roznych miejscach.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Nie daje mi spokoju możliwość automatycznego sterowania siłą nadmuchu ! Skąd to coś ma wiedzieć na jaką siłę nadmuchu mam ochotę i od czego zależy czy będzie mi dmuchało na nogi, na szybę czy na mnie ?

Funkcja AUTO nie wie na jaką siłę i kierunek nadmuchu masz ochotę :lol: Ale za to wie (przynajmniej w teorii - choć wg moich doświadczeń w praktyce jest również nieźle) jak dmuchać żeby dojść lub utrzymać zadaną przez Ciebie temperaturę wewnątrz samochodu.

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
No właśnie ! To szkoda, że klimatyzacja nie włącza sie sama w upały i automatycznie nie utrzymuje zadanej temperatury. Ja właśnie myslałem , że coś z moim climatronikiem jest nie tak a tu sie okazuje, że poprostu tak ma być i klimatyzację trzeba włączać ręcznie ale czy to znaczy, że przy włączone klimatyzacji temperatura nie jest już utrzymywana tylko chłodzi na całego jak szalona ? Wielkie dzięki za dyskusję i podzielenie sie swoimi doswiadczeniami i wiedzą na ten temat.

Pozdrawiam.

Bartek

Opublikowano

Chciałbym dołączyć się do pytania i zapytać czy w przypadku gdy włączam ciepłe powietrze to nie leci mi ono z nawiewów przednich tylko tych w nogach…

Czy tak powinno być?

• Członkowie klubu
Opublikowano
No właśnie ! To szkoda, że klimatyzacja nie włącza sie sama w upały
Chyba nie szkoda... :) Gdyby sama się włączała to pewnie często musiałbyś ją wyłączać bo włączałaby się nie wtedy kiedy potrzeba...

[...] ale czy to znaczy, że przy włączone klimatyzacji temperatura nie jest już utrzymywana tylko chłodzi na całego jak szalona ?
Przy włączonej klimie jeśli jest włączona funkcja AUTO to klimatyzacja stara się utrzymać zadaną temperaturę. Najpierw dmucha na full żeby jak najszybciej schłodzić wnętrze, a potem stopniowo siła nadmuchu zmniejsza się.

Pozdrawiam

Bastek

Opublikowano
Czy przy tym wszystkim ma znaczenie jak ustawi się pokrętło na środkowym nawiewie, ciepłe-zimne czy kreska ma być na środku ? Czy może to w jakiś sposób wpływać na automatyczną regulację temperatury ?

Pozdrawiam.

Bartek

Opublikowano
...ale czy to znaczy, że przy włączone klimatyzacji temperatura nie jest już utrzymywana tylko chłodzi na całego jak szalona ?

Z moich obserwacji wynika, ze nie. Czym temp. blizsza tej zaprogramowanej, tym slabiej wieje.

Nie wiem czy jest to normalne ale u mnie np. najmocniej wieje z srodkowych nawiewow, natomiast gora i dolem bardzo slabo.

Opublikowano
Chciałbym dołączyć się do pytania i zapytać czy w przypadku gdy włączam ciepłe powietrze to nie leci mi ono z nawiewów przednich tylko tych w nogach…

Czy tak powinno być?

jesli nie masz klimy to tak jest

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano
a ja mam pytanko na temat panelu climatronica...ja mam ten zwykly na pokretla i czy bedzie dzialal ten na przyciski gdybym taki gdzies sobie kupil?? czy tam sa juz jakies inne podlaczenia itd itp???
Marcin-coupe...BMW theBestMachineontheWorld
Opublikowano

Czy tak powinno być?

jesli nie masz klimy to tak jest

Ale ja mam klimę co prawda na razie agregat mam odłączony (zdjęty pasek ) ale to chyba nie ma znaczenia...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Funkcja AUTO służy jedynie (albo aż :wink: ) do automatycznego ustawienia siły i kierunku nawiewu.

Aby włączyć ogrzewanie czy klimatyzację trzeba to zrobić ręcznie dodatkowo. Bo skąd funkcja AUTO ma wiedzieć czy chcemy się chłodzić czy grzać? :lol:

Wydawało mi się, że to jest dość proste. Jeżeli we wnętrzu auta jest np 25 stopni, a ja ustawię 18 to klimatronik powinien wiedzieć co robić.

Mam pytanie innego rodzaju. Czy sprężarka klimatyzacji jest smarowana jakimś olejem? Jeżeli tak to na czym polega obsługa i jak sprawdzić jego poziom?