Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,zaczeła mi mrugać kontrolka klocków.Klocki są oki,dolałem troche płynu.Kontrolka teraz świeci się cały czas lecz gdy w czasie jazdy mocniej zahamuje kontrolka gaśnie.Gdy zwolnię hamulec znów się zaświeca.Poradźcie jaka może to być przyczyna.Może układ jest zapowietrzony?Pozdrawiam
Opublikowano
Sprawdź te klocki jeszcze raz-ja też sprawdzałem i wydawały się całkiem bajka a po dwóch miesiącach usłyszałem tarcie metalu o tarcze (jak kupiłem auto nie było żaróweczki od klocków w liczniku). Tak więc zbadaj jeszcze raz bo szkoda tarcze wymieniać-a to mruganie hmm może gdzieś się kabelek przetarł z przodu bądź z tyłu a może klocki się kończą, zapowietrzenie odrzucam. Czujniki masz lewy przód i prawy tył.
Opublikowano
Witam, dzisiaj wymienilem klocki wszystkie oraz czujniki a swiatełko nadal się pali. Szukam przyczyny tego zjawiska. Myślę, że to będzie gdzieś dalej w instalce. Pytanie moje, gdzie przebiegają dalsze przewody od czujników?
Szulman
Opublikowano

Witaj !

Czujnik znajdujący się lewym przednim kole, powinien do niego iść przewód żółty i "jakiś" ;-). Żółty idzie na 24 pin IKE (kombi / zegary czy jak kto lubi naczej) ;-)

Cały koncept instalacji jest taki :

bezpiecznik 5A (F34) zasilany z KL15 z tamtąd przewodem zielono-niebieskim na pin 5 IKE który jest jedym ze styków żarówki "zużycia klocków", drugi pin żarówki na pin 24 IKE z niego przewodem żółtym później na pin 1 czujnika przedniego, drugi pin czarnym przewodem idzie na pin 2 czujnika prawego tylnego z którego pin 1 idzie przewodem brązowym do masy.

Uff, mam nadzieje że trochę ci wyjaśniłem.

Pozdr

M.K.

Opublikowano
kolego próbowałeś na przekręconym zapłonie przytrzymać dluzej hamulec lub wcisnąć puścić kilka razy i kontrolka powinna zgasnąć