Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Też nie wierzę w takie spalanie na krótkich odcinkach, chyba że bierzesz dane z kompa( najczęściej zaniża) Mieszkam również w małej dziurze i na krótkich odcinkach moja 523 spokojnie łyknie 12l.

BC u mnie pokazuje prawidłowo, mierzyłem przy tankowaniu do pełna, na tym samym dystrybutorze. Krótkie dystanse rzecz względna, dla kogoś 2 km, a dla innego 30 km. Ale jak się chcesz pocieszyć, to wspomnę o takim doświadczeniu: zimny silnik, dystans 1-2km, spalanie 18-19L :mrgreen: Jak tak mam rzadko, w proporcjach mogę powiedzieć ze 70% trasa 30% miasto, z reguły Kraków. Też nie wierzyłem że ten silnik potrafi byc oszczędny, do grudnia 2008 kiedy zakupiłem 330i touring, 5b manual.

Opublikowano
Polecam 3.0i w serii 3 lub 5. Miałem podobny dylemat, a od 14 lat jeździłem głownie dieslami i wybór padł na benzynę, choć za cenę kupna mogłem mieć 2 lata młodszego diesla. Spalanie (nie mieszkam w dużym mieście), średnie w zimę 9,8 - 10,2. Nie stoję w korkach, ale robię krótkie odcinki (średnia prędkości 39-42km/h). W serii 5 trudno znaleźć manualną skrzynię, ale automat jest podobno fajny i 6 biegowy.
skrzynia jest 5 ciobieg.
Opublikowano
Też nie wierzę w takie spalanie na krótkich odcinkach, chyba że bierzesz dane z kompa( najczęściej zaniża) Mieszkam również w małej dziurze i na krótkich odcinkach moja 523 spokojnie łyknie 12l.

BC u mnie pokazuje prawidłowo, mierzyłem przy tankowaniu do pełna, na tym samym dystrybutorze. Krótkie dystanse rzecz względna, dla kogoś 2 km, a dla innego 30 km. Ale jak się chcesz pocieszyć, to wspomnę o takim doświadczeniu: zimny silnik, dystans 1-2km, spalanie 18-19L :mrgreen: Jak tak mam rzadko, w proporcjach mogę powiedzieć ze 70% trasa 30% miasto, z reguły Kraków. Też nie wierzyłem że ten silnik potrafi byc oszczędny, do grudnia 2008 kiedy zakupiłem 330i touring, 5b manual.

no ale srednoa masz czalkoiem jak z trasy to niemow o spalaniu w miescie zapytaj ile pali ludziom i przy jakiej predkosci bo ja w miescie mam klopoty zeby 30 zrobic srednia
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nawet pora dnia w jakiej się jeździ ma potężny wpływ na średnie spalanie albo czy to jest weekend czy normalny dzień pracujący. Ja jeżdząc poza godzinami szczytu lub w niedzielę potrafię się zmieścić między 9 a 10 litrów/100 km. Niestety gdy włóczę się w korkach w godzinach szczytu to w 12-13 litrach czasami nie jest łatwo się zmieścić. Dużo też zależy czy auto zdąży ostygnąć zanim znowu w nie wsiądziemy itd itp.
Opublikowano
530i, w mysl zasady czego nie ma to sie nie popsuje. Zuzycie benzyny: 14/15l miasto (duze miasto korki, male miasto krotkie dystanse, ale niedogrzany silnik, wiec suma sumarum podobnie), 10l trasa, srednio 12,5l/100km.