Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam 2 pytania.

1. Po ostrym gazowaniu należy ostudzić turbinę, pracą na jałowym biegu. Czy funkcja start&stop zadziała wtedy kiedy turbina nie jest wystarczająco schłodzona?

2. Ostatnio system czasami nie działa, w sytuacjach kiedy działał zawsze. Np. dojeżdżam do świateł, zatrzymuję i silnik nie gaśnie. Klima nie jest włączona. Temp. 12-16st. Silnik rozgrzany, ale bez ostrej jazdy. Dlaczego teraz nie zaskakuje?

Przeczytałem o tej funkcji na tym forum, w jakich sytuacjach nie działa i nie znajduję powodu.

/pozdr.

Opublikowano
Mam 2 pytania.

1. Po ostrym gazowaniu należy ostudzić turbinę, pracą na jałowym biegu. Czy funkcja start&stop zadziała wtedy kiedy turbina nie jest wystarczająco schłodzona?

2. Ostatnio system czasami nie działa, w sytuacjach kiedy działał zawsze. Np. dojeżdżam do świateł, zatrzymuję i silnik nie gaśnie. Klima nie jest włączona. Temp. 12-16st. Silnik rozgrzany, ale bez ostrej jazdy. Dlaczego teraz nie zaskakuje?

Przeczytałem o tej funkcji na tym forum, w jakich sytuacjach nie działa i nie znajduję powodu.

/pozdr.

1. Ja bym nie ryzykował bo kilka razy zapomniałem wyłączyć ten system i pamiętam że silnik mi zgasł :mad2:

2.Widocznie mało poczytałeś :mrgreen: pamiętaj że jest jeszcze kwestia akumulatora, może jest słabo naładowany wtedy system nie działa ....

Opublikowano
Dla mnie ten system to bomba, nie bez powodu samochód który ma 122 konie mechaniczne pali 6,5 litra na setke. Teraz dopiero jak patrzę na inne samochody bez start stopu to się zastanawiam co za idiota ma włączony silnik przez tyle czasu bez potrzeby. Co do wskaźnika - fajny, nie tylko pokazuje kiedy żyłujemy silnik, ale też podopowiada jak męczymy go na zbyt wysokim biegu. Ale efekt jest taki, że jest cicho, przyjemnie i ekonomicznie.
Opublikowano
2.Widocznie mało poczytałeś pamiętaj że jest jeszcze kwestia akumulatora, może jest słabo naładowany wtedy system nie działa ....

Rzeczywiście to może być przez akumulator. Ostatnio jeździłem tylko po mieście, a teraz po dłuższej trasie problemu nie ma. Dziękuję za odpowiedź.

Nurtuje mnie jeszcze odpowiedź na to pierwsze pytanie, ktoś coś wie..?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

witam!

również posiadam te funkcje, do wyłączenia start/stop mam przycisk obok włącznika grzania foteli, łatwo wyłączyć jeżdżę na wyłączonym, domyślnie funkcja jest zawsze włączona.

Mam problem ze wskaźnikiem biegu zniknął z wyświetlacza, czy ten wskaźnik się jakoś włącza wyłącza, trochę z niego korzystałem mam tendencję do jazdy na wysokich obrotach i czasem przypominał, że czas na 6 bieg kiedy jeszcze byłem na 4.

Opublikowano
Na lewej manetce masz przycisk BC do przełączania funkcji w komputerze. Wciśnij i przytrzymaj kilka sekund, indykator użytego biegu się znów pojawi. Wyłącza się go analogicznie.
  • 5 miesięcy temu...