Skocz do zawartości

naprawa blacharska po sarence

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, w drodze do domu wpadła na mnie sarenka. Jechałem dość wolno więc nie ma wielkich szkód. Wpadła na mnie z lewej strony z przodu, uszkodziła (lekkie wgniecenia) maskę, lewy błotnik i drzwi. Auto jest nowe (2008). Serwis BMW twierdzi, że wgniecenia sa tak małe, ze wszystko naprawią bez wymiany elementów. Rzeczoznawca PZU z kolei zaproponował wymianę drzwi na nowe i naprawę aluminiowych elementów. Będę naprawiał bezgotówkowo w ASO, mam pytanie czy jest sens naciskać na wymianę maski i błotnika? A jeśli tak czy PZU pójdzie na to? Pozdrawiam
Opublikowano

ja bym naciskał na wymiane na nowe elementy :!:

kiedyś miałem podobną sytację w poprzednim aucie (jeszcze na gwarancji) i PZU powiedziało, że jak auto na gwarancji to rzeczoznawca pisze elementy do wymiany a nie do klepania

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tylko nowe części. Nie ma sensu dać do robienia tego blacharzom, bo wyjdzie kaszana. Szczególnie że masz coś do powiedzenia. Jedyny minus, to że nowa część będzie lakierowana w Polsce, ASO zazwyczaj nie lakieruje tylko zleca to firmie i może być różnie.

Ja też miałem ostatnio mały wypadek i złamało się lusterko - ASO już ściąga i nówka będzie. To dobra rzecz, bo ASO jak Ci coś zakłada, ma dać 24 mies gwarancji. Wiec np. jeśli coś padnie w drzwiach po gwarancji na auto, to śpisz spokojnie.

Opublikowano
  • Autor
Tylko nowe części. Nie ma sensu dać do robienia tego blacharzom, bo wyjdzie kaszana.

U mnie wchodzi w rachubę tylko ASO, ale jestem zdziwiony, że oni nie sugerują wymiany części tylko naprawę i malowanie? Może bardziej im się opłaca naprawiać element niż wymieniać?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tylko nowe części. Nie ma sensu dać do robienia tego blacharzom, bo wyjdzie kaszana.

U mnie wchodzi w rachubę tylko ASO, ale jestem zdziwiony, że oni nie sugerują wymiany części tylko naprawę i malowanie? Może bardziej im się opłaca naprawiać element niż wymieniać?

Dla mnie też to dziwne. Wydaje mi sie, że na marży jaką mają na częściach i robotogodzinach za malowanie wiecej zarobią, niż za naprawę i malowanie.

Opublikowano
[...]robotogodzinach[...]

A cóż to za licho :twisted2:??? Czyżby jedna godzina pracy robota :lol:?

Mam nadzieję, że się nie obrazisz, bo to jedynie żart... Chodziło Ci o zapewne rbg=roboczogodzinę...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
o sarnę nikt nie pyta?
nie ponieważ ona chciała umrzec ,a to że rzuciła się pod bmw świadczy że miała dobry gust :cool2: co do naprawy to upieraj się przy wymianie części na nowe trzeba ukarac dusigrosza jakim jest PZU w końcu płacimy niemałe składki.
Opublikowano
Ja bym poczekał ile PZU zaproponuje. Jeśli to są naprawdę niewielkie uszkodzenia a oni proponują wymianę to możesz być ładnych parę plnów do przodu. Sądzę że możesz spokojnie autem jeździć w takim stanie wiec poczekaj na rozwój wypadków
Opublikowano
Tylko sprawdź dobrze zamki maski silnika (czy nie są uszkodzone/przemieszczone i sprawne), bo po takich sarenkach/pieskach/świknach, potrafi się sama z siebie nagle otworzyć podczas jazdy, a za takie coś żadna ubezpieczalnia kasy Ci nie zapłaci. Wtedy do wymiany masz maskę, szybę i być może dach do roboty...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
  • Autor
o sarnę nikt nie pyta?

Sarna już zjedzona ;) Nie chce drażnić Greenpeace opisami, ale auto nawet nie drgnęło po tym uderzeniu. Sarna jednak padła przy drodze.

Przyszła wycena z PZU (wymiana drzwi i naprawa maski oraz błotnika). Chyba będę walczył o nową maskę i botnik.