Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szukam cały wieczór i nie mogę znaleść podobnego przypadku, więc dlatego postanowiłem go opisać może ktoś mi pomoże.

Moje BMW to e39 530D rocznik 1999 Nie działa mi webasto podpinanie kompa nic niedało jeden z mechaników powiedział że uszkodzony jest panel klimatyzacji w kabinie, narazie nie wymieniłem bo nie wiem czy to jest przyczyną. Ogrzewanie też dziwnie działa np. ustawie 21 stopni i przez 10 minut jesto ok. pużniej zaczyna wiać chłodem aby znowu zaczeło grzać musze dać na max (32) a po chwili obniżyć dodam że auto było uszkodzone prawy przód webasto ok. przynajmniej optycznie.Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc proszę o odp. :modlitwa:

Opublikowano
Witam szukam cały wieczór i nie mogę znaleść podobnego przypadku, więc dlatego postanowiłem go opisać może ktoś mi pomoże.

Moje BMW to e39 530D rocznik 1999 Nie działa mi webasto podpinanie kompa nic niedało jeden z mechaników powiedział że uszkodzony jest panel klimatyzacji w kabinie, narazie nie wymieniłem bo nie wiem czy to jest przyczyną. Ogrzewanie też dziwnie działa np. ustawie 21 stopni i przez 10 minut jesto ok. pużniej zaczyna wiać chłodem aby znowu zaczeło grzać musze dać na max (32) a po chwili obniżyć dodam że auto było uszkodzone prawy przód webasto ok. przynajmniej optycznie.Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc proszę o odp. :modlitwa:

witam! a do jakiego kompa było podłączone auto??? Jeżeli coś takiego jak carsoft to nic ciekawego nie pokaże ..........

Opublikowano
nie był to carsoft ale niebył to takze serwis komp ponoć był orginalny bmw, facet który to robił naprawia tylko BMW ale zakończyłem z nim współprace poniewaz przekonałem się ze jest to oszust.
Opublikowano

kolego jarzyna - wydaje mi sie ze najlepszym rozwiazaniem bedzie podlaczyc panel z innego autka bo to wydaje sie cos byc z elektronika - no chyba ze masz zle odpowietrzony uklad chlodzenia.

ogolnie to podepne sie pod temat :

mam tez problem z webastem : jak ustawie na mid -zie ze ma mi sie uruchomic i grzac to wyglada to tak ze uruchamia sie jak nalezy lecz leci zimne powietrze . no chyba ze autko jest jeszcze cieple to przez chwile po uruchomieniu webasta leci cieple a pozniej zimne

wydaje mi sie ze to moze byc pompa wody w webascie tylko jak to sprawdzic i czy ktos moze mial cos podobnego ?

pozdrawiam

no chyba ze ja jakos zle to uruchamiam

ps komp nic nie wykazal

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
co do tego że jak ustawisz na 21 stopni to grzeje przez 10 min a później leci zimne, tak jest w każdym aucie z klimatronikiem, jakby cały czas grzał to byłoby więcej niż 21 stopni, polega to na tym że na początku grzeje mocno żeby osiągnąć 21 stopni jak już ma tą temperaturę to potem leci chłodne powietrze
........srebrne beem wjeżdża na teren........
Opublikowano
kolega SEBOR ma calkowita racje odnosnie klimatronika. jesli chodzi o webasto to mozna zdiagnozowac tylko interfejsem specjalnie do tego przeznaczonym, inaczej nie dowiesz sie czy webasto jest ok, czy panel klimy przez ktory idzie sygnal webasto rowniez jest ok.
Opublikowano

jak będziesz w okolicach przemyśla zapraszam , mam disa (za darmo zdiagnozuje czi auto)

:cool2:

Opublikowano
Panowie zgadzam się z wami odnośnie klimatronika, nie jest to moje pierwsze auto z klimatronikiem i wiem jak powinien działać może troche niejasno opisałem. Codzi oto że kiedy dmucha letnie powietrze nagle zaczyna dmuchać zupełnie zimne w kabinie robi się zimno aby chociaż troche podnieść temp. pow. muszę dać na ful i odrazu zaczyna grzać, pużniej szybko ustawiam temp. na 22i jest ok. jakiś czas. Myśle że jest to powiązane z niedziałającym webasto, przypomne że ato miało lekki dzwon może uszkodziło się coś wtedy? tylko niemam pojęcia co.Gość który podpinał kompa powiedział że jest błąd ogrzewania i go wykasował ale usterka jest nadal niepowiedział konkretnie co jest uszkodzone, właściwie to nic niepowiedział.
Opublikowano
mialem uszkodzone webasto [ martwe] i klimatronik dzialal jak powinien, wiec webasto raczej odpada ! moze slawetny jez padl podczas wstrzasu ?
Opublikowano
No może jeż ale sporo czytałem o tym i niewydaje mi się że to on jest sprawcą tej usterki ale może się myle. Ustrkę mam już chwile i jakos nie miałem czasu jej naprawić, ale w obecnym czasie jest mało pracy a mnustwo wolnego czasu więc postanowiłem się sam tym zająć, jak mi coś wyjdzie to napisze chyba że ma ktoś jeszcze jakieś pomysły to prosze napisać
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
co do tego że jak ustawisz na 21 stopni to grzeje przez 10 min a później leci zimne, tak jest w każdym aucie z klimatronikiem, jakby cały czas grzał to byłoby więcej niż 21 stopni, polega to na tym że na początku grzeje mocno żeby osiągnąć 21 stopni jak już ma tą temperaturę to potem leci chłodne powietrze

Sorry, ale w żadnym aucie z klimatronikiem w zimie nie leci zimne powietrze nawet jak temp wewnątrz auta jest już odpowiednia (oczywiście jak ustawisz normalną temp 18-22 stopnie). Powietrze wtedy leci mniej więcej takie jakie jest wymagane tylko z małą intensywnością i tyle. Po co ma lecieć zimne??? Klimatronic nie wali najpierw gorącego, że aż się pocisz a potem zimnego żeby to wyrównać. :wink: