Skocz do zawartości

525D (163PS) usterkowe jak TDS czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

z racji że mocno zdeformowałem swoje E46 szukam czegos innego. Znalazłem 525D Automat 2002 rok. Że 3.0d jest dobre to wiem ale strasznie mało znalazłem na forum o dieslu 2,5 CR.

Czy ten silnik (wiadomo ze dużo od eksploatacji zalezy) jest porównywalny z 3.0 czy to coś o kilka półek gorszego.

Rozumiem że ze starym tds-e nie ma nic wspólnego?

Prozę o informacje-- czas na podjęcie decyzji nagli!!!

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Dokładnie tak! O tych silnikach bedzie można mówić jak będą miały przelatane tyle co te biedne TDSy :wink: kolega ma 3.0d i powoli ma go dosyć jedynie spalanie i moc go cieszy ale ostatnio ma problemy z wtryskami i troche kasy mu popłynie bo to w końcu silnik CR i wyższa kasa wchodzi w gre.Ja osobiście i tak bym wybrał 3.0d i taki mam zamiar kupić w przyszłości :D
Opublikowano
Ciekawi mnie czy CR 2,5 ma zmienną geometrie łopatek w turbinie. Może ktoś wie? Ja miałem okazje przetestować 2,5 CR na manualu w sedanie. I fajowo się zbierał. Tzn. jak przypomnę sobie i porównam z 2.0d :wink: Spalanie wg danych technicznych i użytkowników np. na spiritmonitorze jest niemal identyczne z 3.0d.
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
Ciekawi mnie czy CR 2,5 ma zmienną geometrie łopatek w turbinie. ........................
.

Tak ma , a lata to dużo gorzej od 3.0 , ale w porównaniu do TDS po dobrym programie.

Opublikowano

Rozumiem że ze starym tds-e nie ma nic wspólnego?

Nie, nie ma nic wspólnego, jak "przeżyje" tyle co TDS to będzie padaka, w dotatku droga padaka. :mad2:

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

Nie, nie ma nic wspólnego, jak "przeżyje" tyle co TDS to będzie padaka, w dotatku droga padaka. :mad2:

Sorry ale piszesz bzdury.

10 letnie auto porównujesz do 15 letniego ale za 5 lat :duh:

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
Zasięgnąłem wiedzy u mechanika który zajmuje się BMW o modelu 525d i 530d on sam jeżdzi 530d twierdzi że w modelu 525 zdażają sie częstrze usterki podzespołów silnika ale silnik pracuje oki osobiście niewiem czy to prawda ale polecał mi bardziej 530d.Może dlatego że chce swoją sprzedać :norty:
Opublikowano

Kolego skidmarks nie zrozumiałeś mnie, autor pisał o 2002r czyli zaczął się 7 rok tego auta.

Jak taka jednostka będzie miała 350-400tys km,15 lat eksploatacji będzie źle użytkowana to niby ten silnik będzię w czymś lepszym od TDS-a oprócz cen części???

Opublikowano

Kolego skidmarks nie zrozumiałeś mnie, autor pisał o 2002r czyli zaczął się 7 rok tego auta.

Jak taka jednostka będzie miała 350-400tys km,15 lat eksploatacji będzie źle użytkowana to niby ten silnik będzię w czymś lepszy od TDS-a oprócz cen części???

Opublikowano
Zasięgnąłem wiedzy u mechanika który zajmuje się BMW o modelu 525d i 530d on sam jeżdzi 530d twierdzi że w modelu 525 zdażają sie częstrze usterki podzespołów silnika ale silnik pracuje oki osobiście niewiem czy to prawda ale polecał mi bardziej 530d.Może dlatego że chce swoją sprzedać :norty:

wylistowal ci liste podzespolow , ktore to wedle jego wiedzy sa slabej jakosci ?

większość podzespołów i osprzętu silnika bazuje na modelu 3.0d , nawet Turbina jest teoretycznie zamienna 3.0->2.5

Opublikowano

Jak taka jednostka będzie miała 350-400tys km,15 lat eksploatacji będzie źle użytkowana to niby ten silnik będzię w czymś lepszym od TDS-a oprócz cen części???

No tak lepszy kop i kultura pracy.

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

Byłbym za tym, żeby się już nie kłócić

P.S ale trochę dziwnie porównywać (i narzekać) starą, zajeżdżoną konstrukcję do nowszej z 2002 roku.Tylko to miałem na myśli.

Opublikowano
Byłbym za tym, żeby się już nie kłócić

P.S ale trochę dziwnie porównywać (i narzekać) starą, zajeżdżoną konstrukcję do nowszej z 2002 roku.Tylko to miałem na myśli.

Małem tds oprócz zmiany uszczelnienia na pompie (sam robiłem w garażu) to nic się nie działo, jechała tak jak powinna i można było czerpać przyjemność. Ale jak wsiadłem do 525 CR to różnica znaczna. A dla pełni poglądu miałem fajną wycieczkę 3.0CR a tam to mi się banan normalnie rysował na twarzy przy każdym podejściu do wyprzedzania.

(OO)=== OO===(OO)