Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy jeśli na dole po stronie pasażera leci ciepłe powietrze a na górze nie to czy może być winny elektrozawór? Czy osobny elektrozawór steruje górą i dołem?

Czy po wyjęciu elektrozaworów może wylecieć płyn? Czy elektrozawory pracują tylko blokując powietrze czy może płyn chłodniczy? Czy może jedno i drugie?

Pozdrawiam

Opublikowano

elektrozawory przewodzą tylko płyn chłodniczy

jeden elektrozawór odpowiada za stronę kierowcy, jeden za pasażera

problem elektrozaworów objawia zwykle się tym że ogrzewanie działa na full (elektrozawór otwarty) i jest to związane z brakiem napięcia które jest potrzebne do ich zamknięcia - to najczęstsza usterka

wydaje mi się że problem o którym piszesz nie jest związany z zaworami, tylko z silniczkami otwierającymi klapy nawiewów

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
elektrozawory przewodzą tylko płyn chłodniczy

jeden elektrozawór odpowiada za stronę kierowcy, jeden za pasażera

problem elektrozaworów objawia zwykle się tym że ogrzewanie działa na full (elektrozawór otwarty) i jest to związane z brakiem napięcia które jest potrzebne do ich zamknięcia - to najczęstsza usterka

wydaje mi się że problem o którym piszesz nie jest związany z zaworami, tylko z silniczkami otwierającymi klapy nawiewów

Wobec tego czemu jeśli załączę ogrzewanie na grzanie na zimno to klapy się otwierają? Czy osobna klapa jest od ciepłego i osobna od zimnego... chyba nie?

Generalnie cała góra nie chce grzać - chłodzić za to tak.

Dodam jeszcze że jeśli ustawię dwa pokrętła na 16st. to leci zimne u góry a jeśli dam na 25 st. to wtedy prawie nic... a jeśli dam na 28 st. to już kompletnie nic. Zimne dmucha w miarę mocno.

Pozdrawiam

Opublikowano

To mi też się teraz tak wydaje... tylko że klapy są otwierane jak leci zimne i zamykane na powietrze ciepłe... co ciekawe jeszcze gdy mam ustawione ogrzewanie na ciepłe to leci ciepłe tylko na dole (i do tego tylko trochę) a gdy przestawię na zimne to przez chwilę leci ciepłe górą (bo klapy się otwierają) a potem zimne. Wygląda na to że klapy są OK tylko sterowanie nimi coś nie tak działa :(

Co to może być?

Co bezpośrednio odpowiada za otwarcie tych górnych klap? Sądzę że jakiś czujnik temperatury dla gdzie on jest i czy jest jeden czy kilka? Wiem że jeden jest w panelu z trzema pokrętłami... czy to może być on? I ew. jak go sprawdzić?

Pozdrawiam

Opublikowano
Sądzę że jakiś czujnik temperatury dla gdzie on jest i czy jest jeden czy kilka? Wiem że jeden jest w panelu z trzema pokrętłami... czy to może być on? I ew. jak go sprawdzić?

http://bmwe32.masscom.net/johan/ihka/ihka.html

Może jednak ta klapa:?

http://bmwe32.masscom.net/johan/rear_vents/rear_vents.html

Jeśli znasz niemiecki podaj maila wyśle Ci, pdf'a zobaczysz jak to wszystko działa i dlaczego.

Opublikowano

Może jednak ta klapa:?

Ale klapa otwiera się jak leci zimne i zamyka na ciepłe... więc może jednak chodzi? W sumie nawet ją słychać. Tylko co jej każe zamykać się gdy pokrętła są ustawione na ciepło?

Pozdrawiam

Opublikowano

może naiwna uwaga, ale czy sprawdzałeś stan kabinowego filtra pyłkowego?

Jak byłem bardzo świeżym posiadaczem e32 to miałem dokładnie to samo co piszesz, na forum wyczytaem że mam pewnie zaczep klapy uszkodzony, abym pooglądał.

Ale ja najpierw wyjąłem ten filtr aby sprawdzic jak sie prezentuje, no i był tak zasyfiony, że go musiałem wyciągać przy włączonym odkurzaczu.

Wymiana wystarczyła by mi wentylacja w pełnym zakresie ładnie chodziła...i tak do dziś jest super :cool2:

Opublikowano
może naiwna uwaga, ale czy sprawdzałeś stan kabinowego filtra pyłkowego?

Jak byłem bardzo świeżym posiadaczem e32 to miałem dokładnie to samo co piszesz, na forum wyczytaem że mam pewnie zaczep klapy uszkodzony, abym pooglądał.

Ale ja najpierw wyjąłem ten filtr aby sprawdzic jak sie prezentuje, no i był tak zasyfiony, że go musiałem wyciągać przy włączonym odkurzaczu.

Wymiana wystarczyła by mi wentylacja w pełnym zakresie ładnie chodziła...i tak do dziś jest super :cool2:

Filtr nie jest może super nowy... bo ma prawie 2 lata... ale żeby aż tak źle było? Na starym który był bardzo zasyfiony było lepiej niż na tym który jest teraz... wiem że filtr i tak jest do wymiany. Ale skoro dmucha na szybę to czemu nawiew górny nie?

Pozdrawiam