Skocz do zawartości

za co odpwiedzialny zielony olej chf 11.s ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. na korku wlewu oleju do wspomagania mam napisane chf 11.s. chcialem sie spytac, za co ten olej jest odpowiedzialny ??? czy jest tak, ze jest on odpowiedzialny za wspomaganie hamulca, za wspomaganie kierowicy i za dyfer ?? czy jak to jest ?? wie ktos ?? prosze o odp. samochod bmw 740i z kwietnia 1992 roku, automat, z mechanizmem dyferencjalu.
Opublikowano
Interesuje mnie czy istnieje jakiś specyfik zastąpujący chf 11s ? Natomiast, czy polecacie jakiś peparat uszczelniający system wspomagania a dokładnie siłownik hamulcowy ?
Opublikowano
Kolego, ja teraz ten chf wymienialem i on jest dostepny za 55 zeta na allegro.pl za litr. ja teraz ostatnio kupilem dwa litry i bede wlewal... mam nadzieje ze dwa litry wystarcza. pozdro
Opublikowano
DZIEKI MAVIC za odpowiedz. ale wiesz, to na 100% ?? i powiedz mi jeszcze, to chodzi o nivo tak... to aktywne zawieszenie, co mowisz ? a wiesz moze jeszcze czy w takiej e32 740i wlewa sie jeszcze olej do dyfra ?? bo teraz mam remont generalny i wlewam olej. wiem,ze do skrzyni automata, do silnika, ten chf i woda do chlodnicy i czy cos jeszcze wiesz moze ? dzieki za odp raz jeszcze. pozdro i odp jak wiesz to.
Opublikowano

bo teraz mam remont generalny i wlewam olej. woda do chlodnicy

chłopie czyś ty se czasem nie pomylił tej 740tki z syrenką? ewentualnie trabantem?

do ukladu chlodzenia w aucie z calkowicie aluminiowym silnikiem jest to porażka, pomyłka i dramat

zastanow sie co robisz, przemysl dlaczego nawet najtanszy plyn chlodniczy z marketu ma wypisane na etykiecie "przeznaczony do chlodnic aluminiowych" oraz jakie są temperatury jego wrzenia oraz teżenia?

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
woda, to mi chodzi - kupilem castrol AntiFreeze KONCENTRAT 4L i pol na pol z woda to sie robi. mam nadzieje ze to bedzie dobre na zalanie tej chlodnicy '?? wie ktos moze ? pozdro
Opublikowano
DZIEKI MAVIC za odpowiedz. ale wiesz, to na 100% ?? i powiedz mi jeszcze, to chodzi o nivo tak... to aktywne zawieszenie, co mowisz ? a wiesz moze jeszcze czy w takiej e32 740i wlewa sie jeszcze olej do dyfra ?? bo teraz mam remont generalny i wlewam olej. wiem,ze do skrzyni automata, do silnika, ten chf i woda do chlodnicy i czy cos jeszcze wiesz moze ? dzieki za odp raz jeszcze. pozdro i odp jak wiesz to.

Tak CHF jest do wspomagania i nivo. Do dyfra jest inny olej, do skrzyni tez inny a jeszcze inny do silnika ;) Zostaje jeszcze plyn hamulcowy ktory tez jest inny od w/w. Castrol jest ok do chlodnicy. Moze oddaj to mechanikowi bo zaczynam sie martwic o Twoj samochod !

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
to dobrze,ze ten koncentrat castrol do chlodnicy bedzie ok. a wiesz moze Kolego ile litrow wchodzi ? no ja jestem mechanikiem swojego auta :) tzn musze samemu obyslec, co bedzie najlepsze. a mechanik tylko zrobi i zaleje tym, co ja kupie. wiesz moze jaki olej do skrzyni ? to jest 5hp30 i wiem,ze producent auta lal shell la 2634, a taki jest ciezko dostepny. wiesz moze czy valvoline maxlife atf bedzie dobry ? czy koniecznie musi byc ten shell za 120zl za litr z aso ?? prosze o odp jesli wiesz. dzieki. pozdro
Opublikowano
to dobrze,ze ten koncentrat castrol do chlodnicy bedzie ok. a wiesz moze Kolego ile litrow wchodzi ? no ja jestem mechanikiem swojego auta :) tzn musze samemu obyslec, co bedzie najlepsze. a mechanik tylko zrobi i zaleje tym, co ja kupie. wiesz moze jaki olej do skrzyni ? to jest 5hp30 i wiem,ze producent auta lal shell la 2634, a taki jest ciezko dostepny. wiesz moze czy valvoline maxlife atf bedzie dobry ? czy koniecznie musi byc ten shell za 120zl za litr z aso ?? prosze o odp jesli wiesz. dzieki. pozdro

Tak musi byc koniecznie Shell LA jesli masz czarna tabliczne na skrzyni.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Interesuje mnie czy istnieje jakiś specyfik zastąpujący chf 11s ? Natomiast, czy polecacie jakiś peparat uszczelniający system wspomagania a dokładnie siłownik hamulcowy ?

Tak,istnieje zamiennik chf 11s,jest nim Febi S6161.Firma Swag ma też w swojej palecie zamiennik.Pamiętaj,musi być to olej hydrauliczny syntetyczny.

Nur bmw e32
Opublikowano
Ale po co zamiennik czegos co kosztuje 50 zl w aso za litr i jesli nie masz Nivo to wystarczy na wymiane ?

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Ja poprostu często musze sie zaopatrzać w ten płyn i stad moje przymyślenie czy jest jakaś tańsza alternatywa dla tych 50 złotych. Pozdrawiam.
Opublikowano
Ja poprostu często musze sie zaopatrzać w ten płyn i stad moje przymyślenie czy jest jakaś tańsza alternatywa dla tych 50 złotych. Pozdrawiam.

To moze lepiej wymienic/zregenerowac cieknacy element ?

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
MAVIC, A mi wystarczy dwa litry na wymiane w mojej 740i z 04/92 ?? mam nivo.

Podaj 7 ostatnich znakow vin to zobacze.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Problem jest taki ze jak jest ciepło to znaczy powyzej 0 to jest sucho, nic nie cieknie, ale jak lekko ponizej to z siłownika hamulcowego zaczyna się lekko pocić, nowy ATE kosztuje 1950 złotych.. Pozdrawiam.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Jesli masz na korku CHF 11.S to mozesz wlac lub nawet dolac LHM.Tak jest napisane w instrukcji obslugi BMW E32 i E34 oraz tak zalecaja w serwisach.Mi brakowało i musialem dolac.Zadzwonilem do serwisu BMW w Drammen tutaj w Norwegii i zalecili LHM olej citroenowski.Powiedzieli,ze nawet nie maja CHF bo jest za drogi i polecaja swoim klientom LHM bo to ten sam olej tylko w innym kolorze.Faktycznie zajrzalem do instrukcji obslugi i jest tam napisane cytuje:wlewac bezwzglednie olej CHF 11.S a w razie jego braku LHM.Tak tez zrobilem,dolalem LHM i wszystko lata jak nalezy.Pozdrawiam.