Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Szukałem informacji na temat opon w serwisach typu opony.moto.onet.pl z opiniami klientów. Są one jednak bardzo niejednoznaczne z uwagi na różne samochody użytkowników, różne profile opon, itp, itd. A ja uważam, że model modelowi nie równy!

Autko mam od niedawna i nie za bardzo orientuję się w temacie a chciałem się za wczasu zorientować w sytuacji. Stąd czy ktoś może się podzielić opinią lub doradzić optymalny zakup/producenta (jakość do ceny) opon letnich?

Posiadam:

- felgi R18

- przednia o szerokości 8''

- tylna o szerokości 8,5''

Producent zaleca dla tej sytuacji parametry opon:

- przód 225/40

- tył 255/35

- indeks prędkości V i powyżej

- indeks nośności 91 i powyżej

Czy ktoś coś może polecić? Z góry dziękuję ...

Opublikowano

witam.

mam dokladnie taki felunek jak Ty (wersja letnia :norty:).buty na felgach Michelin Pilot Sport 225 przód, 255 tył. troche lepsze sa Michelin Pilot Sport 2.

:cool2:

mogłbym polecic rowniez Pirelli. kumpel ma w 5er i tez sobie chwali.

nie wiem czy wchodziłes: http://www.opony.com.pl/testy_opon/osobowe

BYLE DO WIOSNY!! :8)

powazanko :cool2:

Opublikowano

Dzięki za info!

Michelin mam z tyłu, ale różne lata produkcji :) Więc trzeba usystematyzować :)

Była mi oponka polecana. A jak ze ścieralnością?

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że przy tych indeksach prędkości i sportowym przeznaczeniu trudno oczekiwać jazdy przez 5 lat, ale ze dwa sezony wypadałoby pojeździć :) Tym bardziej, że to raczej wyższa półka cenowa!

Pirelli podobno leci momentalnie. Jak czytam opinie to zauważa się znaczne pogorszenie właściwości w miarę zużycia.

Znajomy wspominał o Goodyear EAGLE F1 GSD3. Ale z tego co wiem przenieśli produkcję do Chin no i od tej chwili można je zakładać do malucha ... :) Jakieś zasłyszane na ten temat wieści? ...

Opublikowano

Michelin mam z tyłu, ale różne lata produkcji :) Więc trzeba usystematyzować :)

Była mi oponka polecana. A jak ze ścieralnością?

naprawde Michelin moge polecic z czystym sercem. :cool2:

teoretycznie opona powinna byc wymieniana co 4-5 sezonow. ja jednak wychodze z zalozenia ze jezeli oponka ma spoko bieznik czyt. powyzej 5-6mm i nie ma pekniec na obwodzie to spelnia swoja role (oczywiscie guma narazona jest na war. atmosferyczne, specyfike jazdy i na pewno sie niszczy)

Pirelli podobno leci momentalnie. Jak czytam opinie to zauważa się znaczne pogorszenie właściwości w miarę zużycia.

mialem pirelli u siebie zalozone kupujac auto i niestety byly juz lekko dojechane dlatego bazuje jedynie na info od kumpla

Znajomy wspominał o Goodyear EAGLE F1 GSD3. Ale z tego co wiem przenieśli produkcję do Chin no i od tej chwili można je zakładać do malucha ... :) Jakieś zasłyszane na ten temat wieści? ...

GY z kolei mial brachol zalozone w 36.-ce; trakcja na +, minusem byla twardosc gum i podczas jazdy strasznie huczalo w samochodzie. no ale cos za cos :cool2:

a takie pytanko z mojej strony: uzywki czy nowki chcesz wciagnac :?:

jezeli uzywki to na pw moge ci polecic kolesia od gum na allegro-kupilem od niego zimowki i jestem zadowolony; proporcja jakosci opon do ceny wg mnie na plus

powazanko :cool2:

Opublikowano

jezeli uzywki to na pw moge ci polecic kolesia od gum na allegro-kupilem od niego zimowki i jestem zadowolony; proporcja jakosci opon do ceny wg mnie na plus

Raczej myślałem o nówkach. Ale to zależy od napływu gotówki pod koniec lutego/początek marca :) Dlatego jakiś kontakt na używki z dobrego źródła mile widziany!

Z góry dzięki!

Opublikowano
Conti SportContact2 lub 3

No właśnie. Strasznie mało opinii użytkowników o Continental ContiSportContact 2(3) w sieci.

Czy możesz coś więcej napisać?:

- Jak się sprawują, wrażenia?

- Ile już na nich przejechałeś?

- No i czy masz porównanie z jakąś inną marką?

...

Opublikowano
Ja mam u siebie na tylnich kołach SportContact2 225/40/18 niestety przed zimą zdazyłem na nich pojezdzic tylko miesiac, no i opony nie sa juz nowe, mimo wszystko moge je polecic bardzo dobrze sie zachowuja na suchym, na mokrym tez jest ok, są ciche i nie piszczą. We36 miałem PremiumContact2 kupione nowe i tez byłem z nich bardzo zadowolony, dlatego jak bede kupował nowe opony to tylko Continental.

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png