Skocz do zawartości

Źle odpala 524 TD M21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od pewnego czasu mam problemy z odpalaniem. Wcześniej było wszysko ok,gasła kontrolka od wtrysku sterującego,zapalała się zielona kontrolka od odpalania i palił na dotyk czy zimny czy ciepły. Od pewnego momentu musiałem go dłużej kręcić a na ciepłym ako siadało. Zauważyłem że dopiero jak zgaśnie zielona kontrolka to w tym momencie mogę przekręcić rozrusznik i na zimnym odpali a na ciepłym po ok 5 sek. kręcenia też odpali. Przy gaśnięciu zielonej kontrolki słyszę przełączenie się jakiegoś przekaźnika . Dodam że paliwo dochodzi bez problemów,świece wymieniłem wszystkie na Boscha bo jedna się spaliła i nie świeciła się zielona kontrolka i nie wiedziałem w którym momencie mogę zapalać ,tylko na słuch tego przekaźnika.

Jeszce jedno zjawisko na zimnym silniku od czsu do czasu występują szarpnięcia silnika,zjawisko to ustaje przy nagrzanym silniku .

Co to może być tego przyczyną -proszę o pomoc.

Opublikowano

hmm...jedyne co mi przychodzi do glowy to pompa wtryskowa, choc temperatura jest zbyt niska zeby byly z tym problemy.

ten niby przekaznik to mysle, ze to jest rozlaczenie pompki paliwa w zbiorniku.

ciezko okreslic w czym problem, poobserwuj jeszcze silnik i napisz cos wiecej.

BMW E34 1989 r. 2.4td 20.03.08 - 24.08.08 (stłuczka i śmierć pompy wtryskowej)

http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/30920

Opublikowano
jak mocne masz te szarpnięcia? ja mam podobnie jak odpalam autko zimą i też poskakują mi obroty. spowodowane to jest właśnie temperaturą bo olej nie ma dobrej konsystencji ,a więc smarownie jest słabe :( . z tym odpalanie to nie wiem, ale ja bym jeszcze sprawdził szczotki w alternatorze bo może masz słabe ładowanie... pozdrawiam i powodzenia życzę
Opublikowano

napisz kiedy masz problem..tzn. ile masz paliwa a baku? ja męczyłem się z podobną sytuacją przez 1/2 roku. Jak trylko miałem pow. 40L odpalał od razu. A jak miałem poniżej...30/20 L to juz zapomnij! szukałem nieszczelności w układzie paliwowym...może powietrze...a powód był prosty. pompka z baku to problem e34..(nie wiem jak jest w e39) często padają. Ktos mi później wytłumaczył, że jak jest paliwo w baku pow.40 L sama pompa wtryskowa zaciagnie paliwo..a jak mniej..to jest po to pompa w baku. Koszt pompy około 150 PLN. Podkreślam, że również ją wyciągałem i podłączałem..działa..ale w baku nie :(

więc kupiłem i było ok :D i znów zacząłem jeździć na rezerwie :D :D

Opublikowano
  • Autor

Nie ma znaczenia czy mam paliwa 70 l. czy rezerwę ,odpala mi na tej samej zasadzie . Szczotki -nie bo rozrusznik działa idealnie i mocno kręci. Zastanawiam się czy to nie przypadkiem nastawnik pompy wtryskowej.

A co do szarpania to objawy są takie że rzuca tylko silnikiem tak jakby ze 2 wtryski przerywały na wolnych obrotach i kopci z tyłu ,ale tylko na zimnym silniku bo jak temperatura dojdzie do połowy to chodzi idealnie.