Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zdechł silnik w mojej 528, po rozeznaniu na rynku padła decyzja, że przekładamy całość.

Choć mam zaufanie do warsztatu, który będzie mi to robił wolałbym wiedzieć, czy w tym samochodzie po przekładcetrzeba kasowac adaptację w komputerze? w skrzyni?

Pls poradźcie na co zwrócic uwage przy odbieraniu samochodu po takim przeszczepie - przyda sie kazda informacja..

Z góry dzieki za pomoc,

pzdr

LETki

ps. jestem bardzo świeżym użytkownikiem bmw, więc proszę o wyrozumiałość ;)

Opublikowano

Mechanicy na 90% obstawiają któryś z zaworów.

Całkowity brak kompresji na 4tym cylindrze, silnik cały 'obrzygany' olejem. Na zawór wskazuje podobno charakter w jaki silnik padł a dodatkowym argumentem jest to, ze chodził na gazie.

A co mu dokładnie dolega okaże się jak otworzę silnik - a zrobie sobie to na spokojnie majac juz sprawny samochód..

pzdr

LETki

Opublikowano

Rozumiem, dzięki za info.. pytałem, bo najprawdopodobniej sam mam problem z głowicą, ale na 100% jeszcze nie wiadomo... Będę wiedział jak mój mechanik znajdzie trochę czasu, żeby otworzyć mój silnik. Generalnie już tak profilaktycznie szukam głowicy :wink: Z tym, że u mnie silnik jest czysty, jeździ, nie pluje olejem.. tylko trzęsie się w baaaaaaardzo denerwujący sposób (nie są to poduszki, ani elektronika - to wszystko już sprawdzone - została do sprawdzenia mechanika) i ma niższe ciśnienie na

3 i 4 cylindrze... co raczej bedzie wskazywać na problem z głowicą lub ewentualny "przedmuch" na uszczelce pod głowicą... :|

Jaki slinki myślisz założyć? Czyżby poliftowy 3.0 benzynka?? :D :D

Opublikowano

Mi 2,5 roku temu też mechanik przekładał silnik z "anglika" bo pogięło zawory wydechowe przy czwartym cylindrze. A szczegółowe oglądanie innych zaworów wydechowych wykazało że są przetarte "na jakiś chromach" - nie wiem co to jest i idealne też nie były - stąd decyzja o wymianie. pokancerowało jeszcze tłok na tym cylindrze.A, i jeszcze przy tym samym cylindrze ( 4 tym) zrobiło się mini pęknięcie głowicy. Też na gazie się przekręcił.

Słyszałem o wielu podobnych przypadkach. Zawsze lecą zawory wydechowe. SSące są dobre, w zakładzie regeneracji głowić mi to powiedzieli. Mam je na pamiątkę i kilka innych rzeczy po tamtym silniku. :cry2: ile ja się wycierpiałem psychicznie...szkoda gadać. Dlatego Ci współczuję. Dodam,że przekładka miała charakter czysto mechaniczny i żadnej ingerencji w komputer nie było.

Opublikowano
a mowili ze silniki bmw znosza dobrze sekwencje gazu :?

dobrze znosi, jak ktoś dobry załozy gaz, a nie ......pseudomechanik

• 3 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Całkowity brak kompresji na 4tym cylindrze, silnik cały 'obrzygany' olejem. Na zawór wskazuje podobno charakter w jaki silnik padł a dodatkowym argumentem jest to, ze chodził na gazie.

Naprawa głowicy napewno wyjdzie taniej niż wymiana silnika.

Tak mówią Ci co mają i Ci co montują LPG :lol:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

• Członkowie klubu
Opublikowano
znafffffffffcy z Was :lol: :lol: :lol: :lol:

proponuje siebie podłączyć pod GT1

buahaha

Cała przyjemność po Twojej stronie forummowiczu z Bydgoszczy.

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano
znafffffffffcy z Was :lol: :lol: :lol: :lol:

proponuje siebie podłączyć pod GT1

buahaha

Cała przyjemność po Twojej stronie forummowiczu z Bydgoszczy.

i po mojej forumowiczu z Raszyna

Opublikowano

Naprawa głowicy napewno wyjdzie taniej niż wymiana silnika.

Tak mówią Ci co mają i Ci co montują LPG :lol:

przejeździłem na gazie od kwietnia zeszłego roku 70 000 km i jak na razie silnik chodzi idealnie, więc coś musi być w tym, że silniki BMW dobrze znoszą dobrze założoną sekwencję :wink:

www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano

dobrze znosi, jak ktoś dobry załozy gaz, a nie ......pseudomechani

A co to ma wspólnego np z wypalaniem się zaworów - spowodowanym faktem iż gaz ma wyższą temperaturę spalania niż paliwo.

Czy jak instalację gazową zakłada ktoś dobry - to wiąże się to automatycznie z obniżeniem temperatury spalania gazu???

• Członkowie klubu
Opublikowano

przejeździłem na gazie od kwietnia zeszłego roku 70 000 km :

Żaden wyczyn. Przejedź 500 000km to porozmawiamy.

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano

dobrze znosi, jak ktoś dobry załozy gaz, a nie ......pseudomechani

A co to ma wspólnego np z wypalaniem się zaworów - spowodowanym faktem iż gaz ma wyższą temperaturę spalania niż paliwo.

Czy jak instalację gazową zakłada ktoś dobry - to wiąże się to automatycznie z obniżeniem temperatury spalania gazu???

W zasadzie to dokładnie jak napisałeś, dobrze założona i wyregulowana instalacja zapewnia skład mieszanki na odpowiednim poziomie, a jak pewnie wiesz temperatura spalania drastycznie wzrasta przy mieszance zubożonej, czyli po prostu najcześciej przy wadliwej i/lub źle wyregulowanej instalacji.

Oczywiście nie upieram się, że gaz to cudowne paliwo, pozbawione wad, bo silnik zaprojektowany do zasilania benzyną, przerobiony na zasilanie gazem zawsze straci na trwałości i sprawności, ale nie tak drastycznie jak twierdzi wielu przeciwników gazu.

tn23 napisał:

przejeździłem na gazie od kwietnia zeszłego roku 70 000 km

:

Żaden wyczyn. Przejedź 500 000km to porozmawiamy.

w takim razie policz na ile przekładek silników zdążyłem już zaoszczędzić, nawet zakładając, że jeżdżąc na benzynie silnik nie zużyłby się wcale.

www.nowak-motocykle.pl
  • Członkowie klubu
Opublikowano
[

w takim razie policz na ile przekładek silników zdążyłem już zaoszczędzić, nawet zakładając, że jeżdżąc na benzynie silnik nie zużyłby się wcale.

Wyluzuj z tą oszczednością... BMW z założenia nie jest dla oszczędnych i biednych :8)

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano

Może sprecyzujesz słowo biedny???

Jak ktoś posiada BMW to nie może być oszczędnym?

Opublikowano

letki MIAŁ problem dziś auto śmiga jak miło. :D

Ale śmiga dzięki poprawkom Adama, bo nie każdy wie jak prawidłowo kostki w bmw podpinać ;)

pozdrowienia!