Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przymierzam się do zmiany tłumika końcowego. Mam jednak dylemat bo chciałbym aby moje auto delikatnie mruczało ale naprawdę delikatnie. Czy tłumiki firmy Ulter są dobre jakościowo i czy są głośne. Po rozmowie z konsultantem firmy Ulter zaproponował mi taki i zapewnił że właśnie taki efekt uzyskam jak chcę :

http://www.ulter.com.pl/index.php?show=shop&f=3&m=12&s=27

Numer katalogowy:

102-208/07-2

Zaznaczam że mam e36 318 is Coupe i jest to tłumik dedykowany do tego auta. Może ktoś wie czy głośno chodzi ten tłumik? Może ktoś go ma i wie coś o nim czy warto w niego zainwestować podkreślając fakt że nie chciałbym aby głośno samochód ryczał, bo chciałbym uzysakać delikatne mruczenie basowe. Za udzielenie informacji z góry dziękuję

Opublikowano
Ja mam w swojej 325i E36 tłumik od ULTERA dedykowany i poprostu w tej cenie nieznajdziesz lepszego tłumika,dzwięk jest idealny żadnego dzwięku tupu najpierw słychać potem widać niema Tłymiki ultera są dopuszczone ruchu w przeciwieństwie do tłumików uniwersalnych.Mam ten tłymik trzy lata i wygląda jak nowy :cool2:
Opublikowano
No właśnie koledzy a jak w trasie ? Uważam za maksymalną trzodę bmw i inne auta z wieśniackimi ryczącymi tłumikami i od razu po tym widzę, że ktoś autem jeździ max. 10 km po mieście i wraca do domu, bo w trasie takie dźwięk jest nie do wytrzymania... Jak to wygląda na jkimś dobrym ulterze ?
Opublikowano
Też jestem ciekawy - chętnie założyłbym coś ładniejszego zamiast oryginału (albo samą końcówkę) - tylko właśnie boję się o dźwięk - nie chciałbym na trasie przy ponad 4k RPM zagłuszać tłumika muzyką. Oryginał jest ok, ale niestety i wygląd i dźwięk jest słaby.
Opublikowano
Też jestem ciekawy - chętnie założyłbym coś ładniejszego zamiast oryginału (albo samą końcówkę) - tylko właśnie boję się o dźwięk - nie chciałbym na trasie przy ponad 4k RPM zagłuszać tłumika muzyką. Oryginał jest ok, ale niestety i wygląd i dźwięk jest słaby.

Ja miałem juz 3 Ultery dedykowane. Powiem tak w tej cenie naprawde ciezko znalezc cos lepszego, po paru latach koncowki wygladaja dalej jak nowe i ogolnie tlumik jest w stanie dosc duzo wytrzymac. Jest jeden minus z czasem tłumik robi sie głosny, bardzo glosny...

Opublikowano
No to moja koleżanka w polówce może rzeczywiście miała starego ULTERA bo ryczał jak oszalały, i zamiast polo 1.2 wydawało się że tir bez tłumika zajezdza. Ja mam w swoim ISie remusa (kupiłem używanego, jdnak remusy są z nierdzewki więc stan nadal idealny) I dźwięk jak również wygląd super. Pozostaje cichy nawet na wysokich obrotach, tyle że mój model ma dźwięk mniej basowy a bardziej jak z WRC. W audi 80 miałem remusa, też dedykowanego razem ze środkowym, i ten był cichutki i basowy taki o jaki Ci chodzi. Firmę polecam w 100%.
Części używane do E36 i E38 !!! TANIO
Opublikowano
No i tego sie wlasnie boje, chociaz "z czasem" to pojecie wzgledne

Mniej wiecej 2-3 lata i zaczyna sie zabawa :) Z poczatku w kazdym z samochodow chodzil swietnie, przy wyzszych obrotach lekki bass. Z czasem w calym zakresie głośno. Ostatnio policja wziela mi dowod za zbyt glosny wydech wlasnie z ultera, pomiary wykazaly na biegu jalowym 79db, na obrotach 90db(dopuszczalne 93db). Wiec sami ocencie dla jednych jest to glosno dla innych cicho...

Opublikowano

Ja natomiast chciałem zaznaczyć fakt, że na stronce - bodajże bmw.sport jeden z forumowiczów pisał, że dedykowany ulter polega tylko na przyspawaniu uchwytów pod konkretny model samochodu. Nic więcej. Puszka jest "uniwersalna".

Na ile to prawda - nie wiem.

RWD Rulez!
Opublikowano
Tłumiki ULTERA będą ciche pod warunkiem że układ wydwchowy jest orginalny pez przeróbek a Katalizator sprawny i nawet po trzech latach niema prawa być głośny sam posiadam ponad trzy lata taki tłumik i zachowuje się tak samo jak był nowy
Opublikowano
A jesli nie posiada sie katalizatora to czy dedykowany tłumik bedzie głośny? Mimo ze konsultant zapenia ze bedzie mily basowy efekt ???
Opublikowano
Jak zamiast katalizatora masz wspawaną rurkę do dzwięk będzie bardzo głośny jak niemasz katalizatora to musisz mieć tłumik bo tak to nie masz co zakładać tego tłumika końcowego.Przy pierwszej kontroli stracisz dowód rejestracyjny
Opublikowano

ja u siebie mam dedykowanego podobnego ultera.

tylko ze mam komplet tlumnikow, kata tez mam. wiec powiem ci ze nic nie slychac zeby byl on sportowy... dlatego kupilem tlumnik przelotowy do bmw niby pasujacy w ksztalcie kata by bylo go cos slychac. wiec to zalezy co masz pomontowane u siebie...

B M W
Opublikowano
Ja u siebie mam wyciety katalizator ale zamiast tego wspawana mam strumiennice w kształcie okragłym firmy "hi-Tec" ( nie jestem pewien co do firmy strumiennicy) Posiadam takze fabryczny tłumik srodkowy, ten co jest miedzy katalizatorem a koncowym tlumikiem. Dlatego zastanawiam sie czy bedzie głosno mi chodzil czy tylko mruczal