Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Może to śmiesznie zabrzmi, ale kiedyś w jednym z ASO otrzymałem dość ciekawą odpowiedź - "poradę" jeśli tak to można nazwać. Mianowicie Pan X poradził mi włożyć na jakiś czas taki pochłaniacz wilgoci :shock: , często spotykany w opakowaniach po różnych produktach, np. po butach lub RTV. Podobno to działa, choć nie próbowałem tego u siebie. Chociaż myślę, ze to tylko tymczasowy zabieg, do następnych wilgotnych dni. Pozdr!
Opublikowano

Parować może w wyniku rozszczelnienia lampy.

Np. w wyniku pęknięcia któregoś z uchwytów może zrobić się w obudowie malutka dziurka. Nieszczelność może też wystąpić między szkłem reflektora a plastikowym korpusem.

Obie przyczyny można wyleczyć silikonem bezbarwnym, albo rozkleić lampę (zdjąć szkło lampy) i ponownie ją porządnie skleić. Jest to trudniejsze, robi się to "na gorąco", klej lampy puszcza w wysokich temperaturach.

Ale pierwsze co powinno się zrobić to sprawdzić kanaliki dprowadzające powietrze, które większość lamp posiada.

Nie wiem jeszcze jak to wygląda w E60, ale będę się zabierał za demontarz lampy więc jutro powinienem coś więcej wiedzieć.