Skocz do zawartości

Otwieranie tylnej szyby, wymiana ramienia tylnej wycieraczki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

E 39 Touring 1997r.

1. Zamek otwierający tylną szybę nie otwiera się.

2. W jaki sosób wymienić całe ramię tylnej wycieraczki?

Prosze o pomoc.

Opublikowano
Tu gdzie jest guzik od otwierania szyby od spodu jest śrubka torx którą musisz odkręcić żeby dostać się do ramienia wycieraczki. Jak odkręcisz tą śrubkę to zejdzie zaślepka z wierzchu i masz dostęp do śruby od ramienia. Niestety odkręcenie tej małej śrubki w turingu wiąże się z cudem. Ja musiałem swoją rozwiercić (cały syf z ulicy na nią leci i się tam zbiera).
Opublikowano
Witam własnie jestem w trakcie walki z zamkiem od tylnej szyby w klapie bagaznika U mnie po kupnie auta nie działała wycieraczka (otwarcie szyby do dzis) i hydraulika tylnej klapy bo takową posiadam w swoim E39 Przeczytałem chyba wszystkie posty z tym związane i dalej nie mogę dojśc jak działa otwarcie szyby Mój wyłącznik jest na 100%sprawny rozebrałem go całego jest to coś na wzór przycisku np z pilota TV jest tam guma która naciska na taśmę ze ścieżką i zamyka obwód kable sprawdzone są całe rozebrany mam cały tył oprócz podsufitki zadnego przetarcia na zawiasach po podłączeniu 'na krotko'siłownika szyba sie otwiera podejzewam ze po zamknieciu obwodu czyli wcisnieciu przycisku przy mocowaniu wycieraczki sygnał idzie do jakiegos sterownika który wysyła 12V + bo tego mi brakuje własnie plusa na siłowniku od szyby tak samo miałem z hydrauliką oprocz małego stanu oleju w siłowniku miałem przetarty kabel ktory szedł do takiej duzej kostki zamontowanej w podłodze bagaznika od str czytnika navi czy zmieniarki co dawała + przez około 10 sekund na pompę która z połączeniem z czujnikiem otwarcia czy zamkniecia klapy(ktoś napisał kiedyś że to wyłącznik grawitacyjny) tłocząc olej otwiera lub zamyka bagaznik .U mnie przewody od włącznika do wejścia w podsufitke za zawiasem są całe jak i te co wychodza z dołu bagażnika na lampy zamek klapy itp nie wiem tylko gdzie idą kiedy wchodzą w podsufitkę Jesli ktos ma jeszcze jakis pomysł to prosze bo sie nie poddałem
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Peter69 i co doszedłeś z tylną szybą ?? Daj znaka jeśli tak i co było,bo moja też przestała działaś z dnia na dzień,a jak kupiłem to działała . . .