Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Theny jak zawsze wyjaśnienie ale słowa "mit" należy traktować z przymrużeniem oka.

P.S bardzo chciałbym usłyszeć (tylko szczerze) ile L ON palą wasze TDS-y

525tds trasa 6,5 na klimie (autostrada) miasto 9l 200tys szczerze :8)

Edytowane przez Wasyl.w
  • Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A ja od miesiąca jestem posiadaczem 520 w e39.

550 kilometrow po nia goniłem w polske ;P i sie oplaciło !!!

Zalałem cały kocioł za 240,- (3.60l) na droge powrotna do domu i zrobiłem na nim 930Kilosów!

Normalnie w mieście spala mi teraz 10-10,5 l. (mierzone)

Wczesniej miałem toyotke 1.6 i honde 1.4 obie w szesnastce... paliły tyle samo co becia :)

Morał panowie i panie ?? :)

B ardzo

M ądry

W ybór

:dance:

Opublikowano

TDS, to padlina, czy to sie komuś podoba czy nie. Jak już mówią o tym silniku negatywnie, osoby któe specjalnie sie motoryzacją nie zajmują to znaczy że ta jednostka nie jest dobra. Nie ma czegoś takiego jak mit o nieudanym silniku, jesli silnik ma taka opinię to znaczy że tak jest, to czy te silniki padają bo ktoś o nie nie dbał, nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Dlaczego nie ma mitu o M30, o M50, M60, M70?? Bo to poprostu bezdyskusyjnie dobre jednostki w któych nie ma siedo czego przyczepić i tyle. TDS był, jest, i będzie padaką i nikt z Was tego nie zmieni. Dlaczego nie słychać, ze auto z TDSem kończy żywot w naturalny sposób, czyli przez zużycie panewek czy pierścieni, bądź też rozbiciem w kolizji drogowej?? Bo pięć razy wcześniej pęknie mu głowica albo siądzie popmpa wtryskowa, a to nie jest naturalnie zużycie tylko wada konstrukcyjna.

Wbijcie sobie to raz na zawsze do głowy, to nie jest dobry silnik i nigdy nie będzie.

Opublikowano

szanuje Twoje zdanie na ten temat ale odpowiedz mi na pytanie:

dlaczego silnik 2,5 TDS montowali w 3er(E36), 5er (E34-E39), 7er (E38)? przez prawie 10 lat????

P.S to Twoim zdaniem jaki silnik najlepszy do budy 5?

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

Dlatego go motowali, bo była to w tamtym czasie najnowasza konstrukcja i jedyna jaką miało BMW, przecież o tym że silnik jest udeny czy nie nie da się porzekonać w dwa lata. Do tego dolicz sobie czas potrzebny na skonstruowanie nowego silnika by zastąpić stary. W takiej sytuacji wychodzi minimum ze 6 lat.

Jaki silnik do piątki?? Każdy benzynowy co ma przynajmniej sześć garów + ewentualne LPG.

Opublikowano

Napiszę tak...

Sam posiadam 525 tds 1998 kombi. Auto kupiłem 2,5 roku temu. Miało 210 tyś km sprawdzone w serwisie z ABS i ksenonów. Kupione we włoszech o prywatnego właściciela - poważnego wiekiem, książka serwisowa, oryginalny lakier - do dziś tak pozostało. Na dzień dzisiejszy przejechane ma 303 tyś km. Auto sprawuje się rewelacyjnie. Przypuszczam, że do 500 tyś km będzie praktycznie bezawaryjny. Z racji, że kupiłem nowego Passata, też diesel, TDS chyba niebawem sprzedam. Miałem typowy problem z cieknącym wtryskiem, zmieniłem i daleś śmigam. Zmieniłem też przepływkę bo w serwisie zdiagnozowali błąd. Autko ma fajny dźwięk jak na diesla więc lubię nieraz go rozkręcić, jest bardzo dynamiczny przy większych prędkościach i wręcz zachęca do szybkiej jazdy. Spalanie przyzwoite. Na trasie rozsądnie jadąc ale i śmiało wyprzedzając 7,5 l/100 km. Po mieście około 10-11 l/100km.

Większość opinii o tym silniku napisali dziś LAICY nie mając z nim wcześniej żadnej styczności albo słysząc o problemach z padlinami. Proszę się nie obrażać ale jak ja o czymś nie wiem, nie mam doświdczenia itd to się nie wypowiadam. TDS to przyzwoity motor i nawet teraz jak porównuję go z nowoczesnymi dieslami to też nieźle wypada pod każdym względem.

Natomiast miałem kiedyś e34 525i 24v, w sumie podobny motor do tego z tytułu wątku. Bardzo ale to bardzo kultowy dla mnie motor. Kupiłem go jak miał 320 tyś/km i zero oznak zużycia jak na tą jednostkę to żaden przebieg. Ogólne stan auta był Git. Spalanie trasa 8,5 bardzo delikatna jazda. Miasto 13-16 l/100 km. Dzwięk muzyka, osiągi do dziś wspaniale wspominam.

www.swiatdrewna.eu