Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam pytanie czy można gdzieś dostać odbłyśniki do lamp przednich boscha bo podczas czyszczenia starłem sobie troszkę lustro. Czy można dostać to gdzieś ewentualnie ile to kosztuje czy trzeba kupić całe reflektory?

Z góry dzięki za wszelkie porady i sugestie

Opublikowano
Odbłyśnik nie występuje jako część zamienna. Trzeba całe reflektory. Ewentualnie taniej z uszkodzonymi uchwytami i przełożyć odbłyśnik.
Opublikowano

Odbłyśniki mozna regenerować. Zajmuje sie tym prawie kazdy zakład galwanizacyjny ktory zajmuje sie produkcją luster, pryzmatów itp. Jest to próżniowe nanoszenie dwuchlorku srebra czy cos takiego. Robilem sobie kiedys reflektory w scanii i wyszlo super. Wyszło mnie 50zl/szt ale w osobowce pewnie bedzie taniej bo element jest mniejszy.

Link do firmy ktora sie tym zajmuje: http://www.regeneracja-hc.com/

Na przyszłość odradzam mechaniczne czyszczenie odbłyśników. Jest bezpieczniejszy i skuteczniejszy sposob. Do reflektora wlej roztwor plynu do mycia naczyn z woda (nie zostawia smug) i wymieszaj. Nastepnie wrzuc do srodka male, pokruszone kawałki styropianu. Dlaczego? Styropian naprawde nie rysuje a usuwa mechanicznie kurz. Wymieszaj to wszystko chwile i wylej ze srodka. Nastepnie zdejmij szkło reflektora, usun pensetą kawałki styropianu, wysusz wszystko suszarką i gotowe!

Opublikowano
O właśnie o coś takiego mi chodziło tylko nie wiedziałem gdzie szukać dzięki za namiary Pozdrawiam